Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesän ensimmäiset tatit nousivat jo

Kesäkuiset tatit eivät ole tavaton näky, mutta toukokuiset kantarellit ovat harvinaisia. Koko kesän sienisatoa on vielä vaikea ennustaa.

Kotimaa
 
ILONA Láng
HS-meteorologi Ilona Láng löysi kesän ensimmäisen punikkitattinsa maanantaina Kontiolahdelta Pohjois-Karjalasta.
HS-meteorologi Ilona Láng löysi kesän ensimmäisen punikkitattinsa maanantaina Kontiolahdelta Pohjois-Karjalasta. Kuva: ILONA Láng

Ensimmäiset tatit ovat pullahtaneet maanpinnalle. Muun muassa Pohjois-Karjalassa ja Itä-Savossa on jo iloittu tattien löytymisestä.

Kantarellejakin on nähty. Jo toukokuun lopussa HS:n lukija lähetti Ruotsinpyhtäältä kuvan pienistä kantarelleista.

Suomen Sieniseuran Facebook-sivuilla julkaistiin viime viikolla kantarellikuva Kuopionkin korkeudelta.

Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Kauko Salo on havainnut ensimmäiset koivunpunikkitatit ja lehmäntatit Savonlinnan seudulla.

Vuosikymmeniä sieniä tutkinut Salo toteaa, että tatteja voi nousta maasta kesäkuun alkupuolellakin, mutta toukokuisia kantarelleja hän pitää harvinaisina.

”Se on kyllä erinomaisen aikaista. Kyllä kantarellit ovat yleensä kesäkuun puolella, ja satokautta jatkuu syksyyn asti”, hän sanoo.

Lämmin ja kuiva toukokuu ei ollut ruokasienille hyväksi, joten sateet ovat niille erittäin tervetulleita.

”Nyt kun vettä tulee ainakin täällä Joensuun korkeudella aika reippaasti, sehän on aivan siunauksellista. Maaperässä tarvitaan kosteutta”, Salo sanoo.

”Sienet eivät helteitä kaipaa. Tällainen viileän kostea sää suosii niitä. 10–15 astetta riittää hyvin keskeisten ruokasieniemme kasvuun.”

Kesäkuu näyttää tulevan sienisadon suuntaa, Salo kertoo.

Liian kuivaa ei saa olla myöhemminkään kesällä. Kuivuus ei tapa sienirihmastoja mutta pysäyttää niiden kasvun.

”Ennustajan rooli on vähän vaikea sienten kohdalla. Jos sienisatoja ennustaa, pitää ennustaa myös säätä. Lämpö ja kosteus ovat keskeisiä asioita, mutta on myös paljon hienosäätöisiä juttuja”, Salo sanoo.

Tutkija muistuttaa, että suomalaisten ruokasienten kasvuun vaikuttaa myös niiden symbioosi puiden kanssa. Sieni saa puulta sen tuottamia sokereita ja puu sieneltä vettä ja hivenaineita.

”Entistä varmempia ollaan myös siitä, että sienellä ja puulla on kemiallinen kieli, jolla ne viestittävät. Kemiallinen viestintä voi tarkoittaa sitä, että sienirihmastot pyytävät puulta sokereita ja toisin päin. Tämä kun selvitetään, päästään jo aika pitkälle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat