Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vatsataudit ovat yleinen riesa maailman laivoilla

Kotimaa
 
Tästä on kyse

Siljan laivoilla on pitänyt polttaa pehmoleluja

 Tällä ja viime viikolla vatsatautiin on sairastunut Silja Symphonylla yhteensä noin 240 ihmistä ja Silja Serenadella 10–20.

 Symphonylla aloitettiin tehosiivous torstaina, kun laiva saapui satamaan Helsingissä. Tehosiivous on edessä myös Serenadella perjantaina.

 Symphonylla on desinfioinnin lisäksi jouduttu polttamaan esimerkiksi leikkipaikkojen pehmoleluja, kirjoja ja palapelejä sekä risteilyesitteitä ja ruokalistoja.

 Noroviruksen itämisaika on 12–48 tuntia.

Tallink Siljan norovirusepidemia alkaa olla laantumaan päin, koska sairastuneita on enää vain muutamia, uskoo kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Petteri Carlson Tikkurilan Diacorista.

Matkailulääketieteeseen perehtyneen Carlsonin mukaan noroviruksen aiheuttamat vatsatautiepidemiat ovat maailmalla yleinen ilmiö, erityisesti risteilylaivoilla.

”Ihmettelen sitä, että tällaisia vatsatautiepidemioita ei ole ollut Suomessa enempää, vaikka laivaliikenne Suomen ja Ruotsin välillä on niin vilkasta”, hän sanoo.

Esimerkiksi yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan vuosina 2008–2014 tehdyillä 30 000 risteilymatkalla vatsatautiepidemioita esiintyi 133:lla, Carlson kertoo. Epidemioista 97 prosenttia oli noroviruksen aiheuttamia.

Carlsonin mukaan juuri norovirus on erityisen hankala riesa risteilyaluksilla. Se voi pesiytyä laivaan hyvin sitkeästi.

Noin kymmenen vuotta sitten eräs laiva jouduttiin Yhdysvalloissa tyhjentämään ja desinfioimaan kuusi kertaa, ennen kuin norovirus saatiin talttumaan, Carlson kertoo.

Hän uskoo, että epidemiat voivat olla yleisempiä Yhdysvaltojen risteilylaivoilla kuin ruotsinlaivoilla sen vuoksi, että ruotsinlaivoilla matkustajat viipyvät vain päivän tai pari, kun taas Yhdysvalloissa risteilyillä ollaan jopa viikkoja.

Risteilijöiden norovirusongelmaan on yritetty maailmalla löytää kovasti ratkaisua, mutta mitään täydellistä keinoa ei ole.

Carlsonin mukaan tärkeimpiä ovat huolellinen käsihygienia sekä hyvät käsienpesu- ja desinfiointimahdollisuudet. Lisäksi matkustajien kannattaisi ilmoittaa vatsatautioireista henkilökunnalle ja tarvittaessa sairaanhoitajalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat