Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueilla edessä superviikonloppu – HS selvitti, mitä aloitteita puolue­kokouksissa on esillä

Perjantaina käynnis­tyvässä politiikan superviikon­lopussa suurin huomio keskittyy puolueiden johtajavalintoihin.

Kotimaa
 
Alexander Stubb nousi kokoomuksen puheenjohtajaksi kaksi vuotta sitten. Petteri Orpo ja Elina Lepomäki haastavat hänet nyt.
Alexander Stubb nousi kokoomuksen puheenjohtajaksi kaksi vuotta sitten. Petteri Orpo ja Elina Lepomäki haastavat hänet nyt.

Viikonloppuna neljällä puolueella on puoluekokous. HS selvitti, mitä aloitteita puoluekokouksissa on esillä.

Kokoomus

Suurin mielenkiinto kohdistuu kokoomukseen, jossa puheenjohtaja Alexander Stubb on saanut kaksi haastajaa. Kokoomus tarkentaa myös Nato-kantaansa.

Keskusta

Puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä huudetaan jatkokaudelle. Hänen ”johtoryhmänsä” hajoaa, sillä puolue valitsee uuden puoluesihteerin. Kolmesta varapuheenjohtajasta kaksi on luopumassa tehtävästään.

Vasemmistoliitto

Puheenjohtajaksi valitaan Li Andersson, joka voitti suorastaan ylivoimaisesti neuvoa-antavan jäsenäänestyksen. Tuloksen selvittyä muut ehdokkaat luopuivat. Vasemmistoliitto valitsee myös puoluesihteerin.

Rkp

Puolue valitsee uuden puheenjohtajan sunnuntaina. Luopuneen Carl Haglundin paikkaa tavoittelevat ­ Anna-Maja Henriksson, Anders ­Adlercreutz ja Ida Schauman. ­Myös Rkp antaa uuden Nato-linjauksen.

Puoluekokoukset päättävät johtajista ja linjasta

Suurinta draamaa nähdään lauantaina kokoomuksen puo­lue­kokouksessa, jossa Elina Lepomäki ja Petteri Orpo ovat haastaneet istuvan puheenjohtajan Alexander Stubbin.

Vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja on jo varmistunut, sillä Li Andersson voitti jäsen­äänestyksen ylivoimaisesti. Vasemmistoliitto valitsee myös uuden puoluesihteerin.

Keskustassa Juha Sipilä huudetaan jatkokaudelle ilman vastaehdokkaita.

Muutoksia keskustassa silti ­tapahtuu, sillä Sipilän ”johto­ryhmä” hajoaa. Puoluesihteeri vaihtuu, ja nykyisistä kolmesta varapuheenjohtajasta ehdolla on vain Juha Rehula.

Sunnuntaina keskusta nimittää Matti Vanhasen presidenttiehdokkaakseen.

Rkp valitsee sunnuntaina uuden puheenjohtajan Carl Haglundin tilalle. Ehdokkaita on kolme: Anna-Maja Henriksson, Anders Adlercreutz ja Ida Schauman.

Perussuomalaiset kokoontuvat Lahteen, mutta kyseessä ei ole puoluekokous vaan välivuotena pidettävä puolueneuvoston kokous. Tapahtuman teema on ”vuoden hauskin työpäivä”. Tarkoituksena on muun muassa työstää puolueen kunta- ja maakuntavaaliohjelmaa.

Henkilövalintojen ohella puoluekokouksissa tehdään myös paljon muita linjauksia, jotka vaikuttavat puolueen toimintaan – ja sitä kautta koko Suomeen. Yksi viikonlopun kokousten suurista kysymyksistä on sotilas­liitto Nato.

Kokoomuksen puoluehallitus esittää puoluekokoukselle hyväksyttäväksi uutta ulko- ja turvallisuuspoliittista linjausta. Sen mukaan Suomen ”kannattaa hakea Nato-jäsenyyttä lähivuosina”. Linjauksessa puolustus­yhteistyön toivotaan syvenevän Ruotsin kanssa. Silti kokoomuksen mukaan edes pitkälle viety puolustusliitto Ruotsin kanssa ”ei yksin riitä takaamaan maidemme turvallisuutta”.

Myös Rkp on ottamassa sel­keän Nato-jäsenyyttä puoltavan kannan. Sen mukaan Suomen pitäisi olla Naton jäsen vuoteen 2025 mennessä. Puolueen edelliseen ohjelmaan vuodelta 2006 on kirjattu vain mahdollisuus hakea Naton jäsenyyttä.

Rkp on arponut Nato-kan­taansa jo kahdessa edellisessä puolue­kokouksessa. Nytkin puheenjohtaja Carl Haglund oli alun perin muotoillut Nato-kohdan epämääräisemmin, mutta puoluevaltuusto muutti sen suoraviivaisemmaksi.

Vasemmistoliiton puolue­kokous saa päätettäväkseen puolueen tavoiteohjelman vuosille 2016–2019.

Puoluekokouksissa käsitellään iso määrä erilaisia aloitteita. Kokoomuksella ja keskustalla on puoluekokousaloitteita yhtä paljon, 248. Vasemmistoliitolla aloitteita on 80, Rkp:llä 62.

Aloitteita selaamalla saa kuvaa siitä, mikä puolueväkeä puhuttaa.

Kokoomuksessa yksi keskeinen teema tuntuu olevan ammattiyhdistysliikkeen liian vahvaksi mielletty asema. Aloitteissa halutaan poistaa ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeus ja liittojen pääoma­tulojen verovapaus. Lukuisissa aloitteissa esitetään laittomien lakkojen sanktioiden korottamista. Lisäksi esitetään lakkoavustusten verottamista ansiotulona.

Kokoomusnuoret esittävät aloitteessaan työehtosopimusten yleissitovuudesta luopumista.

Vasemmistoliiton aloitteissa ehdotetaan muun muassa irtautumista EU:n Venäjään kohdistamasta pakotepolitiikasta ja kansanäänestystä euroerosta.

Vasemmistoliitossa käydään myös keskustelua puolueen nimenvaihdosta. Yhdessä aloitteessa esitetään jäsenäänestystä aiheesta. Haukiputaan Vasemmisto ehdottaa uudeksi nimeksi Työväenpuoluetta, lyhennettynä TP. Mansen Punavihreät puolestaan ehdottaa nimen muuttamista muotoon Vihreä Vasemmisto, Viva.

Kaikilla puolueilla aloitteiden kirjo on laaja. Konkreettisten ­uudistusehdotusten lisäksi aloitteissa on myös paljon yleviä ­toiveita. Salon kokoomusnaiset vaatii, että että yhteisöllisyys on nähtävä ”vahvuutena ja rikkautena”.

Keskustan Itä-Kajaanin-paikallisyhdistys kysyy, ”onko Suomen Keskusta kuopannut kulttuurin ja arkkuun ahtanut pienen kansan elämän ilonpisarat”. Puolue­hallitus ei yhdy aloitteen näkemykseen siitä, että keskusta olisi unohtanut kulttuurin merkityksen.

Keskustan Kouvolan-kunnal­lisjärjestön aloitteessa halutaan ”maatalouspolitiikka takaisin keskiöön”.

Kokoomuksessa esitetään myös kansallislaulun vaihtoa Maamme-laulusta Finlandiaan. Puoluehallitus puoltaa aloitetta.

Joensuun Kokoomusnuoret vaatii samppanjaa ruokakauppoihin. Perusteluna on se, että ”koskaan ei voi tietää, milloin ­tilanne vaatii samppanjaa”.

Puoluekokouksella on suuri merkitys, sillä kyseessä on puolueen korkein päättävä elin.

Käytännössä puoluekokouksen siunaamat linjaukset eivät aina näy jäsenistön mielestä riittävästi puolueen politiikassa.

Puotilan Kokoomus onkin ­tehnyt aloitteen, jonka mukaan puolueen johdon on noudatettava puoluekokouksen päätöksiä.

Perusteluna on kahden vuoden takainen Lahden puolue­kokous, jonka koeäänestyksessä hyväksyttiin jalkaväkimiinojen palauttaminen Suomen puolustukseen. ”Tämä linjaus ei näkynyt mitenkään kokoomuksen politiikassa”, aloitteessa todetaan. Puoluehallitus ei esitä Puotilan Kokoomuksen aloitteen hyväksymistä.

Puoluekokoukset ovat myös keskeinen hengennostatustapahtuma. Keskustassa yhteenkuuluvuutta lietsotaan lippumarssilla ja kansallispuvuilla, sillä väistyvän varapuheenjohtajan Annika Saarikon mukaan kyse on myös ”heimoperheen” kokouksesta.

Joka puoluekokoukseen kuuluu myös iltajuhla, jossa ruokaa ja viinilasillisia jonotetaan parhaat päällä. Keskustan lauantai-illan juhlissa esiintyvät Virve Rosti, Freeman ja Menneisyyden vangit. Perussuomalaisten puolueneuvoston iltajuhlan pää­esiintyjä on Jope Ruonansuu.

Viikonlopun kokousten aikataulut
Perjantai 10.6.

14.00 Kokoomus. Puolue­kokous alkaa.

15.00 Keskusta. Puoluekokouksen avajaiset, lippumarssi ja Juha Sipilän avaussanat.

16.00 Vasemmistoliitto. Paavo Arhinmäen poliittinen tilannekatsaus ja jäähyväispuhe.

Lauantai 11.6.

9.30 Rkp. Väistyvän puoluejohtajan Carl Haglundin linja­puhe.

9.30 Kokoomus. Puolue­kokouksen viralliset avajaiset eli juhlallisuudet ja tervehdykset.

10.00 Keskusta. Kokous jatkuu. Juha Sipilän linjapuhe.

10.15 Kokoomus. Puheenjohtajan valinta alkaa. Ensin ehdokkaiden esittäytyminen, sitten äänestys.

12.30 Perussuomalaiset. Puo­lueneuvoston avauspuhe, jonka pitää puheenjohtaja Timo Soini.

13.00 Kokoomus. Puheenjohtajan nimi on selvillä.

14.00 Vasemmistoliitto. Puheenjohtajan, varapuheen­johtajien ja puoluesihteerin valinta.

15.00 Keskusta. Johdon henkilövalinnat julkistetaan: vara­puheenjohtajat ja puolue­sihteeri.

Sunnuntai 12.6.

9.00 Keskusta. Puoluekokous jatkuu. Presidenttiehdokkaan nimeäminen.

10.00 Perussuomalaiset. Puo­lueen ministerien kyselytunti.

10.30 Kokoomus. Valitun puheenjohtajan linjapuhe.

11.00 Keskusta. Puoluekokous päättyy.

12.00 Keskusta. Lippumarssi.

13.00 Rkp. Puheenjohtajavalinta alkaa, tulos selvillä kello 14:ään mennessä.

13.00 Keskusta. Puoluekokouksen pääjuhla.

13.30 Vasemmistoliitto. Tavoiteohjelman hyväksyminen.

14.00 Kokoomus. Puolue­kokous päättyy.

14.30 Vasemmistoliitto. Uuden puheenjohtajan linjapuhe.

Helsingin Sanomat seuraa kaikkia puoluekokouksia HS.fi:ssä ja painetussa leh­dessä.

Kokoomuksen puoluekokouksen puheenjohtajavalinta näytetään suorana HSTV:ssä. Lähetys kokoomuksen kokouksesta alkaa lauantaina kello 10 ja jatkuu pitkälle iltapäivään, valitun puheenjohtajan tiedotustilaisuuden loppuun asti.
Vesa Moilanen
Juha Sipilä jatkaa keskustan puheenjohtajana, mutta sen sijaan hänen ”johtoryhmänsä” hajoaa, kun varapuheenjohtajat Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen luopuvat.
Juha Sipilä jatkaa keskustan puheenjohtajana, mutta sen sijaan hänen ”johtoryhmänsä” hajoaa, kun varapuheenjohtajat Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen luopuvat.
Heikki Saukkomaa
Anna-Maja Henriksson on pietarsaarelainen pankkijuristi, entinen oikeusministeri ja ennakkosuosikki Rkp:n johtoon.
Anna-Maja Henriksson on pietarsaarelainen pankkijuristi, entinen oikeusministeri ja ennakkosuosikki Rkp:n johtoon.
Markus Jokela / HS
Anders Adlercreutz on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Hän tuli mukaan politiikkaan vasta muutama vuosi sitten ja pyrkii nyt puheenjohtajaksi.
Anders Adlercreutz on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Hän tuli mukaan politiikkaan vasta muutama vuosi sitten ja pyrkii nyt puheenjohtajaksi.
Heikki Saukkomaa
Ida Schauman on nuorisojärjestö Svensk Ungdomin puheenjohtaja. Nyt hän on ehdolla myös Rkp:n johtoon.
Ida Schauman on nuorisojärjestö Svensk Ungdomin puheenjohtaja. Nyt hän on ehdolla myös Rkp:n johtoon.
Laura Mendelin
Li Anderssonista tulee vasemmistoliiton puheenjohtaja. Vastaehdokkaat luopuivat, kun Andersson sai neuvoa-antavassa jäsen äänestyksessä yli 61 prosenttia äänistä.
Li Anderssonista tulee vasemmistoliiton puheenjohtaja. Vastaehdokkaat luopuivat, kun Andersson sai neuvoa-antavassa jäsen äänestyksessä yli 61 prosenttia äänistä.
Jukka Gröndahl / HS
Matti Vanhanen nimetään sunnuntaina keskustan presidenttiehdokkaaksi. Hänen tilalleen tarvitaan heti kokouksen jälkeen uusi eduskuntaryhmän puheenjohtaja.
Matti Vanhanen nimetään sunnuntaina keskustan presidenttiehdokkaaksi. Hänen tilalleen tarvitaan heti kokouksen jälkeen uusi eduskuntaryhmän puheenjohtaja.
Juha Metso
Lappeenrannassa Holiday Club Saimaan kokoussalissa viriteltiin torstaina paikkoja valmiiksi puoluekokousta varten. Raimo Suomalainen ja Maggie Nurminen availivat puhujapönttöjä kuplamuoveista.
Lappeenrannassa Holiday Club Saimaan kokoussalissa viriteltiin torstaina paikkoja valmiiksi puoluekokousta varten. Raimo Suomalainen ja Maggie Nurminen availivat puhujapönttöjä kuplamuoveista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat