Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Naiset häpeävät väkivaltaisuuttaan – lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa selitetään väsymyksellä

Syyllisyyden ja häpeän lisäksi väkivaltaan saattaa liittyä myös voiman ja hallinnan tunteita, kertoo väitöstutkimus.

Kotimaa
 
Pekka Sakki / lehtikuva
Tuoreessa väitöskirjassa on tutkittu naisten tekemää väkivaltaa.
Tuoreessa väitöskirjassa on tutkittu naisten tekemää väkivaltaa. Kuva: Pekka Sakki / lehtikuva

Häpeä ja syyllisyys ovat päällimmäiset tunteet, kun naiset kuvailevat omia väkivaltaisia tekojaan. Väkivaltaan saattaa kuitenkin liittyä myös myönteisiä tunteita. Jotkut naiset kokevat voiman ja hallinnan tunteita tehdessään väkivaltaa.

Tämä ilmenee yhteiskuntatieteiden maisterin Emmi Latun sosiologian väitöskirjasta Naisten tekemä väkivalta. Väitöskirja tarkastetaan perjantaina Tampereen yliopistossa.

Tutkimus perustuu väkivaltarikoksista tuomittujen vankien ja perheneuvolan asiakkaiden haastatteluihin. Lisäksi Lattu on saanut kirjoituksia väkivaltaisia tekoja tehneiltä naisilta. Yhteensä aineistossa oli 32 naisen haastattelut tai kertomukset.

Suurin osa naisista kertoi olleensa väkivaltainen omaa kumppaniaan kohtaan. Lapsiin kohdistuneesta väkivallasta kertoi joka kolmas nainen. Aineistossa kerrottiin myös muihin ihmisiin, kuten tuttuihin naisiin tai tuttuihin miehiin, kohdistetusta väkivallasta.

Erityisesti äidit kokivat syyllisyyttä lastensa pahoinpitelyistä. He selittivät väkivaltaa väsymyksellä, joka liittyi vaikeaan elämäntilanteeseen, päihteisiin, raskaaksi koettuun vastuuseen tai lapsen itkuisuuteen.

Latun mukaan väsymys onkin naisille tietyllä tapaa hyväksytty malli selittää lapseen kohdistettua väkivaltaa. Moni nainen kertoi vastaavansa yleensä yksin arjen pyörittämisestä, sillä isät eivät joko töiden takia tai muista syistä osallistuneet kotitöihin.

”Naiset kertoivat siitä, kuinka lasten jatkuva läsnäolo ja lasten riippuvaisuus äidistä koettiin ahdistavana. Konkreettisesti äidit kaipaisivat väliaikaista lastenhoitoapua ja hetken omaa aikaa. Eräs haastateltava jopa sanoi minulle tulevansa mielellään haastatteluun, jotta voisi olla hetken erossa lapsistaan”, Lattu kertoo.

Naiset oikeuttivat lapsiin kohdistunutta väkivaltaa myös kuvailemalla sitä kasvatukselliseksi keinoksi. Äidit puhuivat kurittamisesta, rankaisemisesta tai ankaruudesta.

”Kyl mä annan luunappeja ja tällaisia, mut must se kuuluu asiaan”, tutkimukseen haastateltu Päivi sanoi.

Naiset olivat kuitenkin huolissaan lapsiinsa kohdistamastaan väkivallasta. He pelkäsivät muun muassa sitä, että väkivalta aiheuttaa lapsille pitkäaikaisia traumoja tai että lapsista tulee väkivaltaisia.

”Oman lapsen lyömisen ei katsota kuuluvan hyvän äidin ja naisen rooliin”, Lattu toteaa.

Kumppaniin kohdistunut väkivalta liittyi usein miehen tekemään väkivaltaan. Nainen saattoi myös jälkikäteen reagoida miehen väkivaltaan tai hyväksikäyttöön. Joissain tapauksissa nainen oli itse väkivaltainen, mutta kumppani ei.

Naiset kokivat syyllisyyttä ja häpeää väkivaltaisesta käytöksestään.

Osa häpeästä liittyi siihen, että naisten ei odoteta suomalaisessa kulttuurissa käyttävän väkivaltaa. Lain rikkomisen lisäksi nainen rikkoo sukupuolelleen ladattuja odotuksia, Lattu huomauttaa.

”Naiset kokivat itsensä väkivaltaa tehneinä naisina epänormaaleiksi ja omituisiksi naisiksi. Häpeän tunteeseen sekoittuivat naisten kertomat alemmuuden ja omituisuuden tunteet, joista osa naisista kertoi”, Lattu kuvailee.

Esimerkiksi ryyppyporukassa olleen miehen puukottanut Tiina oli sitä mieltä, että teko vei pohjaa hänen naiseudeltaan.

”Mun mielestä naiset ei tappele, ei ainakaan lyö ketään puukolla”, Tiina sanoi.

Latun mukaan monilla naisilla häpeän tunne liittyi tärkeiden ihmisten kohtaamiseen teon jälkeen. Väkivallan tunne voimistui uhrin ystävien edessä. Tunteet liittyvät esimerkiksi häpeään kontrollin menetyksestä ja omasta heikkoudesta.

”Ja jumalauta mua hävetti sen jälkeen. Menin toiseen huoneeseen ja ajattelin, et ei helvetti et vitsi mä oon tyhmä”, kertoi mieskumppaniaan lyönyt Mari.

Häpeän ja syyllisyyden lisäksi naiset saattoivat kuvailla väkivaltaa positiivisin sävyin. Lattu kutsuu vastapuhetarinoiksi katkelmia, joissa nainen puhui väkivallastaan humoristisessa, ironisessa tai muuten positiivisessa valossa.

Väkivalta toi joillekin naisille nautintoa, kuten voiman ja hallinnan tunteita. Jotkut naiset saivat kovan naisen roolin.

”Haluan kuitenkin olla juuri tällainen kuin olen, en itsekään halua että kukaa tulee hyppimään silmilleni, ja niin tyhmältä kuin se kuulostaa, nautin siitä että jotkut ovat varuillansa seurassani”, muita tyttöjä pahoinpidellyt 18-vuotias Sini sanoi.

Lattu arvioi, että itseironia ja humoristinen suhtautuminen voivat olla keinoja suojautua häpeän ja syyllisyyden tunteilta.

Väitöskirjatutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten naiset oikeuttivat väkivaltaansa, millaisia tunteita väkivalta herätti ja miten käytöksestä oli pyritty eroon. Tutkimuksessa ei pyritty selvittämään, kuinka yleistä naisten tekemä väkivalta on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat