Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus lievensi oululaisnaisen tuomiota viiden vauvansa henkirikoksista

Tuomion mukaan kyse oli murhien sijasta tapoista.

Kotimaa
 
Ville Honkonen
Kaisa Emilia Vornanen-Karaduman Oulun käräjäoikeudessa viime vuoden kesäkuussa.
Kaisa Emilia Vornanen-Karaduman Oulun käräjäoikeudessa viime vuoden kesäkuussa. Kuva: Ville Honkonen
Tästä on kyse

Poliisi löysi vauvojen ruumiit kellarikomerosta

 Poliisi löysi viiden vauvan ruumiit oululaisesta kellarikomerosta kesäkuussa 2014.

 Aluksi vauvojen äitiä epäiltyiin viidestä taposta, mutta rikosnimike vaihtui esitutkinnan aikana viideksi murhaksi ja viideksi hautarauhan rikkomiseksi. Käräjäoikeus tuomitsi aiemmin hänet näistä rikoksista.

 Tapaus on Suomen rikoshistoriassa poikkeuksellinen.

Rovaniemen hovioikeus lievensi oululaisen naisen tuomiota viiden vauvansa henkirikoksista perjantaina.

Oulun käräjäoikeus oli tuominnut naisen viidestä murhasta ja viidestä hautarauhan rikkomisesta elinkautiseen vankeuteen.

Hovioikeus katsoi, että kyse oli murhien sijasta tapoista. Syytteet hautarauhan rikkomisista hylättiin.

Vuonna 1979 syntyneen Kaisa Emilia Vornanen-Karadumanin elinkautinen vankeustuomio muuttui 13 vuoden vankeusrangaistukseksi.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tapaan, että nainen teki henkirikokset erityisen julmalla tavalla, koska teot kohdistuivat puolustuskyvyttömiin ja hänen huolenpidostaan riippuvaisiin lapsiin.

Sen sijaan henkirikoksia ei tehty rikoslaissa määritellyllä tavalla vakaasti harkiten eikä erityisen raa’alla tavalla eivätkä ne olleet kokonaisuutena arvostellen törkeitä, hovioikeus totesi. Siksi oikeus ei tuominnut naista murhista.

Hovioikeuden mukaan nainen olisi pitänyt tuomita tapoista lähtökohtaisesti 15 vuoden enimmäisrangaistukseen, mutta rangaistusta lievensi hänen mielenterveyden häiriönsä.

Vaikka naisen mielenterveyden häiriö ei mielentilatutkimuksen perusteella alentanut hänen syyntakeisuuttaan, se on hovioikeuden mukaan vaikuttanut hänen käyttäytymiseensä.

Vornanen-Karaduman vaati hovioikeudessa, että syytteet hylätään. Toissijaisesti hän katsoi syyllistyneensä enintään lapsensurmiin tai surmiin.

Vornanen-Karaduman synnytti viisi lastaan vuosina 2005–2013. Hän salasi yhtä lukuun ottamatta kaikki raskautensa eikä käynyt lääkäri- ja neuvontapalveluita raskauksien aikana.

Hovioikeuden mukaan hän synnytti lapset yksin asunnossaan, jätti ne ilman hoivaa ja lämpöä sekä sulki heidät astioihin, minkä seurauksena lapset kuolivat.

Nainen säilytti ruumiita kulloisenkin asuntonsa kellarivarastossa tekojen ilmituloon saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat