Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus hylkäsi työsyrjintäsyytteen Ilmavoimien johtohenkilöitä vastaan – sisäilmaoireista kärsinyttä ei syrjitty

Oikeuden mukaan sisäilman epäpuhtauksista kärsinyttä naista ei syrjitty, kun hän sai pitkän kiistan päätteeksi potkut.

Kotimaa
 

Keski-Suomen käräjäoikeus on hylännyt sisäilman epäpuhtauksiin liittyneen työsyrjintäsyytteen Ilmavoimien johtoasemissa olevia miehiä vastaan. Oikeuden mukaan miehet eivät olleet syrjineet suunnittelijana työskennellyttä naista, jonka virkasuhde purettiin pitkään jatkuneen kiistan jälkeen.

Vuodesta 1998 Ilmavoimien palveluksessa ollut nainen sai hengitystieoireita työskennellessään Tikkakoskella luolastossa. Myös moni muu työntekijä sai samanlaisia oireita. Sen takia erään rakennuksen kolmanteen kerrokseen saneerattiin erityispuhdastilat, joissa ilman piti olla erityisen hyvälaatuista. Työnantaja kehui ilman olevan jopa yhtä puhdasta kuin leikkaussalissa.

Myös lääkärinlausunnon mukaan nainen oli työhön sopiva, kunhan hän ei merkittävästi altistu sisäilman epäpuhtauksille.

Nainen kuitenkin hakeutui sairauslomalle ja toimitti siitä lääkärintodistuksia. Ilmavoimien silloinen esikuntapäällikkö, kenraali Kari Salmi ei hyväksynyt lääkärintodistuksia, vaan määräsi naisen saapumaan työpaikalleen. Asiasta järjestettiin neuvottelu muun muassa ABC-huoltamolla, koska nainen ei halunnut tulla Tikkakoskelle.

Nainen määrättiin työskentelemään erityispuhdastiloissa. Tässä tilassa nainen kävi kerran, mutta hän kertoi saaneensa päivän mittaan oireita. Naista perehdyttänyt kollega kertoi oikeudessa, ettei hän huomannut naisessa mitään ihmeellistä päivän kuluessa.

Esimiesten mukaan naiselle tarjottiin useita eri työpisteitä työpaikaksi, mutta mikään ei kelvannut. Naiselle myös hankittiin hänen pyyntönsä mukaisesti raitisilmakypärä ja ruokatilakin pyrittiin järjestämään sopivaksi.

Syyskuussa 2013 kiista kärjistyi siihen, että naisen työsuhde purettiin.

Syyttäjä nosti Kari Salmea ja kahta muuta esimiestä vastaan syytteet työsyrjinnästä, koska hänen mukaansa nainen oli asetettu epäedulliseen asemaan terveydentilan perusteella.

Esimiehet kiistivät syytteen. He totesivat ensinnäkin, että lain mukaan työnantajalla on oikeus harkita, myöntääkö se lääkärintodistuksen perusteella virkavapautta. Naisen työolojen järjestämiseksi tehtiin heidän mukaansa kaikki vaadittava ja paljon ylikin.

Esimiehet huomauttivat, että nainen kävi erityispuhdastiloissa vain kerran, eikä ole voitu osoittaa, että hän olisi saanut siitä oireita.

”Varuskunnassa ei ole työtiloja, jotka täyttävät [naisen] itse esittämät vaatimukset. Tämä on selkeä osoitus siitä, että [nainen] ei suostu työskentelemään yhdessäkään työnantajan hänelle osoittamassa tilassa”, esimiesten puolustus korosti.

Oikeus päätyi siihen, ettei naista ole syrjitty terveydentilan perusteella. Työnantaja oli rakennuttanut tilan, jossa sisäilman epäpuhtauksista kärsivä voi työskennellä.

Oikeuden mukaan esimiehet olisivat mahdollisesti voineet harkita muitakin ratkaisuja kuin potkuja, mutta he eivät kuitenkaan kohdelleet naista epäedullisemmin kuin muita työntekijöitä.

”Kaikille luolastossa työskennelleille työntekijöille, jotka ovat siellä altistuneet, on pyritty löytämään työtilat, joissa he pystyvät työskentelemään. Samalla lailla on menetelty myös [naisen] kohdalla”, oikeus totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat