Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuri osa Suomen prostituoiduista tulee Tšekistä – Suomessa houkuttaa mahdollisuus hyviin tuloihin

Nuoret naiset hankkivat lisätuloja myymällä seksiä Suomessa. Ihmiskaupasta ei ole merkkejä.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Helsingissä työskentelee poliisin arvion mukaan päivittäin 100–200 prostituoitua.
Helsingissä työskentelee poliisin arvion mukaan päivittäin 100–200 prostituoitua. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Katuprostituutio on vähentynyt

 Vain pieni osa seksikaupasta tapahtuu netin ulkopuolella, kuten thaihierontapaikoissa, ravintoloissa ja kadulla. Poliisin mukaan Helsingissä työskentelee kadulla 10–20 ihmistä.

  Prostituoidut toimivat poliisin mukaan nykyisin Helsingissä pääosin huoneistohotelleissa ja muissa vuokrahuoneistoissa.

 Poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa prostituoitu on vuokrannut yksityisasunnon seksityötä varten Airbnb:n välityksellä niin, ettei vuokraaja ole tiennyt käyttötarkoitusta. Se on kuitenkin melko harvinaista.

  Seksin myyminen on laillista lukuun ottamatta julkisia paikkoja. Seksin ostaminen parituksen ja ihmiskaupan uhreilta sekä alaikäisiltä on laitonta.

Suomessa työskentelee prostituoituina juuri nyt selvästi enemmän tšekkiläisiä naisia kuin minkään muun ulkomaan kansalaisia.

Nuoret tšekkinaiset myyvät seksiä paitsi lähes kaikissa suurimmissa kaupungeissa myös monilla pienillä paikkakunnilla ympäri Suomen.

Helsingissä työskentelee poliisin mukaan päivittäin 100–200 prostituoitua. Noin 40 prosenttia on Tšekistä, arvioi rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson, joka on seurannut pääkaupungin seksikauppaa vuosikausia.

”Tšekkejä on prostituoituina ehkä enemmän kuin minkään muun maan kansalaisia, mutta heidän määränsä ei ole enää lisääntynyt”, Eriksson sanoo.

Helsingin Sanomat kävi läpi kaikki prostituoitujen myynti-ilmoitukset netin suositussa seksikauppasivustossa Sihteeriopistossa torstaina.

Vaikka yhden päivän tilanteesta ei voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, se kertoo tšekkiläisten seksityöläisten levittäytyneen laajasti eri puolille maata.

Tšekkiläisiä työskenteli torstaina suurissa kaupungeissa enemmän kuin minkään muun ulkomaan kansalaisia muttei yhtä paljon kuin suomalaisia.

Tšekkiläisten osuus oli myös poliisin arviota pienempi. Tosin kaikki prostituoidut eivät ilmoita Sihteeriopistossa kansallisuuttaan.

Kansallisuutensa ilmoittaneista Helsingin 115 prostituoidusta oli suomalaisia 28, tšekkiläisiä 17, venäläisiä 11 ja espanjalaisia 8. Muunmaalaisten määrät olivat pienempiä.

Tampereella kansallisuutensa ilmoitti 27 prostituoitua. Heistä suomalaisia oli 11 ja tšekkiläisiä 10.

Oulussa suomalaisia ja tšekkiläisiä oli molempia 5.

Joissakin pienemmissä maakuntakaupungeissa tšekkiläisten osuus oli suurempi kuin isoissa kaupungeissa. Lappeenrannassa seitsemästä seksi-ilmoituksesta kolme oli tšekkiläisten ilmoituksia ja Vaasassa neljästä kaksi.

Pietarsaaressa ja Seinäjoella oli vain tšekkiläisten ilmoituksia. Pietarsaaressa niitä oli kaksi ja Seinäjoella yksi.

Tšekkiläiset myivät torstaina seksiä myös muun muassa Vantaalla, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Kuopiossa, Savonlinnassa, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Raumalla ja Rovaniemellä.

Sisä-Suomen poliisin käsityksen mukaan tšekkiläisnaiset toimivat Suomessa usein itsenäisesti, ilman että toimintaa ohjaisi paritusorganisaatio.

Myöskään ihmiskaupasta ei ole paljastunut ainakaan sellaisia merkkejä, että tšekkiläisiä prostituoituja olisi päätynyt ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän piiriin.

Jotkut tšekkiläisistä naisista ovat kertoneet poliisille kiertäneensä seksityössä eri puolilla Eurooppaa. Kotimaassa heitä voivat silti odottaa asunto ja poikaystävä.

”He ovat yleensä nuoria, vähän yli 20-vuotiaita naisia. He ovat kertoneet meille, ettei heitä ole pakotettu prostituutioon vaan se on ylimääräinen keino ansaita rahaa”, sanoo rikoskomisario Ari Luoto Tampereelta.

Poliisin mukaan naiset eivät kuitenkaan toimi yleensä täysin yksin. Joku voi hoitaa heidän puolestaan palkkiota vastaan netti-ilmoittelua, toinen vastata asiakkaiden puheluihin ja kolmas hankkia majoituksia.

”Jokainen taso saa jotain hyötyä. En ole kuitenkaan vakuuttunut, että kaiken päällä olisi jokin organisaatio, joka ottaisi rahaa itselleen”, Luoto sanoo.

Poliisin arvio vapaaehtoisuudesta vaikuttaa uskottavalta, sanoo tšekkiläisen prostituoituja tukevan Rozkoš bez rizika -järjestön johtava sosiaalityöntekijä Jana Poláková puhelinhaastattelussa Prahasta.

”Usein he työskentelevät ulkomailla jonkin järjestäytyneen toimijan, agentuurin, kautta. Tavallisesti naiset saavat 50 prosenttia tuloista. Niin on varmaan tässäkin tapauksessa.”

Tosin usein naiset maksavat vielä lentonsa ja majoituksensa omasta osuudestaan.

Nämä agentuurit eivät kuitenkaan pidä naisia listoillaan väkivallalla uhkaillen.

”Jotkut työskentelevät Suomessa ensin agentuurin kautta mutta alkavat myöhemmin työskennellä omatoimisesti”, Poláková sanoo.

Poláková pitää myös uskottavana, että monet Suomessa keikkatöissä käyvät tšekkiprostituoidut ovat opiskelijoita. Opiskelijoita työskentelee myös Tšekissä.

”He saattavat haluta työskennellä ulkomailla, koska se on anonyymimpää.”

Poliisin mukaan on vaikea löytää syytä siihen, miksi juuri tšekkiläiset ovat vallanneet suuren osan seksikaupasta.

”Ensin on varmaan käynyt joitain henkilöitä, sitten tiedot ovat levinneet suusta suuhun ja on tullut lisää ihmisiä”, rikosylikonstaapeli Eriksson pohtii.

Hänen mukaansa prostituoituja houkuttelee Suomeen Tšekistä ja muista maista se, että seksin myynnillä on mahdollista ansaita suurempia summia kuin monissa muissa maissa.

”Täällä tienaa hieman paremmin kuin muualla Euroopassa, koska hinnat ovat korkeammat. Euroopassa on prostituutiosta ylitarjontaa”, hän sanoo.

Polákován mukaan naiset kuulevat usein kollegoiltaan hyvistä paikoista työskennellä. Se selittää todennäköisesti Suomenkin suosiota.

Kuinka helppoa nuorten opiskelijoiden on lopettaa alalla?

”Se riippuu ihmisestä ja hänen tavoitteistaan. Yleisesti seksialaa on vaikea jättää: moni tottuu siitä saatavaan rahaan”, Poláková kertoo.

Järjestö järjestää ryhmiä ja apua niille, jotka pyrkivät alalta pois.

Polákován mukaan prostituution jättäminen on helpompaa, jos siihen ryhdyttäessä on ollut jokin selvä tavoite, kuten asunto.

Prostituoitu: Kaikki halusivat Suomeen

Suomi alkoi kiinnostaa tšekkiläisiä prostituoituja vuosikymmenen vaihteessa, kun talousongelmat ja kiristynyt kilpailu alkoivat laskea hintoja muualla Länsi-Euroopassa.

Näin kertoo Suomessa aiemmin prostituoituna työskennellyt tšekkiläinen Diana, jota Helsingin Sanomat haastatteli sähköpostitse. Haastattelun järjesti tšekkiläinen Rozkoš bez rizika -järjestö, joka tukee prostituoituja ja alalta pois haluavia.

”Alussa Suomessa pystyikin ansaitsemaan todella hyvin. Mutta tytöt eivät pystyneet pitämään päätään kiinni ja jakoivat tietoa toisilleen. He keskustelivat myös joillain nettifoorumeilla. Sitten jokainen halusikin Suomeen”, hän kertoo.

Dianan mukaan kaikki hänen tuntemansa ja tietämänsä Suomessa työskennelleet ovat maassa omasta halustaan.

Osa työskentelee täysin itsenäisesti ja saa koko tuoton itselleen, hän kertoo. Osa käyttää välityspalvelua, joka auttaa mainonnassa ja muissa käytännön kysymyksissä sekä välittää asiakkaat 10–20 prosentin palkkiota vastaan.

Kolmas tapa on käyttää kaikki asiat järjestävää agentuuria, joka veloittaa 40–50 prosenttia.

Dianan mukaan monet tulevat ensimmäisille keikoilleen agentuurin tai välityspalvelun kautta mutta siirtyvät sen jälkeen itsenäisiksi.

”Tulin itse Suomeen aluksi välityspalvelun työntekijäksi. Vastasin siis puhelimeen sekä välitin asiakkaita ja tilauksia. Sitten panin omankin ilmoituksen ja aloin tehdä keikkaa.”

Hän kertoo työskennelleensä vuokra-asunnossa.

Prostituoidut matkustavat Tšekistä paljon työkeikoille ulkomaille, Diana kertoo. Syy on yksinkertainen: raha. Tšekissä tuntihinta on 30–50 euroa.

”Suomessa hinnat vaihtelevat tytöstä toiseen, mutta muistan hinnan olleen 120 euroa puolelta tunnilta ja 200 euroa tunnilta.”

Hinnat ovat tosin olleet laskeneet myös Suomessa.

”Alkuun Suomessa asiakkaat olivat kilttejä ja jopa kiitollisia. Nyt heidät on pilattu, ja he haluavat enemmän ja enemmän vähemmällä rahalla. Näin käy tosin kaikkialla”, hän kertoo.

”Nyt on hyvin suosittua mennä Dubaihin, Qatariin, Singaporeen ja Israeliin, joissa voi saada 500 euroa tunnilta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat