Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Savukerasiat ovat historian peili – vielä 1930-luvulla astmaatikoille myytiin omaa tupakkamerkkiä

Jukka ”Collector” Kettusella on tuhansien tupakka- ja sikariaskien kokoelma. Niistä näkee, miten suhtautuminen tupakkaan on sadan vuoden aikana muuttunut.

Kotimaa
 
Tältä näyttää tuhansia tupakka-askeja keränneen aarrekammio
Tältä näyttää tuhansia tupakka-askeja keränneen aarrekammio
Vantaalaiselta Jukka Kettuselta löytyy todennäköisesti Suomen suurin tupakka- ja sikariaskikokoelma. Toimittaja ja kuvaaja: Satu Vasantola.

Keräilijä Jukka ”Collector” Kettusen excelit ovat tarkat ja pitkät. Niistä löytyvät tiedot 2 585 eri tuotenimestä, jolla tupakkaa on Suomessa myyty.

Tarjolla on ollut muun muassa Aurinkoa, Pääskyä, Ystävää ja D’Amouria. Opiskelijoille ja työmiehille oli tarjolla omat merkkinsä, samoin astmaatikoille. Heille myytiin 1920- ja 1930-luvulla Astma-savukkeita. Astmatupakkaa pidettiin terveystuotteena, jota valmistivat muun muassa apteekit.

Kettusen vantaalaiskodista ja Kirkkonummen-mökiltä löytyy kunnioitettava määrä suomalaisten nautintoaineiden historiaa. Kettunen on ollut keräilijä pikkupojasta asti. Nyt hänen kokoelmiinsa kuuluu muun muassa yli 5 000 sikariaskia ja noin 2 000 tupakka-askia. Lisäksi hänellä on etikettejä, tupakka-askien aihioita ja viinapulloja.

Tupakka-askeista näkee, miten asenteet tupakointiin ovat vuosikymmenien varrella muuttuneet. 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa askien kannet ja etiketit olivat kauniita ja houkuttelevia, värit heleitä.

Niiden kuvissa oli pääskyjä, merimaisemia, joutsenia ja vatsatanssijoita. Monen tupakka-askin ja sikarilaatikon kansissa oli kauniita naisia, joskus myös tyylikkäitä miehiä. Löytyypä Kettusen kokoelmista myös sikarilaatikko, jonka kannessa on leikkiviä lapsia, toisella heistä sikari suussaan.

Akseli Valmunen / HS
Jukka Kettusen ”romuhuoneessa” on juuri ja juuri tilaa Kettuselle itselleen. Pullo- ja sikarikokoelma onkin viety mökille.
Jukka Kettusen ”romuhuoneessa” on juuri ja juuri tilaa Kettuselle itselleen. Pullo- ja sikarikokoelma onkin viety mökille.

Vuosisadan alussa Suomessa myytävät tupakat oli yleensä myös valmistettu Suomessa.

”Suomessa oli tuolloin niin laaja tupakkatuotanto, että ulkomailta ei juuri tarvinnut tuoda.”

1950-luvulla askit muuttuivat asiallisemmiksi ja pelkistetymmiksi. Nykyaskeissa varoitusteksti peittää suuren osan askin pinnasta ja ensi vuoden toukokuuhun mennessä askeihin tulee Suomessakin varoituksia, joissa on kuvia suusyövästä, keuhkoleikkauksen jälkeisistä avohaavoista ja kuolevista ihmisistä.

”Siihen se keräily taitaa sitten minun osaltani päättyä”, Kettunen sanoo.

Akseli Valmunen / HS
Tuhannet tupakka-askit kertovat historiaa yli sadan vuoden ajalta.
Tuhannet tupakka-askit kertovat historiaa yli sadan vuoden ajalta.

Kettusen keräilyharrastus alkoi puolivahingossa jo pikkupoikana, kun hänen isänsä keräsi tulitikkuaskien etikettejä, rahoja ja postimerkkejä. Kokoelma siirtyi Kettuselle, ja tämä alkoi vähitellen kerätä tupakka-askeja, sikarilaatikoita ja viinapullojen etikettejä.

Osallistu Etsi Hessu ja voita -kilpailuun täyttämällä tämän artikkelin yhteydessä näkyvä lomake.
Osallistu Etsi Hessu ja voita -kilpailuun täyttämällä tämän artikkelin yhteydessä näkyvä lomake.

Rahaa harrastukseen kuluu vain vähän, sillä uusia askeja ja etikettejä hankitaan vaihtamalla ja kadulta keräämällä. Joskus aarteita löytyy myös kirpputoreilta. Parhaita keruupaikkoja ovat keskustan kadut, joissa on paljon ravintoloita. Niiden ulkopuolelta löytyy myös tyhjiä tupakka-askeja. Tarvitaan vain poutasää, että askit pysyvät hyvässä kunnossa.

Kettunen ei tarkalleen osaa selittää, mikä häntä keräilyssä viehättää. Se kuitenkin on selvää, että kauneutta hän kohteistaan etsii.

”Ajattelen aina, että joku ne etiketit on suunnitellut, nähnyt vaivaa niiden eteen. Vanhat etiketit ovat taidetta, kyllä niitä kannattaa kerätä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat