Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asianajajaliiton uusi puheenjohtaja: Suomalaiset eivät vie riitojaan oikeuteen liian suurien kulujen pelossa

Riitajutun häviäjän kulut pitäisi saada harkinnan­varaisiksi, ehdottaa Asianajajaliitto.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Asianajajaliiton uusi puheenjohtaja Jarkko Ruohola.
Asianajajaliiton uusi puheenjohtaja Jarkko Ruohola. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Kaikilla suomalaisilla ei ole mahdollisuutta viedä riitojaan tuomioistuimen ratkaistavaksi, sillä häviäjän maksettavaksi jäävät oikeudenkäyntikulut voivat nousta liian suuriksi.

Nykyisen lain mukaan riidan häviäjä korvaa yleensä oikeudenkäynnin kaikki kulut.

”On riitoja, jotka jäävät viemättä oikeuteen, koska kulut uhkaavat jäädä häviötilanteessa liian suuriksi”, Asianajajaliiton perjantaina valittu uusi puheenjohtaja Jarkko Ruohola sanoo.

Liiton mukaan lakia pitäisikin muuttaa niin, että tuomioistuin voisi käyttää nykyistä enemmän harkintaa siinä, kuinka paljon häviäjä joutuu maksamaan voittajan kuluja.

Ruoholan mukaan on tapauksia, joissa ammattilaisenkin on etukäteen vaikea arvioida, mihin lopputulokseen asiaa käsittelevä tuomioistuin päätyy. Esimerkiksi hän nostaa asuntokauppojen hometaloriidat, joissa tehdään oikeuskäsittelyn aikana teknisiä selvityksiä.

Oikeuteen saatetaan jättää menemättä myös esimerkiksi lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevissa asioissa tai työoikeuteen liittyvissä riidoissa, jos työntekijällä ei ole takanaan ammattiliiton tukea.

Asianajajaliiton mukaan oikeusprosesseja pitäisi lyhentää ja saada halvemmiksi. Sovittelua voisi lisätä ja joidenkin riita-asioiden sovittelun siirtää tuomioistuinten ulkopuolelle. Esimerkiksi hometaloriitaa voisi olla sovittelemassa tuomarin sijaan vaikkapa sovitteluun kouluttautunut rakennusinsinööri.

”Ihmisten pitäisi myös saada julkista oikeusapua ilman, että mennään oikeuteen”, Ruohola sanoo.

Nyt oikeusapua ei saa riitojen ratkomiseen sovittelussa. Myöskään monet kotivakuutuksiin kuuluvat oikeusturvavakuutukset eivät korvaa sovittelun aiheuttamia kuluja.

Oikeudenkäynneissäkin niiden tyypillinen korvauskatto on Ruoholan mukaan 8 500 euroa, vaikka oikeudenkäyntikulut voivat nousta kymmeniintuhansiin euroihin.

Säästöjä toisi Ruoholan mukaan myös se, jos oikeudenkäyntien valmisteluistuntoja voitaisiin järjestää etänä videoyhteyden avulla.

Kustannusten säästämiseksi on lisäksi ehdotettu, että hovioikeudessa katsottaisiin vain videotallenteet todistajien puheista käräjäoikeudessa. Asianajajaliitto ei vielä kannata menettelyyn siirtymistä, mutta sen vaikutuksia voisi liiton mielestä selvittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat