Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato tajusi Suomen ja Ruotsin merkityksen – nyt meillä on vain turvattomuustakuu

Havahtuminen Suomen ja Ruotsin merkityksestä Itämeren turvallisuudelle käynnisti Nato-maiden kesken pohdinnan sotilaallisen tuen vastavuoroisuudesta.

Kotimaa
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Lukuisissa puolustuspolitiikan tutkimuslaitoksissa ja myös Natossa on tänä vuonna selvitetty skenaarioita sotilaalliselle kriisille Itämeren alueella länsimaiden ja Venäjä välillä.

Lähes poikkeuksetta johtopäätös on, että Suomen ja Ruotsin merkitys on keskeinen ja maat joutuisivat osaksi kriisiä. Suomen turvattomuus kriisissä on taattu.

Samaa asiaa on toistettu myös suullisesti. Se oli Naton sotilaskomitean puheenjohtajan, tšekkikenraali Petr Pavelin viesti Helsingissä huhtikuussa.

Useimmat arviot ovat julkisia, mutta tärkeimmät – eli maaliskuussa järjestetyn Naton vuosittaisen strategisen CMX-harjoituksen johtopäätökset – eivät ole. Se kuitenkin tiedetään, että harjoituksen ansiosta useat Nato-maat havahtuivat kunnolla Ruotsin ja Suomen merkitykseen Itämeren turvallisuudelle. Johtopäätökset tunnetaan myös Suomessa, koska Suomi osallistui harjoitukseen.

Tällaiset arviot ovat saaneet Nato-maiden edustajat pohtimaan, mitä ne voivat vastavuoroisesti tehdä Natoon kuulumattomien Suomen ja Ruotsin hyväksi, kun niiltä joka tapauksessa tarvitaan selkkauksessa tukea (HS 10.6.).

Lyhyt vastaus on edelleen, ettei Natolla ole velvoitetta puolustaa liittoumaan kuulumattomia maita, kuten puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) aivan oikein sanoi perjantaina Ylelle.

Kattavampi vastaus on se, että asiaa mietitään vakavasti. Kyse ei ole Natosta järjestönä, vaan sen jäsenmaista. Realistinen lähtökohta arvioissa on se, etteivät Suomi ja Ruotsi ole ainakaan aivan lähivuosina Naton jäseniä.

Avainasemassa on Yhdysvallat, jonka sotilasvoima kriisitilanteessa Itämerellä olisi lännelle ratkaisevaa.

Yhden arvion mukaan Suomessa on lähestytty kysymystä sotilaallisesta avusta kansallisten perinteiden mukaisesti liian institutionaalisesti. Näissä oloissa kyse on verkostoista ja yhteistyöstä.

Erillisiä turvallisuustakuita Yhdysvalloilta saati muilta mailta on varmasti turha odottaa. Sotilaallisella liittoutumattomuudella on hintansa.

Suomen ja Ruotsin turvallisuuspoliittisen merkityksen korostaminen poliittisissa puheissa on kuitenkin selkeä viesti. Julkisuudessa ääneen esitetyt arviot turvallisuuden vastavuoroisuudesta ovat merkittävä muutos keskustelussa.

Mutta mihin tätä kaikkea sitten tarvitaan?

Kukaan ei odota välitöntä sotilaallista selkkausta Suomen lähialueilla. Se on silti Suomen suurin, mutta samalla myös epätodennäköisin turvallisuusuhka.

Parhaiten uhkia voi torjua varautumalla niihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat