Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätepommi tikittää Pietarissa – riippumattomat asiantuntijat päästettiin ensi kertaa ongelmajätteiden kaatopaikalle

Pietarin kaupunki lupaa kattaa jätealtaat ja lisätä jätevesien käsittelyä syksyyn mennessä.

Kotimaa
 
Juha Metso
Pietarissa sijaitseva Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikka vuotaa. Vaarana on, että altaisiin varastoidut myrkyt pääsevät lähijokiin ja Nevaan, jonka kautta haitta-aineet virtaisivat myös Suomenlahteen.
Pietarissa sijaitseva Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikka vuotaa. Vaarana on, että altaisiin varastoidut myrkyt pääsevät lähijokiin ja Nevaan, jonka kautta haitta-aineet virtaisivat myös Suomenlahteen. Kuva: Juha Metso
Tästä on kyse

Vaarallisia jätteitä

 Krasnyi Bor on Luoteis-Venäjän suurin vaarallisten jätteiden kaatopaikka.

 1990-luvulta asti Pietari on pannut miljoonia euroja jäteongelman ratkomiseen. Kunnollista jätteenkäsittelylaitosta ei ole rakennettu.

 Keski-Siperian Tomskissa on laitos, joka voisi ottaa vastaan myrkkytonnit, mutta niiden siirtäminen tulisi liian kalliiksi.

Pietari

Riippumattomat asiantuntijat pääsivät perjantaina ensimmäistä kertaa vuosiin käymään Pietarin lähellä sijaitsevalla jättimäisellä vaarallisten jätteiden kaatopaikalla.

”Näimme, että jätealtaat ovat aivan täynnä. Toimenpiteitä tulee tehdä ennen kuin syksyn sateet alkavat”, sanoi asiantuntija Dmitry Frank-Kamenetsky Itämeren suojelukomission Helcomin sihteeristöstä käynnin jälkeen perjantaina.

Mukana oli ympäristöviranomaisia Suomesta ja muista Itämeren rantavaltioista, Itämeren suojelukomission eli Helcomin sihteeristön edustajia Helsingistä, Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö Nefco ja suomalainen jätehuoltoyritys Ekokem.

Vierailun tavoitteena oli Helcomin mukaan löytää kustannustehokas ratkaisu, jolla vuosikymmeniä muhineet myrkyt saataisiin turvallisesti käsiteltyä.

Asiantuntijat pääsivät perjantaina tutustumaan suljettujen ja avoimien jätealtaiden kuntoon ja jätevesien puhdistusjärjestelmiin.

Frank-Kamenetskyn mukaan heille todistettiin aukottomasti, että kaatopaikka ei enää vastaanota uusia jätteitä.

”Asiantuntijoiden mukaan muun muassa raskasmetalleja ja PCB-yhdisteitä voi kulkeutua pintavesiin ja tietyissä määrin pohjavesien ylimpiin kerroksiin, mutta se ei ole jatkuvaa. Näin voi tapahtua kaatosateiden aikaan”, hän sanoi.

HS otti kaatopaikan läheisestä ojasta vesinäytteitä helmikuun puolivälissä ja analysoi ne laboratoriossa.

Tulokset osoittivat, että myrkyt eivät pysy kaatopaikan jätealtaissa vaan vuotavat ympäristöön. Pietarin ympäristöviranomaiset väittävät, että haitalliset aineet eivät pääse luontoon.

Näytteissä oli muun muassa PCB-yhdisteitä, kohonneita pitoisuuksia raskasmetalli kadmiumia, liuottimista peräisin olevia orgaanisia yhdisteitä ja torjunta-aineita. Pelkona on, että lopulta ne kulkeutuvat Itämereen.

Suurin riski Frank-Kamenetskyn mukaan ovat äärimmäiset sääolosuhteet. Runsaiden sateiden aikaan jätealtaat voivat vuotaa yli ja myrkyt päätyvät ympäristöön. Vierailijat eivät nähneet vuotoja perjantaina.

Venäjän ympäristöviranomaiset vakuuttivat, että he ehkäisevät suurimmat riskit syksyyn mennessä ennen sateita.

Osin avoimet altaat aiotaan sulkea ja jätevedenkäsittelylaitteita uusia ja lisätä. Näin myrkkyjen kulkeutuminen alueen ulkopuolelle pitäisi ehkäistä.

Frank-Kamenetsky ei ottanut kantaa siihen, voiko lupauksilla arvioida olevan katetta. Hän ei myöskään kommentoinut korruptioväitteitä, joita venäläisviranomaisia vastaan on esitetty.

Ulkomaiset asiantuntijat pyysivät aiempaa suurempaa avoimuutta tiedonkulkuun ja tiekarttaa, miten lopulta jätealue aiotaan puhdistaa. Aiemmat yritykset jätteenpolttolaitosten rakentamiseksi ovat kariutuneet. Venäläiset ympäristöjärjestöt ja paikalliset aktivistit arvostelivat Pietarin kaupungin luonnonvarakomiteaa siitä, että joidenkin järjestöjen pääsy alueelle on estetty.

Greenpeacen mukaan Helcomin ja Venäjän yhteistyöllä ei ole saatu vuosikymmeniin edistettyä kaatopaikan puhdistamista.

Vaarallisia jätteitä on varastoitu Krasnyi Boriin vuodesta 1970. Arviolta jätteitä on kertynyt kaksi miljoonaa tonnia.

Vuotoja on aika ajoin sattunut. Maaliskuussa vuotovesiä pääsi läheiseen puroon, kun niiden välinen pato murtui.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat