Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksessa hajaannusta Nato-linjassa – kokoomus haluaa jäseneksi lähivuosina, keskustan mielestä asia ei ajankohtainen

Eduskunnassa osa puolueista on HS:n tietojen mukaan nyreitä, koska hallitus antaa ulko-ja turvallisuuspoliittisen selonteon jo ennen juhannusta.

Kotimaa
 

Suomen tavoite laajasta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta yhteisymmärryksestä horjuu ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon kohdalla.

HS:n tietojen mukaan selonteon valmistelua seuraava parlamentaarinen työryhmä olisi halunnut lykätä käsittelyn syksyyn, ja esittänyt lykkäystä yksimielisesti myös hallitukselle.

Hallitus halusi kuitenkin pitää tavoiteaikataulustaan kiinni ja selonteko annetaan eduskunnalle ensi perjantaina.

Presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta hyväksyi selonteon torstaina. Eduskunta käy lähetekeskustelun juhannusviikolla.

”Mikä kiire on käydä keskustelu nyt ja jättää selonteko valohoitoon koko kesän ajaksi?” työryhmässä ihmetellään.

Lykkäyspyynnön syy oli, että Suomen pitäisi ensin katsoa Britannian EU-äänestys ja Naton huippukokous heinäkuussa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on yhdessä Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin kanssa pyydetty Nato-kokoukseen keskustelemaan Itämeren alueen vakaudesta.

HS:n tietojen mukaan parikymmentä kertaa kokoontunut seurantaryhmä olisi esittänyt selontekoon useita muutoksia, mutta niitä ei otettu huomioon. Osa ryhmästä pitääkin alle 30-sivuista selontekoa suppeana.

”Siitä voi vetää juuri sellaisia johtopäätöksiä kuin halutaan. Ulkoministeriö on halunnut puskea tätä nyt jostain syystä eteenpäin”, napistaan.

Ulkoasiainvaliokuntaa johtava Antti Kaikkonen (kesk) vahvistaa, että lykkäystä pyydettiin. Hän ei pidä silti dramaattisena hallituksen päätöstä edetä päätetyssä aikataulussa.

Keskustan kanta on yhä se, että Nato-jäsenyyttä ei pidä hakea ainakaan lähivuosina, mutta mahdollisuus säilytetään.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan liittoutumattomuus ja nykytilan jatkuminen on Suomelle yhä järkevintä.

”Se, että Suomi ja Ruotsi yhdessä muodostavat vakaan vyöhykkeen Itämeren ympärille on Suomen turvallisuudelle paras ratkaisu. Tietysti, jos Ruotsin kanta muuttuu, kyllä se vaikuttaa Suomen asemaan”, Sipilä sanoi Seinäjoella perjantaina.

Kokoomus on linjaamassa viikonvaihteessa, että Nato-jäsenyyttä pitää hakea jo lähivuosina. Rkp:n puoluekokouksen on määrä päättää, että Natossa ollaan kymmenen vuoden sisällä, vasemmiston mielestä Natoon ei pidä hakeutua lainkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat