Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikuttunut Arhinmäki jätti vasemmistoliiton johdon – kehui vuolaasti lauantaina puheenjohtajaksi nousevaa Li Anderssonia

Arhinmäki piti jäähyväispuheen, jolle puoluekokous taputti seisaaltaan.

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Paavo Arhinmäki jätti vasemmistoliiton puheenjohtajuuden tunteikkaalla jäähyväispuheella Oulun puoluekokouksessa. Arhinmäkeä halaa Oulun vaalipiiristä tuleva kansanedustaja Hanna Sarkkinen.
Paavo Arhinmäki jätti vasemmistoliiton puheenjohtajuuden tunteikkaalla jäähyväispuheella Oulun puoluekokouksessa. Arhinmäkeä halaa Oulun vaalipiiristä tuleva kansanedustaja Hanna Sarkkinen. Kuva: Vesa Ranta
Fakta

Vasemmistoliitto

 Vasemmistoliiton perustivat SKDL, SNDL ja SKP vuonna 1990.

 Puolueen puheenjohtajina ovat olleet Claes Andersson, Suvi-Anne Siimes, Martti Korhonen ja Paavo Arhinmäki.

  Li Andersson aloittaa puheenjohtajana lauantaina.

  Puolue sai 19 kansanedustajaa ensimmäisissä vaaleissa perustamisensa jälkeen 1991. Nyt kansanedustajia on 12.

Oulu

Vasemmistoliiton puoluekokouksessa silmät kostuivat perjantaina, kun puolueen puheenjohtajuudesta lauantaina luopuva Paavo Arhinmäki piti jäähyväispuheensa.

Kokousväki keskeytti puheen yhdeksän kertaa taputuksin ja lopuksi kiitti väistyvää puheenjohtajaansa seisaaltaan.

Arhinmäki kehui lauantaina valittavaa uutta puheenjohtajaa Li Anderssonia taitavaksi, osaavaksi, asioihin perehtyväksi, nopeaksi ja teräväksi.

”Li Andersson on loistava tuleva puheenjohtaja.”

Hän antoi myös selvät ohjeet seuraajalleen. Hän sanoi, että yhteiskunnan ilmapiiri on koventunut ja muuttunut, mutta vasemmistoliiton vastaus ei ole asenteiden koventaminen.

”Vasemmistoliittoa ei tarvita mihinkään, jos emme erityisesti vaikeina aikoina pidä kiinni perusarvoistamme: solidaarisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja tasa-arvosta”, hän sanoi.

”Yhteiskunnan jakaantuminen on suurin yhteiskunnallinen uhkamme. Me olemme puolue, joka ei anna periksi arvoissaan. Me olemme puolue, joka ei hylkää heikossa asemassa olevia.”

Arhinmäki johti puoluetta vuodesta 2009 eli seitsemän vuotta. Sinä aikana puolueen kannatus laski koko ajan ja on nyt jämähtänyt kahdeksan prosentin paikkeille. Kova paikka Arhinmäelle oli, että viimeisissä eduskuntavaaleissa hänen puheenjohtajakaudellaan vuonna 2015 puolue menetti vielä kaksi kansanedustajan paikkaa.

Hän on ollut oman tiensä kulkija. Hän sai kritiikkiä siitä, että edusti näkyvästi punavihreää kaupunkilaisvasemmistolaisuutta, kun puolue tarvitsi yhdistäjää. Urheilu- ja kulttuuriministerin salkun valitseminen ihmetytti myös, kun puheenjohtajalle olisi ollut tarjolla painavampi liikenneministerin salkku.

Ikäviä ei kuitenkaan muisteltu perjantaina tärkeällä hetkellä.

Arhinmäki sanoi puolueen kehittyneen avoimemmaksi ja demokraattisemmaksi. Häntä ilahdutti, että kannatus erityisesti nuorten keskuudessa kasvaa.

Vaikka eduskuntaryhmä on pienentynyt, se on samalla nuorentunut ja naisistunut. Vasemmistoliitto ei ole enää vanhojen äijien puolue.

”Minusta tuntuu, että nyt 25 vuoden kuluttua alamme olla lähellä sitä puoluetta jollainen haluttiin perustaa vuonna 1990.”

Vasemmistolaisuuteen kuuluu Arhinmäen mukaan kriittisyys, mutta puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen kuitenkin varoitti, että puolue mielletään liian usein negatiiviseksi jarrumieheksi.

”Vasemmiston ei tule olla jarrumiehen roolissa, vaan painamassa yhteiskunnallisen muutoksen kaasupoljinta.”

Kerratessaan vaiheitaan vasemmistoliiton palveluksessa Arhinmäki joutui kokoamaan itseään liikutukselta.

”Olen ollut vasemmiston jäsen 20 vuotta, puolet elämästäni. Olen antanut kaikkeni puolueen eteen, osittain perheen ja läheisteni kustannuksella”, hän sanoi.

”Olen noussut kaupunginvaltuutetuksi, vasemmistonuorten puheenjohtajaksi, kansanedustajaksi, puolueen puheenjohtajaksi ja ministeriksi. Olen ollut presidentinvaaliehdokkaana.”

”Jotain on puolueessa tullut tehtyä.”

Arhinmäki aikoo jatkaa politiikassa rivimiehenä, asettua ehdolle eduskuntavaaleissa, olla puoluejohdon tukena ja apuna jos tarvitaan. Li Andersson on suora jatke Arhinmäen räväkälle linjalle, joten yhteistyön uskotaan olevan tiivistä.

Jäähyväispuheensa jälkeen Arhinmäki naureskeli helpottuneen näköisenä aulan puolella.

”On helpottunut olo. Nyt voi rauhassa vain seurata kokousta”, hän tunnusti. Illalla oli odotettavissa EM-kisojen avausottelu. Ehkäpä juuri se sai Arhinmäen suun muikeaan hymyyn.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat