Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Useiden suomalaisten työaika pitenee ensi vuonna – Metalliliitto hyväksyi kilpailukykyksopimuksen

Metalliliiton valtuusto hyväksyi perjantaina kilpailukykysopimuksen. ”Nyt on kova työ saada jäsenistömme ymmärtämään, miksi sopimus kannatti tehdä”, sanoo Metallin puheenjohtaja Riku Aalto.

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Metalliliiton valtuusto hyväksyi kilpailukykysopimuksen.
Metalliliiton valtuusto hyväksyi kilpailukykysopimuksen. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Kilpailukykysopimuksen (kiky) toteutuminen on lopullisesti varmistunut, sillä Metalliliiton valtuusto hyväksyi sopimuksen mukaiset uudet työehdot perjantaina Helsingissä äänin 32–24.

Ilman Metallia sopimusta ei olisi syntynyt lainkaan. Muut työmarkkinoiden keskusjärjestöt hyväksyivät viime viikolla sopimuksen sillä ehdolla, että Metallin valtuusto hyväksyy sen.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ja hallitus allekirjoittavat sopimuksen todennäköisesti alkuviikosta.

Hallitus ja työmarkkinoiden toimijat seurasivat hermostuneina äänestystä. SAK ehti jo julkaista vahingossa kello 11.38 tiedotteen, joka oli tarkoitettu tilanteessa, jossa valtuusto on hyväksynyt sopimuksen.

Metalliliiton hallitus hyväksyi sopimuksen perjantaina äänin 12–8, jolloin sopimuksen katsottiin jo syntyneen, mutta ehdollisena.

”En tiedä, onko helpottunut olo, mutta nyt on kova työ saada meidän jäsenistömme ymmärtämään, miksi tällainen sopimus kannatti tässä yhteydessä tehdä”, Metallin puheenjohtaja Riku Aalto sanoi kuusi tuntia kestäneen kokouksen jälkeen.

”Tämä oli jäsenistön kannalta parempi tulos, koska tässä oli näitä hallituksen vaihtoehtotoimia. Olisi ollut hankala selittää jäsenistölle, miksi lapsilisiä leikataan tai työttömyyskorvauksia leikataan. Ja sitten isona asiana paikallisen sopimisen kokonaisuus, joka oli alunperin siinä asennossa, että maan hallitus kyseenalaisti työehtosopimusten merkityksen paikallisessa sopimisessa”, hän sanoi.

Kilpailukykysopimuksen mukaan paikallista sopimista edistetään työehtosopimusten mukaisesti, ei lakiteitse.

Äänestystulos oli tiukka, sillä sosiaalidemokraattisesta ryhmästä seitsemän äänesti vastaan, vaikka ryhmä teki ryhmäpäätöksen äänestää sopimuksen puolesta. Valtuuston jäsenistä 36 kuului sosiaalidemokraattivetoiseen vaaliryhmään ja 20 vasemmistovetoiseen vaaliryhmään. Kolme vasemmistoliittolaista äänesti sopimuksen puolesta.

”En usko, että tämä aiheuttaa Metallin sisällä muutoksia, sillä tilanne on ollut tiedossa koko ajan. Neuvotteluissa yritimme löytää ratkaisun, joka voitaisiin hyväksyä, mutta näkyi, että sekin oli vaikea hyväksyä.”

Kokouksen alussa Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi toivovansa ”vastuullista” päätöstä, joka perustuu harkittuun käsitykseen siitä, mitä sopimuksen hylkääminen tai hyväksyminen laajasti ottaen tarkoittaa.

Hän luetteli muun muassa ne 1,5 miljardin euron veronkorotukset ja lisäleikkaukset, jotka maan hallitus on hallitusohjelmassa ilmoittanut panna voimaan, jos sopimus ei synny.

Se merkitsisi leikkauksia muun muassa eläkeläisten, työttömien ja lapsiperheiden etuuksiin. Hän sanoi, että hallituksen lupaamat satojen miljoonien eurojen verokevennykset voivat myös jäädä toteutumatta.

”Jos sopimusta ei synny, hallituksella ei ole enää pidäkkeitä toteuttaa päätöksiään halutessaan”, Aalto sanoi.

Aallon jälkeen Metallin edunvalvontapäällikkö Jyrki Virtanen esitteli kilpailukykysopimuksen mukaisen työehtojen muutoksia sisältävän Metallin ja Teknologiateollisuuden neuvottelutuloksen. Juuri tästä neuvottelutuloksesta Metallin valtuusto lopulta päätti, mutta samalla se päätti koko kilpailukykysopimuksesta.

Alustavan käsityksen mukaan Metallin sopimus on palkansaajien kannalta parempi kuin useimpien muiden liittojen sopimukset.

”Rohkenen todeta, että kyseessä on kaikkein paras sopimus”, arvioi Metallin valtuuston puheenjohtaja

Esimerkiksi itse 24 tunnin työajan pidennyksestä on sovittu työehtosopimukseen liitetyssä pöytäkirjassa, joka on helpompi myöhemmin neuvotella pois kuin jos ehdot olisivat itse työehtosopimuksessa. Lisäpöytäkirjasta on neuvotteluissa mahdollista irtautua ensimmäisen kerran 31. joulukuuta 2019 alkaen.

Tällaista lisäpöytäkirjaa ei tiettävästi ole saanut sovittua juuri mikään muu liitto. Erityisesti sopimus on parempi kuin julkisella alalla, jossa leikataan myös lomarahoja.

Lähtökohtaisesti työajan pidennyksestä sovitaan paikallisesti työpaikoilla.

Jos liiton valtuusto olisi hylännyt sopimuksen, edessä olisivat olleet sekavat ajat ellei jopa kriisi politiikassa ja työmarkkinoilla.

Myös orastava luottamuksen kasvu Suomeen sijoituskohteena olisi voinut heiketä, sillä hallitus ja kaikki työmarkkinajärjestöt ovat laittaneet arvovaltansa sopimukseen. Kilpailukykysopimus on yksi hallituksen tärkeimmistä hankkeista.

Yli vuoden neuvoteltu kilpailukykysopimus allekirjoitetaan lähipäivinä, sillä kaikki muut mukana olevat liitot ja järjestöt ovat jo hyväksyneet sen. Tosin moni on hyväksynyt sopimuksen ehdollisena niin, että myös Metallin pitää hyväksyä sopimus.

Ensi vuonna muun muassa työaika pitenee jokseenkin kaikilla 24 tunnilla. Sopimuksen tarkoitus on piristää Suomen taloutta, kohentaa työllisyyttä ja näin lisätä verotuloja, jotta leikkauksia ei jouduttaisi tekemään. Lue tästä, mitä kilpailukykysopimus merkitsee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat