Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä puolusti ”historian kokoomuslaisimmaksi” arvioidun hallitusohjelman keskustalaisuutta

Pääministeri Juha Sipilä lupaa mahdollisesta Nato-jäsenyydestä kansanäänestyksen. Seinäjoella linjapuheessaan lauantaina Sipilä korosti myös hallitusohjelmansa keskustalaisuutta.

Kotimaa
 
Timo Aalto
Juha Sipilä piti linjapuhetta Keskustan puoluekokouksessa Seinäjoella.
Juha Sipilä piti linjapuhetta Keskustan puoluekokouksessa Seinäjoella. Kuva: Timo Aalto

Seinäjoki

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) lupaa Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä kansanäänestyksen. Keskustan puoluekokouksessa Seinäjoella lauantaina aamulla puhunut Sipilä painotti, että mahdollinen Nato-jäsenyys vaatii ”erittäin huolellista harkintaa ja laajaa kansallista yksimielisyyttä”.

”Pidänkin tärkeänä, että jos tällaisen päätöksen äärelle joskus edettäisiin, järjestettäisiin siitä puoluekokouskannan mukaisesti kansanäänestys. Tämä ei tarkoita sitä, että päätöksentekijät ulkoistavat vastuunsa. Tämä tarkoittaa sitä, että päätöksentekijät ymmärtävät, että näin suuri päätös koskettaa meistä jokaista, niin nykyistä kuin tuleviakin sukupolvi”, Sipilä sanoi linjapuheessaan.

Sipilän mukaan Pohjoismaat ovat Suomen läheisin viiteryhmä, josta täytyy pitää aidosti hyvää huolta. EU:ta Sipilä luonnehtii kuitenkin Suomen tärkeimmäksi turvallisuusyhteisöksi.

”Meidän täytyy puolustaa EU:n yhtenäisyyttä ja perusarvoja. Haluamme auttaa konflikteista kärsiviä ihmisiä, joten meidän täytyy löytää voimavaroja paitsi hädän lievittämiseen myös konfliktien ennaltaehkäisyyn, kriisinhallintaan ja rauhanvälitykseen.”

”Ymmärrämme arktisten asioiden suuren merkityksen Suomelle, joten meidän täytyy terävöittää toimiamme kotimaassa, Euroopassa ja maailmalla”, Sipilä totesi.

Sipilä painotti, että Suomi uskoo vuoropuhelun voimaan ja haluaa ylläpitää vuoropuhelua.

”Haluamme edistää lähialueidemme vakautta, joten toimimme tavoilla, jotka edesauttavat sitä.”

Sipilä muistutti, että hän on haastanut Suomea uudistumaan myös talouden hoidossa. Sama pätee muihin osa-alueisiin, kuten turvallisuuspolitiikkaan.

”Paikalleen ei saa jähmettyä, sillä silloin puutuvat jalat, ja uudelleen liikkeelle lähteminen on kovin kankeaa ja hidasta.”

”Kenellekään ei ole enää uutinen, että toimintaympäristömme on muuttunut merkittävästi. Tällä hetkellä tärkein velvollisuutemme on ymmärtää tuon muutoksen merkitys Suomelle”, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan Suomelle tärkeää on ”nähdä oma paikkamme viisaasti pitkässä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa jatkumossa”.

”Emme hötkyile, pidämme silmät auki. Tämä ei silti tarkoita sitä, että seisoisimme sokeina paikoillamme. Pidämme silmät auki ja olemme hereillä. Kirjasimme vuosi sitten hallitusohjelmaan, että Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka kuitenkin ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä. Tämä kirjaus on mielestäni edelleen erittäin hyvä ja toimiva.”

Sipilä muistutti, että reilu kuukausi sitten julkistetussa todettiin, että Nato-jäsenyys olisi Suomen kaltaiselle maalle erittäin suuri päätös - todellinen vedenjakaja.

Sipilä puolusti linjapuheessaan myös hallitusohjelmansa keskustalaisuutta, jota kokoomus on puheenjohtajataistelunsa aikana luonnehtinut historian kokoomuslaisimmaksi.

Sipilän mukaan hallitusohjelma toteuttaa keskustan vaaliohjelmaa.

Sipilä totesi hallitusohjelman toteuttavan myös keskustan aateisän Santeri Alkion periaatteita.

Edistyksen täytyy joskus kulkea ”raunioiden läpi, vanhaa murskaten ja sulattaen. Kaikki sivistystaistelu tarkoittaa vanhan, yli-ikäisen hävittämistä ja uuden luomista”, hän siteerasi.

”Jo ennen vaaleja keskusta esitteli strategiset tavoitteet Suomen uudistamiseksi ja lupasimme maan johtamiseen muutosta: hallituksen on oltava pienempi, johtamistavan kollegiaalinen ja ohjelman strateginen. Sanoimme, että hallituksen on keskityttävä suuriin asioihin ja tehtävä ne kunnolla.”

”Keskustan vaaliohjelmasta tuli hallitusohjelman runko”, Sipilä totesi.

Sipilä puolusti myös hallituksen kipeitä leikkauksia.

”Äänestäjät tiesivät myös, että joudumme tekemään kipeitä päätöksiä. Säästämään jouduttiin hieman enemmän kuin vaalien alla arvioimme ja toivoimme.”

”Kilpailijamme väittävät, että hallituksen päätöksistä ei puolueena tunnista keskustaa. Minun vastaukseni tähän on se, että he eivät tunne keskustaa. Pitkäaikainen keskustavaikuttaja, ex-päätoimittaja Kari Hokkanen kannusti eilen kiitospuheessaan keskustan ministeriryhmää ja antoi voimakkaan tukensa leikkauksille ja uudistuksille siteeraamalla Alkiota.

Alkion mukaan ”kansantaloudessa vallitsevat aivan samat lait kuin yksityistaloudessa. Jos jonkun kansan kulutus on suurempi kuin tuotanto, menee sen talous rappiotilaa kohti”.”

Sipilä tiivisti keskusta-aatteen omaan rautalankamalliinsa.

”Oma rautalankamallini keskusta-aatteen ytimestä tapahtuu kolmion avulla: ihmisyys, kestävä talous ja realistinen luontosuhde.”

Taloudesta Sipilä totesi, että seitsemän laihaa vuotta on takana. Nyt näyttää paremmalta. Suomen kasvu on samassa vauhdissa Saksan kanssa.

”Helsingin Sanomat julkaisi viime sunnuntaina kyselyn, jossa kuudestakymmenestä ekonomistista jopa 94 prosenttia arvioi, että taantuma on ohi ja pohja on nähty. Suomi nousee.”

”Työllisyys seuraa talouskasvua pienellä viiveellä. Syksyllä voimme kuulla jo parempia uutisia myös työllisyyden kehityksestä. Työllisyyden parantaminen ja työttömän saaminen töihin on hallituksen ykköstavoite.”

Sipilä kiitteli jälleen maaliin saatua yhteiskuntasopimusta.

”Sopimusyhteiskunta näytti tässä voimansa. Kovin harvassa maassa pystytään sopimaan yhdessä tällaisesta kilpailukykyloikasta. Sopimus syntyi vielä seitsemän kuukautta etuajassa.”

Maatalouden vaikeuksiin Sipilä lupasi myös lisää apua.

”Haemme ratkaisuja tilojen akuuttiin rahoituskriisiin valtion takauksilla ja laina-aikoja jatkamalla.

Pyrimme konkreettisin toimenpitein edistämään biokaasun käytön lisäämistä. Se päivä ei ole enää kaukana, kun tilan biokaasulla kuljetaan omavaraisesti. Jotkut tekevät siitä myös sähköä ja lämpöä.”

Sipilä korosti puheensa lopuksi omaa rooliaan muutoksessa.

”Tulin politiikkaan tekemään ratkaisuja, mutta myös muuttamaan poliittista kulttuuria. Alkio aika ajoin pelkäsi, että Maalaisliittokin ”menee sinne kuin puolueet yleensä: vain valtakilpailuun, vaalikilpailuun, kykykilpailuun, suunsoittokilpailuun. Ja silloin kun näin käy, pysähtyy kehitys.”

”Näin ei saa käydä. Me emme mene tunkion tonkijoiden joukkoon. Emme saa tahallisesti ymmärtää väärin ja sotkea naapuripuolueiden viestejä. Se ei hyödytä ketään, eikä ole arvokasta politiikalle, kansanvallalle. Meillä kaikilla on sama yhteinen asia: Suomi kuntoon.”

Sipilän mukaan vastuunkantajien on kestettävä välillä kohtuuttomaltakin tuntuvaa arvostelua.

”Pidän tärkeänä, että meidän on nähtävä vaikeiden päätösten yli. Pitää nähdä se tavoite, jota kohti mennään. Olemme pelastamassa hyvinvointiyhteiskuntaa. Nyt meitä mitataan teoilla: saadaanko päätökset tehtyä, ennen kaikkea toimeenpantua ja muuttuuko Suomen suunta. Merkkejä suunnanmuutoksesta näkyy jo nyt – paljon aikaisemmin kuin uskalsin odottaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat