Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmisto­liitto uudisti koko johtonsa – puolue­kokous varoitti nuorten naisten väri­suorasta

Puheenjohtajaksi vuosille 2016–2019 valittiin odotetusti ja ilman äänestystä kansanedustaja Li Andersson, koska muita ehdokkaita ei ollut.

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Paavo Arhinmäki onnitteli vasemmistoliiton uutta puheenjohtajaa Li Anderssonia.
Paavo Arhinmäki onnitteli vasemmistoliiton uutta puheenjohtajaa Li Anderssonia. Kuva: Vesa Ranta

Oulu

Vasemmistoliiton puoluekokous valitsi lauantaina itselleen täysin uuden johdon.

Puheenjohtajaksi vuosille 2016-2019 valittiin odotetusti ja ilman äänestystä kansanedustaja Li Andersson, 29, koska muita ehdokkaita ei ollut. Andersson voitti jäsenäänestyksen selvin numeroin, minkä johdosta kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski vetivät ehdokkuutensa pois.

”Kiitos rakkaat toverit. Kylläpäs tuntuu hyvältä”, Andersson sanoi valintansa jälkeen. Hän kehui puolueen uudistumistyötä.

”Olemme moninainen ja samalla yhtenäinen joukkue. On monta eri tapaa olla vasemmistolainen.”

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi puoluekokous valitsi Vasemmistonuorten suosikin, oululaisen kansanedustajan Hanna Sarkkisen, 28, joka on toiminut puoluevaltuuston puheenjohtajana.

Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin äänekoskelainen Paperiliiton työehtosihteeri Juho Kautto, 44. Näin toteutui kenttäväen toivomus, että kaikki paikat eivät menisi samanhenkisille nuorille akateemisille naisille.

Kannatuspuheenvuoroissa liian homogeenisesta johdosta varoiteltiin. Puhujat vaativat puolueen johtoon alueellista ja ammatillista tasapainoa. Duunaria kaivattiin.

”Eduskuntaryhmän puheenjohtaja on nuori nainen ja nyt on valovoimaisia naisia tulossa valituksi. Jokainen aito feministi ymmärtää, että nuorten naisten värisuora on ongelma”, varoitti kansanedustaja Anna Kontula.

Kolmanneksi varapuheenjohtajaksi valittiin kuitenkin helsinkiläinen valtiotieteiden tohtori Veronika Honkasalo, 40.

Vasemmistoliiton puoluesihteeriksi nousi mies ja vieläpä yllätysmies: helsinkiläinen valtiotieteiden tohtoriksi kohta väittelevä tutkija Joonas Leppänen, 35. Hän voitti niukasti puolueen entisen varapuheenjohtajan Risto Kalliorinteen. Leppänen teki ansiokasta pohjatyötä: hän lähetti kokousedustajille keväällä oman puoluesihteeriohjelmansa ja soitteli vielä perään.

Vasemmistoliitto on viimeiset kuukaudet ollut ilman puoluesihteeriä Marko Varajärven riitauduttua puolueen kanssa vuoden 2015 vaalitappion jälkeen.

”Vaalitappion viitta puettiin mun päälle enkä suostunut sitä kantamaan. Erottamisvaatimuksia tuli kahdelta taholta”, Varajärvi kertoi HS:lle.

Varajärvi jäi lomalle ja isyyslomalle maaliskuussa. ”Isyyslomaa ei katsottu puoluehallituksessa hyvällä”, Varajärvi kertoo.

Häntä ei voitu erottaa, koska hänet oli valittu puoluekokouksessa. Oulun puoluekokoukselle tuli useampi aloite, joissa esitettiin puoluesihteerin valinnan siirtämistä puoluevaltuustolle tai -hallitukselle. Puoluehallitus ei kannattanut.

Puoluejohto vakuutti parantavansa suhteita ay-liikkeeseen sekä valtakunnallisesti että alueellisesti. ”Se on painopistealue”, tiivisti Andersson. Ay-taustainen Kautto sanoi pitävänsä työmarkkina-asioita vahvuutenaan.

Li Andersson sanoi, että vasemmistoliitto eroaa edukseen Sdp:stä siinä, että vasemmisto korostaa Sdp:tä enemmän työllistämispolitiikassaan ympäristönäkökulmaa. Työelämän kysymykset, perustulo ja rasismin vastustaminen korostuvat myös vasemmistoliitossa, puheenjohtajat yhdessä linjasivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat