Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Odotin tätä 10 vuotta” – perjantaina voimaan astunut vammaissopimus oli helpotus vammaisille

Suomi allekirjoitti YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen ensimmäisten joukossa, mutta sen ratifioiminen vei melkein 10 vuotta. Piilotettua vastustusta oli paljon, Kynnys ry:n toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä sanoo.

Kotimaa
 
Aku Häyrynen / Lehtikuva
Kalle Könkkölä ja Merja Heikkonen puhuivat YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen ratifioinnin juhlatilaisuudessa Helsingissä perjantaina.
Kalle Könkkölä ja Merja Heikkonen puhuivat YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen ratifioinnin juhlatilaisuudessa Helsingissä perjantaina. Kuva: Aku Häyrynen / Lehtikuva
Fakta

Vammaissopimuksessa keskeistä osallisuus ja esteettömyys

 Yleissopimus korostaa vammaisten oikeutta osallistua yhteiskuntaan täysimääräisesti.

 Vammaisia pitää kuulla aina, kun heidän asioistaan päätetään.

 Syrjintä on kielletty vammaisuuden perusteella.

 Sopimus korostaa esteettömyyttä. Tuotteet, ympäristöt, ohjelmat ja palvelut pitää suunnitella niin, että kaikki voivat käyttää niitä.

”Odotin tätä 10 vuotta”, sanoo Valtakunnallisen vammaisneuvoston pääsihteeri Merja Heikkonen YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksesta, joka astui Suomessa voimaan perjantaina.

”Sopimuksen asiat eivät olleet uusia. Niistä on puhuttu vuosikymmeniä.”

Heikkonen on seurannut keskusteluja, sillä hän toimi pitkään Näkövammaisten keskusliiton järjestöjohtajana. Asiat olivat myös lähellä omaa arkea, sillä Heikkonen on näkövammainen.

Vammaisten oikeuksien sopimusta alettiin tehdä 1980-luvulla, kertoo Kynnys ry:n toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä. 1990-luvulla YK antoi oikeuksista yleisohjeen, mutta se ei ollut sitova.

Uusi kierros käynnistyi 2000-luvulla. Suomi ja EU vastustivat ensin sopimusta, mutta lopulta Suomi oli sopimuksen ensimmäisiä allekirjoittajia 2007.

Siitä alkoi taistelu sopimuksen ratifioimiseksi. ”Kummallisimpia prosesseja, joissa olen ollut mukana”, Könkkölä sanoo.

”Kuin olisi työntänyt narua”, hän kuvailee. ”Piilotettua vastustusta oli paljon.”

Sopimus takaa vammaisille samat perus- ja ihmisoikeudet kuin vammattomille.

”Merkittävin oikeudellinen uudistus vuosikymmeniin”, sanoo Kehitysvammaliiton toiminnanjohtaja Marianna Ohtonen.

”Vammaisia ei voi enää syrjäyttää heidän oman elämänsä asioista. Sitä tapahtuu aika paljon, kun päätökset tehdään muualla ja esimerkiksi asumispalvelujen tuottaja vaihtuu kilpailutuksen jälkeen.”

Sopimuksen ratifioineen on noudatettava sitä, ja velvollisuus koskee myös kuntia. Se pitää ottaa huomioon myös laadittaessa uusia lakeja, Heikkonen huomauttaa.

Vammaista ei saa kohdella eri tavoin kuin vammatonta, ja jotta niin ei kävisi, vammaisella on oikeus kohtuullisiin mukautuksiin. Niistä on kyse esimerkiksi silloin, kun sokea haluaa verkkopankkitunnukset, joita käyttäisi avustajan kanssa ja pankki kieltäytyy, koska tunnuksia ei saa antaa toiselle ihmiselle.

”Mukautus ei ole ekstraa vaan kädenojennus, joka saattaa vammaisen samalle viivalle vammattoman kanssa”, Heikkonen korostaa.

Hyväksymistä hidasti lakiesitys itsemääräämisoikeudesta, joka kaatui viime keväänä eduskunnassa. Laki olisi poistanut kehitysvammalaista pykäliä, jotka sallivat kehitysvammaisten rajoittamisen hoidossa esimerkiksi sitomalla tai pakkolääkityksellä.

Toukokuussa hyväksytty lakimuutos luettelee keinot erikseen. Vaikka ne mainitaan, tavoite ei ole sallia niiden käyttöä vaan ehkäistä sitä ennalta, Ohtonen huomauttaa.

Sopimukseen liittyy lisäpöytäkirja, joka antaa vammaiselle oikeuden valittaa komitealle, jos sopimus ei toteudu.

”Kehittyneelle länsimaalle olisi häpeällistä tulla mainituksi”, Heikkonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat