Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäinen toukokuu muutti uimavedet lämpimiksi – mutta muutos tuli nopeasti

Viilentynyt sää ja vahvat tuulet pudottivat pintavesien lämpötilaa monta astetta viikossa.

Kotimaa
 
Irene Stachon / Lehtikuva
Uimareita ja auringonottaja Hietaniemen uimarannalla Helsingissä keskiviikkona 25. toukokuuta 2016.
Uimareita ja auringonottaja Hietaniemen uimarannalla Helsingissä keskiviikkona 25. toukokuuta 2016. Kuva: Irene Stachon / Lehtikuva

Järvien pintavedet olivat runsas viikko sitten monta astetta lämpimämpiä kuin kesäkuun alkupuolella yleensä. Syy oli poikkeuksellisen lämmin toukokuu, joka lämmitti uimavedet jopa 20-asteisiksi.

Tämän viikonlopun lukemat ovat paljon alhaisempia, muutaman asteen alle ajankohdan keskiarvon. Syy on muutos säätilassa.

Ilma alkoi jäähtyä viikko sitten, ja muutama päivä sitten Suomessa koettiin myös epätavallisen voimakas kesämyrsky. Yltyneet tuulet sekoittivat jäähtyneitä pintakerroksia vielä viileämpiin alempiin kerroksiin.

Seurauksena Saimaan vesi Lauritsalassa oli lauantaina enää 15,5-asteista, kun se oli viime viikolla peräti 20-asteista. Samoin oli käynyt monilla muillakin isoilla vesistöillä, Suomen ympäristökeskuksen seuranta osoittaa:

Päijänteellä Sysmässä mitattiin 15 astetta, kun vesi oli viime viikolla 20-asteista. Niin on käynyt myös Lohjanjärvellä ja Längelmävedellä.

Säkylän Pyhäjärven vesi on enää 14-asteista, kun sekin oli 20-asteista viime viikolla. Oulujärvessä mitattiin nyt 11 astetta ja Pielisessä Nurmeksessa 12 astetta.

Sodankylän Unarin vesi oli viime viikolla 16-asteista, nyt enää 10-asteista. Yhtä viileää on Tornionjoen vesi.

Vain Kilpisjärven veden lämpötila on pysynyt samana eli 5 asteessa.

Myös merivesi on jäähtynyt selvästi. Suomenlahden vesi oli avomerellä viime viikolla lähes 16-asteista, mutta nyt enää 12-asteista.

Pohjoisen Itämeren vedenlämpötila on pudonnut lähes 14 asteesta 11 asteeseen ja Selkämeren 11 asteesta lähes 9 asteeseen.

Perämeren vesi on pysynyt noin 4 asteessa.

Pete Aarre-Ahtio
Lämpöaalto sai ihmiset vesille viikko sitten Helsingissä.
Lämpöaalto sai ihmiset vesille viikko sitten Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat