Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heräteostos oli lottovoitto – uutuus­härveli pelasti MS-tautia sairastavan Jaakon sähkö­mopolta

Kahdella pyörällä tasapainotteleva sähköhärveli mullisti Jaakko Kairamon liikkumisen.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
”Kun tämän päälle istui, häiriö hävisi saman tien”
”Kun tämän päälle istui, häiriö hävisi saman tien”
Raskas sähkömopo ei ollut MS-tautia sairastavalle Jaakko Kairamolle mieleinen vaihtoehto. Hän liikkuu nyt kahdella pyörällä kaikkialle, minne myös kävelemällä pääsee. Kairamo uskoo, että uusista sähköhärveleistä voi olla apua myös muille liikkumisvaikeuksien kanssa kamppaileville.

Espoon Haukilahdessa sijaitsevan kahvilan parkkipaikan pihaan kurvaa musta farmariauto. Espoolainen Jaakko Kairamo, 47, nousee autostaan ja kävelee takaluukulle. Kävely näyttää vaivalloiselta, oikea jalka ei tottele niin kuin pitäisi.

Hän avaa tavaratilan luukun ja sen takaa paljastuu ihmeellisen näköinen laite. Valko-oranssi härveli on kuin suoraan Star Wars -elokuvista. Siinä on ohjaustanko, istuin ja kaksi isoa pyörää.

Kairamo nostaa laitteen kepeästi pois tavaratilasta, asettaa sen maahan ja nousee kyytiin. Hetkessä liikkuminen muuttuu helpoksi. Hän rullailee parkkipaikan asvaltilla hymyillen.

Vuonna 2002 Kairamolla todettiin MS-tauti. Se on Suomessa yleisin vakava neurologinen sairaus nuorilla aikuisilla. Oireita ovat muun muassa näkövaikeudet, uupumus, muistamisen ja ajattelun vaikeutuminen sekä liikuntakyvyn heikentyminen.

Kairamolla MS-tauti vaikuttaa enimmäkseen oikean jalan liikuntakykyyn. Se näkyy kömpelyytenä ja aiheuttaa kompastumisvaaraa. Pitkillä matkoilla lihaksista loppuu veto.

”Hyvin edennyt siinä mielessä, että pystyn käymään töissä. Mutta paikasta toiseen liikkumisen vaikeus on lisääntynyt muutaman viime vuoden aikana”, hän kertoo.

Viime vuosina Kairamo on käytännössä kulkenut vain paikkoihin, joihin hän voi ajaa autonsa aivan oven viereen.

”Ei ole tullut lähdettyä minnekään, kun tietää menemisen olevan hankalaa.”

Huhtikuun loppupuolella Kairamo katsoi Teknavi-ohjelmaa, joka on erikoistunut auto- ja tekniikka-arvosteluihin. Hänen katsomassaan jaksossa oli esittelyssä vuodenvaihteessa tieliikenteeseen sallittuja sähköisiä kulkuneuvoja.

Oli tasapainoskoottereita ja yksipyöräisiä härveleitä, mutta erityisesti yksi laitteista herätti Kairamon mielenkiinnon. Se oli kahdella pyörällä tasapainotteleva, ohjaustangolla ja istuimella varustettu kulkupeli. Tärkein oli istuin.

Kairamo työskentelee sovellusasiantuntijana SAP:llä. Yritys kehittää uusia ohjelmistoja, joten mies on tottunut työssään innovoimaan.

Luovaan ajatteluun tottuneena hän näki televisiossa esitellyn sähköhärvelin eri silmin kuin muut katsojat. Tietenkin ideaan vaikutti myös halu päästä jälleen liikkumaan.

Liikkumisvaikeuksien kanssa kamppaileville on tarjolla erilaisia apuvälineitä. Kairamo ei kuitenkaan mieltynyt raskaaseen sähkömopoon, vaikka hän olisi sellaisen halutessaan saanut. Kun Kairamo näki televisiossa Airwheel-merkkisen sähkökulkuneuvon, meni kaksi päivää kunnes hän jo rullaili laitteella olohuoneessaan.

”Totesin, että tuohan on juuri sitä, mitä olen etsinyt.”

Alle 2 000 euroa maksanut laite mahdollistaa Kairamolle sen, että hän pystyy liikkumaan itsenäisesti lähes kaikkialle, minne pääsee myös kävellen. Sähkömopolla ajavat ovat riippuvaisia taksikuljetuksista ja rampeista.

”Ne ovat niin isoja, ettei pysty olemaan itsenäinen.”

Kairamo voi parkkeerata autonsa, ottaa laitteen takakontista ja jatkaa matkaansa kävelijöiden joukossa. Jos vastaan tulee este, hän nousee pois kyydistä ja nostaa laitteen esteen yli. Tämä on helppoa, sillä laitteella on painoa vain 34 kiloa.

”Suurin juttu on se, että perillä jaksaa olla innostunut, eivätkä voimat ole kadonneet menomatkalla.”

Haukilahdessa sijaitsevan kahvilan lähimaastossa Kairamo näyttää, kuinka kulkeminen onnistuu jopa kalliolla. Vaikeampiin paikkoihin uskaltaa mennä, kun on oppinut hallitsemaan laitteen, hän mainitsee.

Paikalle sattuu vanhempi nainen koiransa kanssa, hän pysähtyy oitis juttelemaan Kairamolle. Nainen kertoo, kuinka ei ole usein törmännyt vastaavanlaisiin laitteisiin.

Kairamo kertoo myöhemmin, että ihmiset pysähtyvät usein juttelemaan, kun hän on uudella kulkupelillään liikenteessä. Kerran hän oli piipahtanut lähikaupassa tarkoituksena ostaa vain limsapullo, mutta kauppareissu venyi vartin mittaiseksi, sillä sinä aikana häntä jututettiin kolme kertaa.

”Ei ole vain välttämättä vain liikunnallista hyötyä, vaan sosiaalinen hyöty on voisiko sanoa järisyttävän suuri.”

Kairamo pääsee liikkumaan ihmisten seassa ja ennen kaikkea hän pääsee laitteellaan lähelle ihmisiä.

”Jos ihminen, joka on pyörätuolissa ja jalat eivät toimi, pystyisi kiipeämään tuon kyytiin, yhtäkkiä hän olisikin yhteiskunnan jäsen.”

Aikaisemmin Kairamo joutui usein vastaamaan kieltävästi, kun ystävät pyysivät lähtemään esimerkiksi messuille. Hän pystyi osallistumaan vain, jos paikalle pääsi autolla eikä perillä joutunut kävelemään. Nyt asiat ovat toisin.

”Kun joku kysyy lähdetkö, lähden.”

Kairamo kertoo, että tolpillaan pysymistä ei tarvitse enää ajatella, eikä esimerkiksi sitä, että pääseekö istumaan.

”Ideana vähän kuin olisi menettänyt kävelykykynsä ja sitten yhtäkkiä sen saakin takaisin.”

Liikkumaan pääseminen on vaikuttanut Kairamon mielialaan, sillä hän voi mennä esimerkiksi lastensa kanssa jalkapallokentälle.

”Mentaalivaikutus on varmasti isompi kuin fyysinen pystyminen.”

Laite mahdollistaa myös pitkien reissujen tekemisen. Kairamo oli toukokuussa äitinsä ja sisaruksiensa kanssa Viipurissa, missä hänen äitinsä on kunnostanut vanhaa kirjastoa.

Remontti oli nyt valmis, ja Kairamo pääsi näkemään kirjaston sekä kirjaston katon, vaikka joutuikin tutustumaan niihin kävellen. Se oli kulkupelin ansiota.

”Ilman tätä olisin joutunut kävelemään hotellilta ja energia olisi valunut siihen. Olisin odotellut aulassa, että ’käykääpäs katsomassa’.”

Jälleenmyyjä lupaa laitteelle 30 kilometrin toimintasäteen, mutta Kairamo kertoo tutkineensa asiaa internetistä. Siellä kerrottiin sen olevan mahdollisesti 60 kilometriä. Hän lataa akkuja 2–3 päivän välein. Viipurissa laitteen kantama ei ollut ongelma.

”Kerran piti ajaa takaisin hotellille, kun ei ollut laturia mukana. Tunnin verran istuin aulassa, latailin ja jatkoin matkaa.”

Monet apuvälineet voivat passivoida käyttäjiään fyysisesti. Esimerkiksi sähkömopolla kulkeminen ei pakota käyttämään koko kroppaa. On osoitettu, että liikunnalla on myönteinen vaikutus MS-tautia sairastavien toimintakyvyn ylläpitämisessä.

Kairamo huomasi heti, ettei hänen sähkökulkupelinsä ole missään nimessä passivoiva. Kroppaa joutuu käyttämään jokaisen töyssyn kohdalla, kun tekee korjausliikkeitä.

”Kun ostin tämän, ajelin ensin olohuoneessa. Kun lähti ensimmäisen kerran ulos, mietti että mitä on oikein tehnyt. Selkäfileet olivat sellaiset, että niillä oli duunannut jotain”, Kairamo kertoo ensimmäisestä kymmenen minuuttia kestäneestä ajelusta tasaisella asvaltilla.

Hän uskoo, että samankaltaiset laitteet voivat auttaa myös muita, ikään katsomatta.

Kairamo kertoo tavanneensa vanhemman rouvan, joka kulki rollaattorin kanssa vaivalloisesti. Toisella juttelukerralla hän pyysi rouvaa kokeilemaan laitettaan.

”Ihan samanlailla hän meni kuin minäkin.”

Sähköiset kulkuneuvot ovat tämän kevään hittituotteita. Ne ovat juuri sellaisia laitteita, joita ostetaan hetken mielijohteesta.

Myös Kairamo teki pikaisen ostopäätöksen, mutta harvojen kohdalla heräteostokset muuttavat elämää.

Kairamolle heräteostos oli lottovoitto.

Rio Gandara / HS
Jaakko Kairamon sähköinen kulkupeli selviää helposti myös möykkyisestä maastosta.
Jaakko Kairamon sähköinen kulkupeli selviää helposti myös möykkyisestä maastosta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat