Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustulotyöryhmän aika käy vähiin

Lain valmistelu on pahasti kesken, lakiryhmässä kuohuu ja hallituspuolueet kiistelevät.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä.
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Perustulokokeilu

 Hallitus toteuttaa kokeilun, jonka tarkoitus on testata perustulon vaikutusta työn tarjontaan ja kannustinloukkuihin.

 Kokeilulle on budjetoitu 20 miljoonaa euroa hallituskauden ajaksi.

 Kokeilun on määrä alkaa vuoden 2017 alusta ja kestää vuoden 2018 loppuun.

Hallituksen perustulokokeilu on tiettävästi suurissa vaikeuksissa. Lakiesitys pitäisi saada lausuntokierrokselle ennen kesälomia, siis noin kolmen viikon sisällä. Perustulomalli on kuitenkin hankkeesta perillä olevien tahojen mukaan yhä täysin auki.

”Siellä on aivan järkyttävä kiire”, sanoo eräs tilanteen tunteva taho.

Jos lakiesitys ei lähde lausuntokierrokselle muutaman viikon sisällä, se ei todennäköisesti ehdi syksyllä eduskuntaan eikä näin voi tulla hallituksen toiveiden mukaisesti voimaan ensi vuoden alusta. Se taas tarkoittaisi hankkeen viivästymistä vuodella, koska verotus perustuu kalenterivuoteen.

Kireä aikataulu on johtanut siihen, että parin viime viikon aikana sekä lain esittelijä että ohjaus- ja lakityöryhmien puheenjohtaja ovat jättäneet tehtävänsä. HS:n tietojen mukaan esittelevä virkamies piti aikataulua lakiesitykselle niin mahdottomana, että kieltäytyi ottamasta siitä vastuuta.

Ohjaus- ja lakityöryhmän puheenjohtaja siirrettiin toisiin tehtäviin pian sen jälkeen, kun ohjausryhmä piti toukokuun 25. päivä kireän kokouksen. Hankkeesta vastaava sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) oli kokouksessa kertonut olevansa ärtynyt huhuista, ettei hanke pysyisi aikataulussa.

Lakityöryhmässä ei vieläkään ole päätetty esimerkiksi sitä, miten suuri perustulo on, miten verotus toteutetaan sekä kuinka iso ja minkälainen joukko kokeiluun valitaan. HS:n tietojen mukaan perustuloryhmä näyttää kallistuvan 590 euron kuukausittaisen perustulon kannalle.

Se myönnettäisiin aluksi noin tuhannelle peruspäivärahaa saavalle työttömälle ilman, että heidän tulotasonsa heikentyy, eli moni tuki jäisi voimaan.

Erään hankkeesta perillä olevan tahon mukaan noin tuhannen, käytännössä pitkäaikaistyöttömän otanta on ainoa mahdollisuus, jos hanke halutaan ajoissa valmiiksi.

Tiukka aikataulu on HS:n tietojen mukaan hiertänyt perussuomalaisten ja keskustan välejä. Perustulokokeilu on nimenomaan keskustan hanke.

”Keskustalla on lievästi sanottuna aika kova kunnianhimo kokeilun suhteen, ja he haluavat tintata sen nopeasti läpi. Me olemme yrittäneet sanoa, että tehdään tämä mieluummin kunnolla ja ajan kanssa”, perussuomalainen lähde sanoo.

Lähteen mukaan puolue on ollut ”hieman kauhuissaan” siitä, miten nopealla aikataululla kokeilua viedään eteenpäin. Viesti on välitetty myös keskustalle, mutta jarrutteluhaluja ei ole puolueesta löytynyt.

Mäntylä sekä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) sanovat, etteivät ole tietoisia tällaisesta keskustelusta. Kokeilu käynnistyy molempien mukaan vuoden 2017 alussa ja sitä voidaan myöhemmin laajentaa.

”Ei tämä ole helppo harjoitus, mutta minun on vaikea nähdä, että lakia vietäisiin eteenpäin hirveässä kiireessä. Pohjatyötä on kuitenkin tehty valtavasti ja olemme jo lainvalmisteluvaiheessa”, Mäntylä sanoo.

”Yksi syy, miksi laki on hyvä saada voimaan jo vuoden alusta, on se, että saamme tutkimustietoa mahdollisimman pian.”

Useat hankkeesta perillä olevat tahot ovat kuitenkin eri mieltä.

Yleisin pelko ei liity suoraan perustuloon vaan siihen, että hätiköiden kirjoitettu laki kaatuu perustuslakivaliokunnassa, mikä vaikeuttaisi uusien sosiaalisten kokeilujen toteuttamista jatkossa. Perustuslakivaliokunnan on otettava kantaa siihen, millä perusteilla kansalaisia voi kohdella eriarvoistavalla tavalla.

Toinen pelko on se, että noin tuhannen pitkäaikaistyöttömän otanta jää aivan liian suppeaksi. Alunperin hankkeessa piti olla 10 000 henkilöä, mukaan lukien palkansaajia ja ansiosidonnaista turvaa saavia työttömiä.

Tuhannen pitkäaikaistyöttömän joukosta ei saada asiantuntijoiden mukaan käytännössä mitään kansantalouden tasolle yleistettävää tai talouspolitiikassa laajemmin hyödyllistä tietoa.

Jotkut hankkeesta perillä olevat tahot suhtautuvat kokeiluun silti yhä positiivisesti.

”Kyllä tästä kuivin jaloin voidaan vielä selvitä. Ei se pieni ryhmä ole ollenkaan huono, jos laajennamme kokeilua myöhemmin”, eräs kommentoi.

”Lässähdys voi kyllä tulla sitten, jos raha ei riitä. Olemme moneen kertaan todenneet, että 20 miljoonaa euroa on aivan liian pieni määräraha.”

Moni hankkeesta perillä oleva taho kuitenkin ajattelee, että hallitus on lipsumassa pahasti alkuperäisestä tavoitteestaan.

”Kaikki puhuu sen puolesta, ettei kokeilua missään nimessä pitäisi puskea väkisin ensi vuoden alkuun. Tässä on ehkä lain sisältöä enemmän kyse siitä, miltä tämä näyttää. Kyllähän tämä on hienoa mainosmateriaalia kokeiluyhteiskunnan edistämisestä”, sanoo yksi.

Toinen pitää hallituksen toimeksiantoa todella ympäripyöreänä ja aikataulultaan lähes mahdottomana, kun kyse on aivan uudenlaisesta ja monimutkaisesta kokeilulaista.

Lisäksi perustulokokeilussa sekoittuvat kyseisen henkilön mielestä perinteiseen lainsäädäntöön kuuluvat poliittiset paineet ja tieteellisen tutkimuksen vaatima aika ja kattavuus.

”Tämä ei ole kunniaksi lainsäädännön valmistelullemme eikä riippumattomalle tutkimukselle. Ei tämä ole kunniaksi oikein kenellekään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat