Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpon puhe arjesta on vain vaalilause

Kokoomus valitsi Petteri Orpon puheenjohtajakseen, mutta vielä ei tiedetä, mitä päätöksiä Orpo aikoo tehdä, kirjoittaa talouden- ja politiikan toimittaja Marko Junkkari.

Kotimaa
 
Marko Junkkari
Kalle Kervinen
Kuva: Kalle Kervinen

Kokoomuksen puheenjohtajakisa oli henkilövaali. Erityisen vähän aatteellista linjanvetoa oli uuden puheenjohtajan Petteri Orpon kampanjassa.

Hän ei kertonut mihin suuntaan hän aikoo puheenjohtajana puoluetta viedä. Orpon keskeisin lupaus oli ”löytää yhteys ihmisten arkeen”.

”Ihmisten arki” on toki tärkeä. Mutta se ei ole aate, se ei ole suunta. Se on pahimman laatuista politiikan metakieltä.

Kaikki puolueet haluavat helpottaa suomalaisten arkea. Vai voitko kuvitella puolueen, joka ilmoittaisi haluavansa vaikeuttaa kansalaisten päivittäistä elämää?

Olennaista olisikin tietää, mitä päätöksiä Petteri Orpo aikoo tehdä. Siihen ei lauantaina saatu vastauksia.

Orpon mukaan Juha Sipilän hallituksen ohjelma on hyvä, eikä sitä tarvitse muuttaa. Tarvetta on Orpon mukaan lähinnä tehostaa sen toimeenpanoa, jotta saavutetaan tavoitteet. Esimerkiksi ne 110 000 työpaikkaa.

Orpo tapaa maanantaina pääministeri Sipilän maanantaina. Orpo kertoi vaativansa Sipilältä lupauksen, että hallitus ei tee enää leikkauksia koulutukseen ja sivistykseen. Orpo tuskin joutuu lyömään nyrkkiä pöytään, sillä hallituksella ei tiettävästi ole mitään suunnitelmaa uusista koulutusleikkauksista.

Alexander Stubb nousi kaksi vuotta sitten kokoomuksen puheenjohtajaksi lupaamalla puolueelle vaalimenestystä. Kokoomuslaiset toivoivat, että huippusuositun Stubbin kansansuosio leviäisi koko puolueeseen.

Näin ei käynyt.

Kokoomus kärsi ison tappion viime kevään eduskuntavaaleissa. Eivätkä ensi kevään kuntavaalitkaan näyttäneet lupaavilta. Siksi Stubb sai mennä.

Petteri Orpo nousi lauantaina uudeksi puheenjohtaksi itse asiassa samalla lupauksella kuin Stubb kaksi vuotta sitten: vaalimenestyksellä.

”Arjen politiikka” ei ole politiikkalinjaus, se on vaalislogan.

Kokoomus vaihtoi siis lauantaina veturia. Johtamistavat varmaankin muuttuvat. Mutta tavoite on sama.

Ja todennäköisesti keinotkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat