Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo tavoitteli linjapuheessaan keskiluokan ääniä: Puolue ei ole keskustellut tarpeeksi köyhyydestä

Orpo aikoo tehdä kaikki ministerivaihdokset kerralla.

Kotimaa
 
Orpo linjapuheessaan: Puhuttava enemmän vähäosaisuudesta ja köyhyydestä
Orpo linjapuheessaan: Puhuttava enemmän vähäosaisuudesta ja köyhyydestä
KOKOOMUKSEN uudeksi puheenjohtajaksi lauantaina valittu sisäministeri Petteri Orpo sanoi linjapuheessaan, että puolue on käynyt liian vähän keskustelua vähäosaisuudesta ja köyhyydestä.

Lappeenranta. Kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi lauantaina valittu sisäministeri Petteri Orpo piti puheessaan linjauksensa hyvin yleisellä tasolla kampanjansa teemoihin nojaten.

”Emme aja minkään yksittäisen eturyhmän asiaa. Kokoomus on jokaisen suomalaisen puolue”, Orpo vakuutti puheessaan Lappeenrannassa sunnuntaina aamupäivällä.

Hän sanoi, että kokoomus on käynyt liian vähän keskustelua vähäosaisuudesta ja köyhyydestä.

”Tämä on suuri vahinko, koska juuri meillä kokoomuksessa on parhaat lääkkeet köyhyyteen: mahdollisuuksien tasa-arvo, työ, kannustavuus, hyvät peruspalvelut, koulutus.”

Orpo sanoi työllisyyden parantamisen olevan kokoomuksen tärkein tavoite tällä hallituskaudella.

Hän sanoi myös kokoomuksen pitävän kiinni hallitusohjelman tavoitteesta, jonka mukaan työehdoista ja palkoista sopiminen työpaikoilla tehdään mahdolliseksi.

Opettajat saivat Orpolta oman erityiskehunsa. Orpon mukaan kokoomuksen tavoitteena on pitää Suomi jatkossakin oppimisen ykkösmaana maailmassa.

Orpo oli valintansa jälkeen yhteydessä myös pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja ulkoministeri Timo Soinin (ps) kanssa. Kaksikon kanssa Orpo aikoi käydä lisäkeskusteluita maanantaina.

Kilpailukykysopimusta hän kommentoi kysyttäessä toteamalla, että se ei sido hallituksen käsiä sen enempää kuin on pakko.

Oman puolueensa kehittämisestä Orpolla oli idea heti äänestyksen jälkeen.

”Haluan kehittää kokoomuksen politiikkaa ihmiskasvoisempaan ja ihmistä välittävämpään suuntaan”, Orpo sanoi lauantaina ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan puolueen puheenjohtajana.

Puheenjohtajavaihdoksen myötä ministerisalkut jaetaan kokoomuksessa uudelleen. Tuore puheenjohtaja kertoi tekevänsä kaikki ministerivaihdot kerralla.

Puheenjohtajaäänestyksessä Orpon kilpakumppaneina olleiden Stubbin ja Elina Lepomäen tulevista tehtävistä puolueessa Orpo ei halunnut vielä lauantaina puhua.

Hän ainoastaan kiitti heitä puheessaan erikseen. ”En olisi voinut kuvitella parempia kirittäjiä. Kiitos Alex, kiitos Elina.”

Hän painotti yhtenäisen puolueen ja kansanliikkeen tärkeyttä tilanteessa, jossa oman ehdokkaansa tappion kokeneet ovat pettyneitä puheenjohtajavaalin tulokseen.

Orpo sanoi ymmärtävänsä ja kunnioittavansa kyseisiä tunteita ja pyrkivänsä ansaitsemaan kaikkien luottamuksen edestä johtamalla.

”Tiedän mistä löydän kaksi ammattilaista, kun niitä kokoomuksen sisältä tarvitsen”, Orpo sanoi.

Kokouspaikalla Lappeenrannassa oli lauantaina valinnan jälkeen erittäin tunteikas ilmapiiri. Osa puolueväestä riemuitsi Orpon voitosta, osa taas liikuttui syvästi väistyvän puheenjohtajan Stubbin kiitospuheesta.

Orpo oli lähellä saada voittoon vaadittavan ääniosuuden jo äänestyksen ensimmäisellä kierroksella. Puheenjohtajavaalin toisella kierroksella vastakkain olivat Orpo ja Stubb.

Lauantaina Orpo arveli voittonsa ratkenneen sillä, että kokoomusta kohtaan tunnettu luottamus rakoili Stubbin puheenjohtaja-aikana.

Hän kutsui Stubbia ilmiöksi, suureksi persoonaksi ja uuden ajan poliitikoksi, jonka tapa tehdä politiikkaa on erilainen ja joka teki matkan varrella joitakin virheitä.

Konkreettisin seikka Orpon puheessa oli se, että hänen mielestään ensimmäisen vieraan kielen opiskelu pitää aloittaa jo ensimmäisellä luokalla tai jo päiväkodissa.

Myös köyhillä lapsilla pitää olla oikeus ainakin yhteen harrastukseen, Orpo linjasi.

Hän oli puhunut samasta teemasta myös lauantaina kampanjapuheessaan.

Orpon mukaan Suomen on uskallettava uudistua tilanteessa vaikka tutkimusten mukaan 2030-luvulle tullessa mahdollisesti 30 prosenttia nykyisistä työpaikoista on kadonnut.

”Kansakuntien kilpailussa pärjäävät ne, jotka kykenevät hyödyntämään teknologian muutosta”, Orpo sanoi.

Orpon mukaan turvallinen tulevaisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ihmisilä on mahdollisuus esimerkiksi opiskella uusi ammatti kun vanha menee alta.

”Taloudessa pitkälti kysymys uskalluksesta ja luottamuksesta”, Orpo sanoi.

Orpo kehui kampanjapuheidensa tapaan ”sitä ahkeraa joukkoa joka pitää Suomen pystyssä”.

Kun Suomea uhkaa kutistuminen, maksajien joukko kutistuu, jäljelle jäävien rasite kasvaa ja verot nousevat, Orpo listasi.

Tällöin kysymykseksi nousee Orpon mukaan se, saako korkeille veroille vastinetta.

”Ilman vahvaa keskiluokkaa ei ole hyvinvointia”, Orpo sanoi.

Hän toisti kampanjansa aikana toistamansa toiveen siitä, että hän haluaa kaikkien pysyvän mukana nopeassa muutoksessa.

”Minä tahdon, että jokainen –aivan jokainen –suomalainen pidetään mukana”, Orpo toisti.

Orpo kannusti puoluekenttää olemaan aktiivinen kymmenen kuukauden päässä oleviin kunnallisvaaleihin valmistautumisessa. Hän kertoi kokoomuksen olevan myös kuntapuolue, joka näkee kuntien aseman ja merkityksen entisestään vahvistuvan.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo piti linjapuhetta puoluekokouksessa Lappeenrannassa sunnuntaiaamuna.
Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo piti linjapuhetta puoluekokouksessa Lappeenrannassa sunnuntaiaamuna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat