Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anna-Maja Henriksson valittiin Rkp:n puheenjohtajaksi – ”Me teimme sen. Me rikoimme lasikaton!”

Puheenjohtajavaalin jälkeen varapuheenjohtajiksi valittiin Anders Adlercreutz, Silja Borgarsdottir-Sandelin ja Nicke Wulff.

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Carl Haglund ja Anna-Maja Henriksson juhlivat Henrikssonin valintaa Rkp:n uudeksi puheenjohtajaksi.
Carl Haglund ja Anna-Maja Henriksson juhlivat Henrikssonin valintaa Rkp:n uudeksi puheenjohtajaksi. Kuva: Sami Kilpiö

Kolmannen kauden kansanedustaja Anna-Maja Henriksson, 52, voitti selvästi Rkp:n puheenjohtajavaalin puoluekokouksessa Turussa sunnuntaina.

Henriksson on ensimmäinen nainen, joka nousee 110-vuotiaan puolueen puheenjohtajaksi.

”Me teimme sen. Me rikoimme lasikaton!”, Henriksson sanoi valintansa jälkeen.

”Vihdoinkin nainen!”, iloitsi puolueen veteraaniedustaja Elisabeth Rehn jo ennen valintaa.

Pietarsaarelainen Henriksson sai vaalissa 133 ääntä, kun valitsijoita oli 254.

Kirkkonummelainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Anders Adlercreutz, 46, sai 54 ääntä ja kolmas ehdokas, puolueen nuorisojärjestön turkulainen puheenjohtaja Ida Schauman, 27, keräsi 67 ääntä.

Puheenjohtajavaalin jälkeen varapuheenjohtajiksi valittiin Anders Adlercreutz, Silja Borgarsdottir - Sandelin ja Nicke Wulff.

Neljä vuotta puoluetta johtanut Carl Haglund ei ollut enää ehdolla.

Puoluekokous otti myös selkeän kannan Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Asiasta käytiin kuitenkin pitkä keskustelu, koska osa edustajista olisi halunnut lieventää linjausta.

Äänestysten jälkeen voitti kuitenkin puoluehallituksen alkuperäinen muotoilu, jonka mukaan Suomen tulisi olla Naton jäsen vuoteen 2025 mennessä. Vuosiluku tulee siitä, että kaikki puolueohjelman tavoitteet on asetettu tuolle ajalle.

”Suomi ei voi jäädä Naton ulkopuolelle, jos Ruotsi hakee jäsenyyttä. Jäsenyydelle on saatava vahva kansan tuki, ja siksi siitä pitäisi aloittaa kunnollinen keskustelu”, uusi puheenjohtaja Henriksson sanoo.

Henrikssonin ja monen muun rkp-läisen mielestä keskustelun käynnistämiseksi olisi tarpeen, että valtiojohto ottaa selkeästi kantaa asiaan.

Moni kokousedustaja piti tärkeänä, että tasa-arvosta paljon puhuva påuolue saa naispuheenjohtajan. Monen mielestä nyt oli myös Henrikssonin vuoro, koska tämä oli ehdolla puheenjohtajaksi jo 2012, kun Haglund tuli valituksi.

Henriksson on myös huomattavasti kokeneempi poliitikko kuin kilpakumppaninsa. Hän on toiminut oikeusministerinä ja nyt viimeksi puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Koulutukseltaan hän on varatuomari.

Adlercreutzin valttina oli halu uudistaa puolueen toimintatapoja reippaalla otteella. Ida Schaumania puolestaan pidetään puolueen nousevana kykynä.

Anna-Maja Henriksson korostaa puolueen liberaaleja arvoja ja sosiaalista omaatuntoa. Hänen arvioidaan vievän puoluetta enemmän keskelle. Hänelle tärkeitä teemoja ovat sosiaali- ja koulutuskysymykset sekä perheiden arki.

Kokousedustajat kehuivat Henrikssonin osaamista ja neuvottelutaitoja. Ihmisoikeudet ja oikeusvaltion periaatteet ovat myös Henrikssonin poliittisen työn ytimessä.

”Häntä arvostetaan yli puoluerajojen”, Elisabeth Rehn muistutti.

Henriksson tunnetaan sitkeänä puurtajana, joka jaksaa pitää eduskunnassa puheita iltamyöhään asti.

”Hän kuuntelee asiantuntijoita, perehtyy asioihin. Hän on populismin vastakohta. Uskon, että nyt on tilausta asiapoliitikoille”, kansanedustaja Eva Biaudet sanoi.

Henriksson ei kuitenkaan ole yhtä valovoimainen kuin Haglund, mikä huoletti joitakin kokousedustajia.

”Hän hurmaa hitaasti osaamisellaan”, Biaudet arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat