Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulujen pitkä loma stressaa vanhempia – näin autat lasta pärjäämään kotona yksin

Kesälomat pyörivät ja leirit täyttyvät. Harva haluaa jättää alakoululaista yksin työpäiväksi. Asiantuntijat kehottavat kysymään lapsenkin lomatoiveita.

Kotimaa
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Bea (vas.) ja Leo Gefwert olivat tänä kesänä ensimmäistä kertaa päiväleirillä, jonne mennään vanhempien työpäivän ajaksi. ”Voitaisiin kyllä tulla uudestaankin, aika hauskaa on ollut”, sanovat Falkullan kotieläintilalla vierailleet lapset.
Bea (vas.) ja Leo Gefwert olivat tänä kesänä ensimmäistä kertaa päiväleirillä, jonne mennään vanhempien työpäivän ajaksi. ”Voitaisiin kyllä tulla uudestaankin, aika hauskaa on ollut”, sanovat Falkullan kotieläintilalla vierailleet lapset. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

Seitsemän lasta paijaa lampaita ja vuohia Falkullan kotieläintilalla Helsingissä. Meneillään on yksi monista Helsingissä tänä kesänä järjestettävistä päiväleireistä, joille lapset menevät vanhempien työpäivän ajaksi. Illaksi he tulevat kotiin.

”Tämä päivä on ollut kyllä paras. Lampaat on ihanan pehmeitä, ja vuohille on kiva syöttää ruohoa”, sanoo 8-vuotias Bea Gefwert.

Bea Gefwert on leirillä yhdessä veljensä Leon, 10, kanssa. He viettivät Lasten Kesä ry:n päiväleirillä aikaa viitenä päivänä vanhempien työpäivän ajan. Ohjelmassa oli muun muassa museovierailuja ja makkaranpaistoa.

Päiväleirit ovat pelastus monille vanhemmille, jotka miettivät kuumeisesti, missä pitkällä kesälomalla oleva koululainen voisi päivänsä viettää. Pienen koululaisen yksin jättäminen tuntuu monesta ikävältä, minkä vuoksi päiväleirejä suosivat etenkin ykkös- ja kakkosluokkalaisten vanhemmat.

”Sen ikäisiä ei voi vielä mielestäni jättää yksin kotiin. Leiri jännitti minua etukäteen, kun kaverit ovat 10-vuotiaalle niin tärkeitä ja leirille piti mennä pikkusiskon kanssa”, kertoo Bean ja Leon äiti Tiina Gefwert.

Monet vanhemmat ovat pulassa kootessaan kesälomien palapeliä, toteaa perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa Väestöliitosta. Apua haetaan leirien ohella esimerkiksi lomien ketjuttamisesta.

”Monet äidit ja isät pitävät kesälomansa eri aikoihin, jotta hoitokuviot saadaan järjestettyä. Sekään ei ole ideaali tilanne, että perheellä ei ole lainkaan yhteistä lomaa. Lisäpaineensa tuo sekin, että myös parisuhteelle tarvittaisiin yhteistä aikaa”, Oulasmaa sanoo.

Vuorotellen lomansa pitävät myös Tiina Gefwert ja hänen miehensä. Kummallakin on lomaa neljä viikkoa, joista yksi vietetään yhdessä. Lisäksi Gefwert on pätkinyt yhden viikon perjantaivapaiksi, jotta voi pitää pitkiä viikonloppuja. Lisäapua tuovat silloin tällöin pidetyt etäpäivät.

Gefwert on myös sopinut jo hyvissä ajoin, että lapset viettävät loppukesästä aikaa mumminsa ja vaarinsa luona. Lukkoon lyömättä on, matkustavatko lapset Portugaliin, jossa isovanhemmat asuvat suuren osan vuotta.

Isovanhempien hoiviin lähtevät loppukesästä myös helsinkiläisen Hannemari Kokkosen tyttäret Iida, 8, ja Oosa, 5. Joensuussa asuvat mummi ja ukki ovat luvanneet hoitaa tyttöjä, kun heidän äitinsä menee töihin loman jälkeen.

”Viikon mummolan loma helpottaa kesän kuvioita niin, ettei Iidalle tule kovin paljon yksinäistä aikaa”, Kokkonen kertoo.

Vielä 1980-luvulla oli paljon tavallisempaa, että lapset lähetettiin maalle isovanhempien hoitoon. Nykyään isovanhemmat saattavat asua kaupungissa ja olla vielä työelämässä. Siksi hoitokuviot kannattaa Oulasmaan mukaan sopia hyvissä ajoin.

”Nykyisin isovanhemmilla on myös omia aikatauluja. He matkustelevat eivätkä välttämättä ole ihan aina käytettävissä”, Oulasmaa huomauttaa.

Kaikilla perheillä ei ole kesälomajärjestelyissä samanlaisia tukiverkostoja eikä mahdollisuutta tehdä töitä kotona – saati varaa laittaa lapsia leireille.

Päällikkö Tatjana Pajamäki MLL:stä toivoisi lasten kesäajan harrastustoimintaan lisää maksuttomia vaihtoehtoja. Suurissa kunnissa on enemmän mahdollisuuksia kuin pienissä kunnissa, vaikka tarve kesätoiminnalle on yhtä suuri.

”Monesti lapset joutuvat olosuhteiden pakosta viettämään kesälomaansa yksin. Vaihtoehtoja vähävaraisille perheille pitäisi olla paljon enemmän, ettei kukaan vanhempi joutuisi miettimään, kuinka lapsi pärjää.”

Asiantuntijat peräänkuuluttavat rohkeampaa yhteisöllisyyttä myös vanhempien kesken. Loma-ajat kannattaisi ottaa puheeksi jo koulujen alkaessa ensimmäisessä vanhempainillassa.

”Vanhemmat voisivat palkata yhdessä esimerkiksi opiskelijan tai saada apua naapuruston eläkeläisestä, joka voisi samalla katsoa useammankin alakoululaisen perään”, Oulasmaa ehdottaa.

Lapsenkin mielipidettä tulisi asiantuntijoiden mukaan kysyä eri vaihtoehtoja mietittäessä. Sen sijaan että tuijottaa koululaisen ikää vanhemman tulisi päästä selville, mitä lapsi haluaa lomalla tehdä ja mitä hän ajattelee mahdollisesta yksinolosta.

Tarkkaa ikää sille, milloin lapsi voi jäädä yksin työpäivien ajaksi, on asiantuntijoiden mukaan vaikea antaa.

”Ajatukset ja pelot ovat hyvin lapsikohtaisia. Isompikin alakoululainen voi kaivata aikuisen läsnäoloa. Vanhemman kannattaa jutella siitä, millaisia toiveita ja ajatuksia lapsella on”, Oulasmaa sanoo.

Kaikille lapsille leiritkään eivät sovi. Pajamäen mukaan esimerkiksi yöleirit saattavat olla jollekin lapselle huima ja hieno kokemus, toisella taas ikävä on kova.

Gefwert on hyvillään, että hänen lapsensa saivat kesäänsä sellaista toimintaa, jota halusivat. Silti omatunto kolkuttaa.

”Vähän kurjalta tuntuu. Kovasti olen miettinyt, miten kesästä saisi sellaisen, että lapset nauttisivat eikä kesä tuntuisi suorittamiselta”, Gefwert pohtii.

Oulasmaan mukaan vanhempien kannattaa ajatella, että loppujen lopuksi kyse on vain muutamasta vuodesta.

”Järjestelyissä joudutaan usein käyttämään kaikki keinot – siksi siitä on turha kokea huonoa omaatuntoa ja syyllisyyttä.”

Parin vuoden päästä kesälomat eivät enää tuota Gefwertin perheessä samanlaista päänvaivaa, kun tytär Bea menee kolmannelle luokalle.

”Silloin voi jo huokaista ja alkaa eri tavalla luottaa siihen, että kotona pärjätään myös yksin.”

Leireiltä löytyy vielä hajapaikkoja

Suuri osa alakoululaisista osallistuu kesän aikana ainakin yhdelle kunnan tai järjestön kesäleirille. Suosituimpia ovat alkukesän leirit. Esimerkiksi Espoossa kaikki päiväleirit ja työpajat ovat täyteen varattuja.

Helsingissä kaupunki tarjoaa tänä kesänä moninkertaisen määrän leirejä viime kesään verrattuna. Tarjontaa on laidasta laitaan: keppihevosleireistä kokkauskursseihin, seikkailuleireistä mopoiluun ja media- ja teatterileireistä eläintenhoitoon.

”Hajapaikkoja on vielä ihan mukavasti jäljellä. Paras ajantasainen tieto kannattaa katsoa verkosta”, sanoo Helsingin nuorisoasiainkeskuksen toimittaja Ulla Paukku.

Harrastushaku.fi-palvelun kautta on tarjolla noin 550 leiriä ja muuta kesätoimintaa. Palvelussa on nähtävänä kootusti Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien järjestämää toimintaa ja pääkaupunkiseudun järjestöjen kesätoimintaa.

Espoon kaupungin johtava nuoriso-ohjaaja Tatu Törmänen kertoo, että päiväleirit ovat olleet tänä kesänä suosittuja. Yöleireistä sitä vastoin muutama jouduttiin perumaan. Myös Tampereella päiväleirit täyttyivät heti. Kesäkuun lopussa alkavalle yön yli kestävälle leirille on sen sijaan vielä tilaa, kuten Espoossa heinäkuun viimeisellä viikolla alkavalle eläinleirille.

”Tänä vuonna on selkeästi ollut sellainen yllättävä piirre, että yöleirejä enemmän on haettu päivätoimintaan. Ilmeisesti vanhemmat haluavat, että lapset pääsevät yöksi kotiin, sanoo nuoriso-ohjaaja Kai Heine Tampereen kaupungin nuorisopalveluista.

Leirien hinnat vaihtelevat maksuttomasta muutamaan sataan euroon. Maksuihin voi saada tukea sosiaalisin perustein.

”Myös monet järjestöt pystyvät joustamaan maksuissa esimerkiksi siten, että laskun voi maksaa osissa tai laskun eräpäivää voi muuttaa. Näistä kannattaa kysyä suoraan leirin järjestäjältä”, Paukku kertoo.

Helsingissä lapsien loma-ajan ruokailu on tänäkin kesänä ilmaista. Kesällä auki olevissa leikkipuistoissa kaikille alle 16-vuotiaille tarjotaan maksuton lämmin ateria.

Auta lasta pärjäämään yksin kotona – viisi vinkkiä

1. Jos koululaisen pitää jäädä kotiin yksin työpäivän ajaksi, harjoitelkaa yksinoloa vähitellen. Mene hetkeksi vaikka lähikauppaan, jotta lapsi näkee, ettei yksin ollessa ole hätää.

2. Laatikaa yhdessä säännöt siitä, mitä lapsi saa tehdä ja mitä ei. Voiko hän esimerkiksi kutsua kavereita kylään?

3. Luo lapselle päivän aikataulu: kerro mihin aikaan hän esimerkiksi voi syödä valmiiksi jääkaappiin laittamasi ruoan.

4. Sopikaa, että esimerkiksi jompikumpi vanhemmista soittaa tiettyyn kellonaikaan. Kerro lapselle, kenelle hän voi soittaa, jos sattuu jotain yllättävää.

5. Lasta rauhoittaa, jos lähistöllä on joku aikuinen, jonka luo voi tarvittaessa mennä, esimerkiksi sukulainen tai naapuri.

Lähde: MLL

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Hannemari Kokkosen Iida-tytär (keinussa) on kesällä pari viikkoa yksin kotona työpäivien ajan. ”Iida on jo sen verran iso, että voin luottaa hänen pärjäävän. Onneksi on tuttu lähipuisto, jossa on ohjelmaa ja ruokailu. Soittelemme usean kerran päivässä.” Vieressä Oosa Kokkonen.
Hannemari Kokkosen Iida-tytär (keinussa) on kesällä pari viikkoa yksin kotona työpäivien ajan. ”Iida on jo sen verran iso, että voin luottaa hänen pärjäävän. Onneksi on tuttu lähipuisto, jossa on ohjelmaa ja ruokailu. Soittelemme usean kerran päivässä.” Vieressä Oosa Kokkonen.
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Bea (vas.) ja Leo Gefwert olivat tänä kesänä ensimmäistä kertaa päiväleirillä, jonne mennään vanhempien työpäivän ajaksi. ”Voitaisiin kyllä tulla uudestaankin, aika hauskaa on ollut”, sanovat Falkullan kotieläintilalla vierailleet lapset.
Bea (vas.) ja Leo Gefwert olivat tänä kesänä ensimmäistä kertaa päiväleirillä, jonne mennään vanhempien työpäivän ajaksi. ”Voitaisiin kyllä tulla uudestaankin, aika hauskaa on ollut”, sanovat Falkullan kotieläintilalla vierailleet lapset.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat