Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuore tutkimus: Runsas liikunta ja kahvinjuonti suojaavat Parkinsonin taudilta

Väittelijä etsi elintavoista yhteyttä vaaraan sairastua Parkinsonin tautiin. Suojaaviksi tekijöiksi selvisivät runsas kahvinjuonti ja liikunta.

Kotimaa
 
Tor Wennström / Lehtikuva
Vähintään 10 kahvikupillista päivittäin juoneilla oli selvästi pienempi vaara sairastua Parkinsonin tautiin kuin niillä, jotka välttivät kahvia.
Vähintään 10 kahvikupillista päivittäin juoneilla oli selvästi pienempi vaara sairastua Parkinsonin tautiin kuin niillä, jotka välttivät kahvia. Kuva: Tor Wennström / Lehtikuva
Fakta

Kolme tyypillistä oiretta

 Parkinsonin taudin diagnoosi perustuu tyypillisiin oireisiin eli lepovapinaan, lihasjäykkyyteen ja liikkumisen hidastumiseen.

 Jos potilaalla on kaksi näistä oireista, tauti on todennäköinen, Terveyskirjasto toteaa.

 Tautia hoidetaan lääkkeillä ja säännöllisellä liikunnalla.

Elintavat voivat olla yhteydessä siihen, että ihminen sairastuu Parkinsonin tautiin. Tämän havaitsi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkija Katri Sääksjärvi väitöstutkimuksessaan, joka tarkastetaan Helsingin yliopistossa 16. kesäkuuta.

Parkinsonin tauti määritellään hitaasti eteneväksi liikehäiriösairaudeksi, joka alkaa 50–75 vuoden iässä. Ennen toteamista tauti on voinut kehittyä useiden vuosien aikana. Siitä antavat vihjeitä muun muassa hajuaistin menetys, ummetus, mielialavaihtelut ja häiriöt rem-unessa, jonka aikana nähdään valtaosa unista.

Taudin aiheuttaa keskiaivojen alueen hermosolujen vähittäinen tuhoutuminen. Vielä ei tiedetä, miksi tuho alkaa, eikä sitä osata siksi ehkäistä tai hidastaa.

Sääksjärvi etsi viitteitä siitä, voisivatko jotkut elintavat olla yhteydessä taudin kehittymiseen. Hän tutki Kelan Autoklinikka-tutkimukseen, Autoklinikan uusintatutkimukseen ja Mini-Suomi -tutkimukseen vuosina 1966–1980 osallistuneita.

Näiden 15 000 ihmisen joukosta Sääksjärvi selvitti Kelan lääkekorvausrekisterin avulla sittemmin Parkinsonin tautiin sairastuneet ja tutki heidän elintapojaan.

Osa elintavoista oli yhteydessä taudin kehittymiseen, osa ei. Näin on käynyt useissa tutkimuksissa, Sääksjärvi sanoo. ”Kaikissa on sama ongelma: Ei voi olla ihan varma siitä, johtiko tauti elintapaan vai elintapa tautiin.”

Monille kansantaudeille altistavat korkeat verenpaine ja kolesteroli eivät tutkimuksen mukaan kasvata vaaraa sairastua Parkinsonin tautiin.

Tupakkakaan ei osoittautunut vaaralliseksi vaan suojaavaksi. Suoja voi tosin olla näennäinen, Sääksjärvi huomauttaa: ”Muiden tautien vaarat kumoavat tupakan oletetun suojavaikutuksen.”

Runsas kahvin juominen ja vapaa-ajan liikunnallisuus sen sijaan suojasivat Parkinsonin taudilta. Vähintään 10 kahvikupillista päivittäin juoneilla oli selvästi pienempi vaara sairastua kuin niillä, jotka välttivät kahvia.

Määrän vaikutus näkyi myös liikunnassa. Mitä enemmän liikuntaa, sitä pienempi vaara sairastua Parkinsonin tautiin.

Vaaraa sairastua taas lisäsivät ylipaino ja tapa juoda maitoa yli 6 desilitraa päivässä. Tulos maidon juonnista koskee vain naisia, ylipaino myös miehiä. Ylipainosta on kyse, kun painoindeksi on vähintään 25.

Löydetyt yhteydet elintapoihin ja muihin riskitekijöihin voivat auttaa tunnistamaan taudin varhain, Sääksjärvi arvioi.

”Jos lähitulevaisuudessa löydetään Parkinsonin taudin kehittymisen etenemistä hidastava lääke, se kannattaisi aloittaa mahdollisimman aikaisin. Tautia ennustavien tekijöiden kartoittaminen voi auttaa tunnistamaan ne, jotka hyötyisivät lääkkeestä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat