Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 20 000 turvapaikanhakijaa odottaa vastausta hakemukseen – ”iso osa ihmisiä yli vuoden passiivisessa tilassa”

Torstaina vastausta hakemukseensa odotti yli 20 000 ihmistä. Helsinki tuskailee hidasta päätösvauhtia.

Kotimaa
 
Antti Hämäläinen
Bussi toi turvapaikanhakijoita Torniosta Lahden Hennalaan viime syyskuussa.
Bussi toi turvapaikanhakijoita Torniosta Lahden Hennalaan viime syyskuussa. Kuva: Antti Hämäläinen
Fakta

Turvapaikkahakemusten ruuhka koettelee erityisesti Helsinkiä

 Ratkaisua oleskeluluvasta odottaa yli 20 000 turvapaikanhakijaa.

 Maahanmuuttovirasto pyrkii käsittelemään hakemukset elokuun loppuun mennessä.

 Viikkopäätösmäärä on parina viime viikkona ollut 600–700.

 Myönteisiä päätöksiä on neljännes ja saman verran on kielteisiä. Noin puolet on tutkimatta jätettyjä tai rauenneita tapauksia.

 Turvapaikkahakemusten ruuhka koettelee erityisesti Helsinkiä.

Maahanmuuttovirastolla on vielä työsarkaa siinä, että viime syksynä alkaneen turvapaikkahakemusten vyöryn viimeinenkin asia on ratkaistu. Ratkaisua odottavan kasan määrä oli torstaina 20 002 kappaletta.

”Onhan niitä paljon. Paljon on myös sellaisia, jotka on laitettu vireille jo viime vuoden syksyllä”, sanoo johtaja Juha Similä viraston turvapaikkayksiköstä.

Hänen mukaansa viraston ”kova tavoite” on saada suma purettua elokuun loppuun mennessä. Näköpiirissä ei ole, että viime syksyn kaltainen maahantuloilmiö toistuisi. Suomeen tuli viime vuonna yli 32 000 hakijaa.

”Vaikka kovaa tavoitetta ei saavutettaisikaan, ei se kovin paljon lykkäänny kuitenkaan. Meillä on resurssit kohdillaan ja vauhti päällä, sillä tavalla näyttää tosi hyvältä.”

Lukemaa voi verrata siihen, että hakemuksia on tänä vuonna käsitelty eli päätös annettu 10 260 tapauksessa. Näiden keskimääräinen käsittelyaika tänä vuonna on ollut 175 vuorokautta eli vähän alle puoli vuotta.

”Aika näyttää, miten käsittelyajat muovautuvat. Vauhti on ollut hyvä, viimeiset pari viikkoa viikkopäätösmäärä on ollut 600–700. Jonkin verran vauhti voi heilahdella hitaampaan suuntaan.”

Yksi olennaisimmista luvuista on se, miten moni saa myönteisen päätöksen. Tämä luku on ollut 26 prosenttia. Saman verran on kielteisiä. Loput ovat tutkimatta jätettyjä tai rauenneita.

Ruuhka koettelee varsinkin Helsinkiä, joka on järjestänyt luvan saaville väyliä päästä esimerkiksi koulutuksiin.

Asiakkaita Helsingissä ei ole silti niin paljon kuin ennakoitiin.

”Meidän uusi mallimme on rakennettu nopeampaan kotoutumiseen, mutta palvelujen aloittaminen hidastuu, jos oleskelulupakäsittelyajat pidentyvät, kuten nyt on tapahtunut”, sanoo Helsingin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela.

Tämä on vaikeuttanut työtä.

”Ensimmäiset arviot olivat, että luvat olisi ratkaistu kevään aikana ja lopputulos on, että vuoden loppuun mennessä. Siinä on aika iso heitto. Se ei helpota yhtään palveluiden suunnittelua ja rakentamista Suomen suurimmassa kaupungissa, jossa ei puhuta yksittäisistä ihmisistä. Meillä puhutaan tuhansista ihmisistä.”

Epätietoinen odottelu ei ole ihmiselle hyväksi. Eniten Haahtela kantaa huolta siitä, että jopa yli vuoden mittaisen odottelun aikana elämää ei juuri pysty rakentamaan. Hän muistuttaa myös, että kotoutumispalvelut ovat pääosin valtion palveluja ja käynnistyvät vasta oleskeluluvan saannin jälkeen.

”Jos tämä on se linjaus, niin nyt meillä on iso osa ihmisiä yli vuoden odottamassa passiivisessa tilassa. Ilman muuta on hankalaa viettää pidempi aika asuntolamajoituksessa.”

Lasten kannalta sentään tilanne on parempi, koska he pääsevät kouluun, vaikka oleskelulupaa ei vielä olisikaan.

”Kun kesä taas kääntyy syksyksi ja jos oleskelulupia ole vieläkään tullut ihmisille, jotka ovat esimerkiksi vuoden olleet, niin se tuo heille henkistä kuormaa. Se taas näkyy meillä sosiaali- ja terveyspalveluissa ja ilmapiiri jännittyy.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat