Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpon valinta käynnisti ministeriruletin, Risikko ja Vapaavuori saattavat palata ministereiksi

Hallitus pohtii ministerimäärän nostoa. Mahdollista on, että kukin hallituspuolue saa yhden uuden ministerin. Risikko ja Vapaavuori saattavat palata kokoomusministereiksi.

Kotimaa
 
Petteri Orpon valinta kokoomuksen puheenjohtajaksi laittaa kokoomuksen ministeriryhmän uusiksi. Myllerryksen suuruus on vielä auki. Kiinnostavaa on nähdä, jatkavatko Alexander Stubb (vas.) ja Lenita Toivakka (oik.) jatkossakin ministereinä. Kokoomuksessa on pohdittu myös Paula Risikon ja Jan Vapaavuoren paluuta ministereiksi.
Petteri Orpon valinta kokoomuksen puheenjohtajaksi laittaa kokoomuksen ministeriryhmän uusiksi. Myllerryksen suuruus on vielä auki. Kiinnostavaa on nähdä, jatkavatko Alexander Stubb (vas.) ja Lenita Toivakka (oik.) jatkossakin ministereinä. Kokoomuksessa on pohdittu myös Paula Risikon ja Jan Vapaavuoren paluuta ministereiksi.

Lappeenranta. Petteri Orpon valinta kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi merkitsee ministerikiertoa hallituksessa. Sen laajuudesta ei kuitenkaan ole vielä tietoa.

Varmaa on se, että Orpo siirtyy sisäministerin paikalta valtiovarainministeriksi.

Mutta mitä tapahtuu puheenjohtajavaalin hävinneelle nykyiselle valtiovarainministerille Alexander Stubbille?

Joidenkin spekulaatioiden mukaan Stubb voisi siirtyä Lenita Toivakan paikalle ulkomaankauppaministeriksi. Stubb on hoitanut sitä salkkua aiemminkin ja olisi muutenkin ulkoministeriössä kuin kotonaan.

Jos Orpo tarjoaisi salkkua Stubbille, hän ei kuitenkaan välttämättä ottaisi sitä vastaan. Olisihan se paluu vanhaan hommaan.

Sitä paitsi ei ole minkäänlaista varmuutta siitä, että Orpo ylipäätään tarjoaisi salkkua Stubbille. Viikonloppuna Orpon kommenteista ei ainakaan valjennut mitään.

Lauantaina puheenjohtajavaalin jälkeen Orpo kehui Stubbia ja sanoi, että hänen kaltaiselleen ”lahjakkuudelle riittää aina kysyntää”.

Sunnuntaina linjapuheessaan Orpo kehui Stubbia ja puheenjohtajakisan kolmatta kandidaattia Elina Lepomäkeä. ”Tiedän mistä löydän kaksi ammattilaista, kun niitä kokoomuksen sisältä tarvitsen”, Orpo sanoi.

Näitä kommentteja ei millään ilveellä voi tulkita lupaukseksi yhtään mistään.

Orpolta on kysytty useaan otteeseen viikonlopun aikana ministerivalinnoista. Vastauksia ei ole herunut. Orpo on ilmoittanut palaavansa asiaan alkavalla viikolla.

Joka tapauksessa varmaa on siis se, että kokoomuksen pitää valita uusi sisäministeri. Nimispekulaatioissa on esiintynyt ainakin Paula Risikko, joka toimii nyt eduskunnan toisena varapuhemiehenä. Elina Lepomäen nostaminen ministeriksi lienee myös mahdollista.

Lauantaina Orpo ei sulkenut pois sitäkään mahdollisuutta, että Jan Vapaavuori tulisi ministeriksi. Vapaavuori toimii nyt Euroopan investointipankin varapääjohtajana.

Orpo saattaa kuitenkin tehdä laajemmankin ministeriryhmän vaihto-operaation. Spekulaatioissa on arveltu, että vaihtoon voisi mennä ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka. Toivakka on kevään mittaan ollut otsikoissa perheensä verosuunnittelun vuoksi.

Toivakka ilmoittautui myöhään perjantai-iltana Orpon tukijoukkoihin, minkä monet tulkitsivat opportunistiseksi liikkeeksi minsterisalkun turvaamiseksi. Myös opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen nimi on esiintynyt vaihtopohdinnoissa.

Todennäköisintä lienee kuitenkin on se, että sekä Toivakka että Grahn-Laasonen jatkavat ministereinä.

Lisäkierteen ministeripohdiskeluihin tuo se, että hallituksen työtä saatetaan organisoida laajemminkin uusiksi.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että hallituksen sisällä on käyty pohdiskelua ministereiden määrän lisäämisestä. Sipilä totesi, että ”kaikenlaista on puhuttu”. Orpo ei puolestanut sulkenut pois salkkujen lisäämisen mahdollisuutta.

Sipilän hallituksessa ministereiden määrää vähennettiin, koska pääministeri pyrki luomaan kollegiaalisempaa työtapaa. Hallituksen piti istua siellä avokonttorissakin kautensa ensimmäiset viikot.

Ministereiden määrän vähentäminen kuitenkin johti siihen, että muutamien ministereiden työtaakka on kasvanut todella isoksi. Kahta ministeriötä johtavilla ministereillä - kuten maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisella (kesk) on erittäin tiuhaan EU-ministerikokouksia.

Epätavallisin yhdistelmäsalkku on oikeus- ja työministeri Jari Lindströmillä (ps). Myös opetus- ja kulttuuriministerin Sanni Grahn-Laasosen yhdistelmä on raskas.

Jos hallitus lisää ministereiden määrää, se pitää tehdä nykyisten voimasuhteiden mukaisesti.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että kaikki kolme hallituspuoluetta saisivat yhden uuden salkun. Jos näin päätetään tehdä, niin loogisinta olisi varmaankin jakaa Tiilikaisen, Lindströmin ja Grahn-Laasosen salkut.

Ja onhan myös pääministeri Juha Sipilällä poikkeuksellinen yhdistelmäsalkku. Hän hoitaa pääministerin hommien ohella myös valtion omistajaohjausta.

Orpo linjapuheessaan: Vieraan kielen opetus jo päiväkotiin

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo esitteli sunnuntaina linjaansa kokoomuksen johtajana. Orpo piti puheessaan linjauksensa hyvin yleisellä tasolla kampanjansa teemoihin nojaten.

”Emme aja minkään yksittäisen eturyhmän asiaa. Kokoomus on jokaisen suomalaisen puolue”, Orpo vakuutti puheessaan Lappeenrannassa sunnuntaina aamupäivällä.

Hän sanoi, että kokoomus on käynyt liian vähän keskustelua vähäosaisuudesta ja köyhyydestä.

”Tämä on suuri vahinko, koska juuri meillä kokoomuksessa on parhaat lääkkeet köyhyyteen: mahdollisuuksien tasa-arvo, työ, kannustavuus, hyvät peruspalvelut, koulutus.”

Orpo sanoi työllisyyden parantamisen olevan kokoomuksen tärkein tavoite tällä hallituskaudella.

Hän sanoi myös kokoomuksen pitävän kiinni hallitusohjelman tavoitteesta, jonka mukaan työehdoista ja palkoista sopiminen työpaikoilla tehdään mahdolliseksi.

Opettajat saivat Orpolta oman erityiskehunsa. Orpon mukaan kokoomuksen tavoitteena on pitää Suomi jatkossakin oppimisen ykkösmaana maailmassa.

Orpo oli valintansa jälkeen yhteydessä myös pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja ulkoministeri Timo Soinin (ps) kanssa. Kaksikon kanssa Orpo aikoi käydä lisäkeskusteluita tänään maanantaina.

Kilpailukykysopimusta Orpo kommentoi kysyttäessä toteamalla, että se ei sido hallituksen käsiä sen enempää kuin on pakko.

Oman puolueensa kehittämisestä Orpolla oli idea heti äänestyksen jälkeen.

”Haluan kehittää kokoomuksen politiikkaa ihmiskasvoisempaan ja ihmistä välittävämpään suuntaan”, Orpo sanoi lauantaina ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan puolueen puheenjohtajana.

Puheenjohtajavaihdoksen myötä ministerisalkut jaetaan kokoomuksessa uudelleen. Tuore puheenjohtaja kertoi tekevänsä kaikki ministerivaihdot kerralla.

Orpo painotti yhtenäisen puolueen ja kansanliikkeen tärkeyttä tilanteessa, jossa oman ehdokkaansa tappion kokeneet ovat pettyneitä puheenjohtajavaalin tulokseen.

Orpo sanoi ymmärtävänsä ja kunnioittavansa kyseisiä tunteita ja pyrkivänsä ansaitsemaan kaikkien luottamuksen edestä johtamalla.

Kokouspaikalla Lappeenrannassa oli lauantaina valinnan jälkeen erittäin tunteikas ilmapiiri. Osa puolueväestä riemuitsi Orpon voitosta, osa taas liikuttui syvästi väistyvän puheenjohtajan Stubbin kiitospuheesta.

Orpo oli lähellä saada voittoon vaadittavan ääniosuuden jo äänestyksen ensimmäisellä kierroksella. Puheenjohtajavaalin toisella kierroksella vastakkain olivat Orpo ja Stubb.

Lauantaina Orpo arveli voittonsa ratkenneen sillä, että kokoomusta kohtaan tunnettu luottamus rakoili Stubbin puheenjohtaja-aikana.

Hän kutsui Stubbia ilmiöksi, suureksi persoonaksi ja uuden ajan poliitikoksi, jonka tapa tehdä politiikkaa on erilainen ja joka teki matkan varrella joitakin virheitä.

Konkreettisin seikka Orpon puheessa oli se, että hänen mielestään ensimmäisen vieraan kielen opiskelu pitää aloittaa jo ensimmäisellä luokalla tai jo päiväkodissa.

Myös köyhillä lapsilla pitää olla oikeus ainakin yhteen harrastukseen, Orpo linjasi.

Hän oli puhunut samasta teemasta myös lauantaina kampanjapuheessaan.

Orpon mukaan Suomen on uskallettava uudistua tilanteessa vaikka tutkimusten mukaan 2030-luvulle tullessa mahdollisesti 30 prosenttia nykyisistä työpaikoista on kadonnut.

”Kansakuntien kilpailussa pärjäävät ne, jotka kykenevät hyödyntämään teknologian muutosta”, Orpo sanoi.

Orpon mukaan turvallinen tulevaisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ihmisilä on mahdollisuus esimerkiksi opiskella uusi ammatti kun vanha menee alta.

”Taloudessa pitkälti kysymys uskalluksesta ja luottamuksesta”, Orpo sanoi.

Orpo kehui kampanjapuheidensa tapaan ”sitä ahkeraa joukkoa joka pitää Suomen pystyssä”.

Kun Suomea uhkaa kutistuminen, maksajien joukko kutistuu, jäljelle jäävien rasite kasvaa ja verot nousevat, Orpo listasi.

Tällöin kysymykseksi nousee Orpon mukaan se, saako korkeille veroille vastinetta.

”Ilman vahvaa keskiluokkaa ei ole hyvinvointia”, Orpo sanoi.

Hän toisti kampanjansa aikana toistamansa toiveen siitä, että hän haluaa kaikkien pysyvän mukana nopeassa muutoksessa.

”Minä tahdon, että jokainen – aivan jokainen – suomalainen pidetään mukana”, Orpo toisti.

Orpo kannusti puoluekenttää olemaan aktiivinen kymmenen kuukauden päässä oleviin kunnallisvaaleihin valmistautumisessa. Hän kertoi kokoomuksen olevan myös kuntapuolue, joka näkee kuntien aseman ja merkityksen entisestään vahvistuvan.

Kokoomus valitsi sunnuntaina varapuheenjohtajikseen Sanni Grahn-Laasosen, Antti Häkkäsen ja Janne Sankelon.

Petteri Orpon valinta kokoomuksen puheenjohtajaksi laittaa kokoomuksen ministeriryhmän uusiksi. Myllerryksen suuruus on vielä auki. Kiinnostavaa on nähdä, jatkavatko Alexander Stubb (vas.) ja Lenita Toivakka (oik.) jatkossakin ministereinä. Kokoomuksessa on pohdittu myös Paula Risikon ja Jan Vapaavuoren paluuta ministereiksi.
Petteri Orpon valinta kokoomuksen puheenjohtajaksi laittaa kokoomuksen ministeriryhmän uusiksi. Myllerryksen suuruus on vielä auki. Kiinnostavaa on nähdä, jatkavatko Alexander Stubb (vas.) ja Lenita Toivakka (oik.) jatkossakin ministereinä. Kokoomuksessa on pohdittu myös Paula Risikon ja Jan Vapaavuoren paluuta ministereiksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat