Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henriksson valittiin ensimmäisenä naisena Rkp:n puheenjohtajaksi

Rkp asetti tavoitteeksi Suomen Nato-jäsenyyden 2025 mennessä.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä / Lehtikuva
Carl Haglund väistyy Rkp:n puheenjohtajan paikalta, kun Anna-Maja Henriksson ottaa ohjat.
Carl Haglund väistyy Rkp:n puheenjohtajan paikalta, kun Anna-Maja Henriksson ottaa ohjat. Kuva: Vesa-Matti Väärä / Lehtikuva

Turku

”Me teimme sen. Me rikoimme lasikaton”, sanoi Anna-Maja Henriksson, 52, heti sen jäkeen, kun puoluekokous oli valinnut hänet Rkp:n uudeksi puheenjohtajaksi sunnuntaina Turussa.

Henriksson on ensimmäinen nainen, joka nousee 110-vuotiaan puolueen johtoon.

”Jo oli aikakin”, kansanedustaja Eva Biaudet sanoi.

Uusi puheenjohtaja tarjosi pian valintansa jälkeen yhteistyön kättä maan hallitukselle.

”Rkp voi tarjota hallitukselle rakentavaa yhteistyötä siinä, miten Suomea rakennetaan niin, että kaikkien oikeudet toteutuvat”, Henriksson sanoi lehdistötilaisuudessa.

Hän sanoi olevansa huolissaan siitä, miten vähemmistöjen oikeudet toteutuvat vireillä olevassa sote-uudistuksessa.

Henriksson oli selkeä ennakkosuosikki puheenjohtajaksi. Hän sai vaalissa 133 ääntä, kun valitsijoita oli 254. Neljä vuotta puoluetta johtanut Carl Haglund ei ollut enää ehdolla.

Toiseksi vaalissa nousi puolueen nuorisojärjestön turkulainen puheenjohtaja Ida Schauman, 27, joka keräsi 67 ääntä. Kirkkonummelainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Anders Adlercreutz, 46, sai 54 ääntä.

Puheenjohtajavaalin jälkeen varapuheenjohtajiksi valittiin Anders Adlercreutz, Silja Borgarsdottir - Sandelin ja Nicke Wulff.

Monen kokousedustajan mielestä nyt oli Henrikssonin vuoro, koska tämä oli ehdolla puheenjohtajaksi jo 2012, kun Haglund tuli valituksi.

Henriksson on myös huomattavasti kokeneempi poliitikko kuin kilpakumppaninsa. Hän on toiminut oikeusministerinä ja nyt viimeksi puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Koulutukseltaan pietarsaarelainen Henriksson on varatuomari.

Henriksson tunnetaan sitkeänä puurtajana, joka jaksaa pitää eduskunnassa puheita iltamyöhään asti.

”Hän kuuntelee asiantuntijoita, perehtyy asioihin. Hän on populismin vastakohta. Uskon, että nyt on tilausta asiapoliitikoille”, kansanedustaja Eva Biaudet sanoi.

Henriksson ei kuitenkaan ole yhtä valovoimainen kuin Haglund, mikä huoletti joitakin kokousedustajia.

”Hän hurmaa hitaasti osaamisellaan”, Biaudet arvioi.

Anna-Maja Henriksson korostaa puolueen liberaaleja arvoja ja sosiaalista omaatuntoa. Hänen arvioidaan vievän puoluetta enemmän keskelle. Hänelle tärkeitä teemoja ovat sosiaali- ja koulutuskysymykset sekä perheiden arki.

Adlercreutz olisi ollut valmis uudistamaan puolueen toimintatapoja reippaalla otteella. Ida Schaumania puolestaan pidetään puolueen nousevana kykynä.

Rkp otti puoluekokouksessa selkeän kannan Suomen Nato-jäsenyyden puolesta.

Aiheesta käytiin pitkä keskustelu, jossa tehtiin useita vastaehdotuksia kannanoton lieventämiseksi. Ne kaatuivat äänestyksissä.

Puoluekokous hyväksyi lopulta puolueohjelmaan tavoitteen, että Suomi on Naton jäsen vuoteen 2025 mennessä. Vuosiluku tulee siitä, että puolueohjelman muutkin tavoitteet on asetettu tuolle ajalle.

Moni kokousedustaja oli huomannut Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin hiljattain antaman lausunnon, jonka mukaan Venäjä ei hyökkää Naton jäsenmaahan. Kokousedustajien mielestä tämä vahvistaa näkemystä, että Suomen on syytä kuulua Natoon.

”Suomi ei voi jäädä Naton ulkopuolelle, jos Ruotsi hakee jäsenyyttä. Jäsenyydelle tarvitaan vahva kansan tuki, ja siksi asiasta pitäisi aloittaa kunnon keskustelu”, Henriksson sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat