Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puoluekokoukset vilisevät lobbareita – ”Tämä on pieni maa, ja kaikki tuntevat toisensa”

Konsulttitoimisto Blicin perustajan Niilo Mustosen mielestä kokoomuksen puoluekokous Lappeenrannassa on kuin iso sukukokous.

Kotimaa
 
HS
Timo Aalto
Kuva: Timo Aalto

”Tämä on kuin tosi iso sukukokous, tai kesäseurat”, vaikuttamisen konsulttitoimisto Blicin perustajaosakas Niilo Mustonen kuvasi kokoomuksen puoluekokousta Lappeenrannassa.

Viikonvaihteen puoluekokouksista juuri hallituspuolueiden kokoomuksen ja keskustan kokoukset vilisivät lobbareita, kun taas opposition vasemmistoliiton ja Rkp:n tilaisuuksissa vaikuttamisyritykset jäivät vähemmälle.

Varsinaisten konsulttien lisäksi kokouksissa viihtyivät etujärjestöjen edustajat ja entiset poliitikot, joista osa on siirtynyt yrittäjiksi tai muuten yksityisen työnantajan palkkalistoille.

Esimerkiksi Mustonen oli kokoomuksen leivissä vuosina 2004–2010, joista kolme ja puoli viimeistä vuotta tiedotussihteerinä.

Mustosen mukaan puoluekokouksissa olon tarkoituksena on ennen kaikkea törmätä tuttuihin, pitää yllä verkostoa ja aistia tunnelmaa: ”Ei täällä voi puhua mitään asiakaskeskeistä, tämä on pyhitetty puolueen asioille.”

Mustosen mukaan puoluekokouksissa käynneistä koituu asiakkaille hyötyä räätälöityjen analyysien kautta. Niissä pohditaan, mitä muutoksia ja poliittisia riskejä puoluekokouksen päätökset ja muutokset aiheuttavat.

Mustosen lisäksi kokoomuksen puoluekokouksessa oli melkoinen joukko entisiä erityisavustajia tai kokoomusvaikuttajia, jotka ovat nyt liike-elämän palveluksessa, lobbareina tai johtajina.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Konsulttitoimisto Blicin perustaja, entinen kokoomusvaikuttaja Niilo Mustonen tykkää kiertää puoluekokouksia.
Konsulttitoimisto Blicin perustaja, entinen kokoomusvaikuttaja Niilo Mustonen tykkää kiertää puoluekokouksia.

Lappeenrannassa paikalla olivat esimerkiksi Terveystalon Laura Räty, RAY:n Velipekka Nummikoski, Miltton Networksin Jussi Kekkonen, FiComin Petri Aaltonen, DNA:n Anna Anttinen, Rochen Anna Manner-Raappana, Cocommsin Juuso Rönnholm ja Kaiku Helsingin Maria-E lena Cowell, Mustonen luettelee.

Mustonen käy mielellään muidenkin puolueiden puoluekokouksissa. ”Mutta kyllä minuun suhtaudutaan niissä ensisijassa kokoomuslaisena, kuin ulkopuoliseen agenttiin. Toisaalta hirveän kohteliaasti, sillä kaikkien puolueiden toimijat haluavat pitää hyvät suhteet toisiinsa.”

Mustosen mielestä kokoomuksen puoluekokoukseen tullaan kuin juhlaan, enemmän kuin monessa muussa puolueessa. ”Pitää olla pikkutakkeja. Neuleita on vähemmän”, Mustonen summaa kokoomuksen kesäkokoustyylin.

Pääministeripuolue keskustan puoluekokouksessa Seinäjoella oli ”oheisohjelmaa” nyt tarjolla enemmän kuin koskaan. Paikalla olivat muiden muassa Greenpeace, Taksiliitto, SAK, Akava, Pohjolan Voima, Kuluttajaliitto ja heinäsirkkojen kotikasvatusta markkinoiva Finsect-yritys. Ne kaikki maksoivat omasta kojustaan eli ständistään keskustalle 1 500 euroa.

Etenkin sirkkafirman ständillä oli jonoa. Tarjolla oli proteiinipatukkaa, johon hyönteisvainaat ovat päätyneet. Myös ympäristöjärjestö Greenpeacen keskustelutilaisuus uusiutuvasta energiasta veti lauantaina pienen kokoushuoneen viimeistä sijaa myöten täyteen, mutta elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) myöhästyi tilaisuudesta hieman.

Timo Aalto
Finsect-järjestön Tiia Mars tarjoili maistiaisia heinäsirkkapatukasta Antti Pyylammelle Seinäjoella.
Finsect-järjestön Tiia Mars tarjoili maistiaisia heinäsirkkapatukasta Antti Pyylammelle Seinäjoella.

Rehn lämmitteli yleisöä kertomalla olleensa keskustan nuorten liiton puheenjohtajana mukana Riitta Väisäsen Kymppitonni-ohjelmassa: ”Voitot sai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, joten lahjoitin vuorotellen Amnestylle ja Greenpeacelle. Tätä keskustassa jossakin määrin silloin paheksuttiin.”

Nyt Greenpeace ja keskusta ovat uusiutuvasta energiasta osin yhtä mieltä: irti kivihiilestä ja vähemmän tuontienergiaa. Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Maija Suomela tosin varoitteli, että bioenergiaa ei riitä kaikkeen, ja esimerkiksi liikenteessä olisi syytä hakea muitakin ratkaisuja.

Suomela kertoi järjestön satsanneen nyt erityisesti keskustan puoluekokoukseen, koska puolueen hallussa ovat keskeiset elinkeinoministerin ja ympäristöministerin salkut.

Kokouspaikalla näkyivät myös työmarkkinajärjestöt. SAK:n kojulla esitteitä jakoi nuorisosihteeri Tatu Tuomela: ”Täällä on paljon meidän jäseniämme. Meidän kanssamme halutaan keskustella. Perjantaina kyseltiin Metalliliiton ratkaisuista. Olemme kaikissa puoluekokouksissa mukana, jos se vain on mahdollista.”

Myös Sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen tarkkaili tilannetta: ”Nyt tuli tuntumaa kokouspaikkakojujen hintatasosta Sdp:n puoluekokousta varten.”

Viestintäalan yrityksen Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa sukkuloi kokouspaikalla väkeä tapaamassa. ”Puoluekokous on kätevä paikka tavata päättäjiä, joita tunnen tietysti jo vanhastaan.”

Energiateollisuuden ja terveysalan näkyvää lobbausta kokouspaikalla ei Saukkomaa sinänsä pidä pahana. ”Jossain päin järjestöt lobbaavat aina, Helsingissäkin. Ihmisistä eli lobbauksen kohteesta on kiinni, miten lobbaukseen suhtautuu.”

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) asettaa selvät rajat sille, minne menee.

”En mene tilaisuuteen, jonka joku järjestää ja jossa kerätään rahaa. Lääkefirmoja on sitä paitsi niin paljon, että meneminen olisi mahdotonta. Koska jos menisi yhden tilaisuuteen, pitäisi mennä kaikkien tilaisuuteen.”

Rehulan mukaan keskustan kokoustilojen kaupittelu ulos alkoi puoluesihteeri Jarmo Korhosen kaudella. ”Emme ole ainoa puolue, jolla kojuja on. Täällä on kiinnostavaa joukkoa.”

Oppositiopuolueiden puoluekokouksissa kojuja oli kuitenkin vähemmän.

Oulun kaupunginteatterissa vasemmistoliiton puoluekokouksessa toimintaansa esittelivät lähinnä solidaarisuusjärjestöt, vasemmistolaiset sivistysjärjestöt ja lehdet, Kansan Arkisto, Sadankomitea ja SAK, vaikka kolmesataapäisessä kokousväessä tuskin oli ainuttakaan, joka ei järjestöä jo tuntisi.

Kansan Sivistysrahasto etsi lahjoittajia ja apurahan hakijoita, mutta hiljaista oli. Niin myös Maailmankauppa Juuttiputiikin tiskillä, jolle vapaaehtoistyöntekijä Liisa Tervo oli asettanut kasviöljysaippuoita Intiasta, aikuisten tekemiä jalkapalloja Pakistanista ja nahkaisia eläinten muotoisia säästölippaita, kolikkokukkaroita ja reilun kaupan perunalastuja.

”Suomen vanhin reilu kauppa”, Tervo mainostaa.

Kauppaa ylläpitää Pohjois-Suomen Pääskyt ry. vapaaehtoisvoimin. Tervon mukaan yhdistys on voittoa tavoittelematon, joten jos voittoa tulee, se ohjataan tuotekehitykseen.

Puoluekokouksen myynti ei kuitenkaan viitannut voittoon, vaan nollatulokseen. ”Laukkuja ja säästölippaita on mennyt”, Tervo kuitenkin kehaisee. Myöhemmin kaupaksi meni yksi postikortti Bangladeshista.

Rkp:n puoluekokouksessa Turussa lobbareita ei juuri näkynyt. Kokoustilan aulassa puolueväki sai kyllä esitteiden kautta tietoa muun muassa Turun kaupungista ja Kemiönsaaresta. Tarjolla oli myös minitomaatteja Närpiöstä.

Jo ennen politiikan superviikonloppua HS pyysi kahdelta asiantuntijalta kommenttia lobbauksen merkityksestä suomalaisessa politiikassa.

”Tietysti puoluekokoukset vilisevät lobbareita ja korporaatioiden edustajia”, arvioi kokousten lobbaritiheyttä superlobbariksikin mainittu Anders Blom, jolta on tulossa myös väitöskirja aiheesta. Blom työskenteli aikoinaan Perheyritysten liiton toimitusjohtajana ja on nyt perustamansa Eurofacts-viestintätoimiston toimitusjohtaja.

”Etenkin hallituspuolueiden kokoukset ovat lobbareille tärkeitä foorumeita, koska niissä ovat paikalla yhtäaikaa poliittinen eliitti, kenttäväki ja toimitsijat, jotka kaikki edustavat valtaa.”

Blomin mukaan Suomi on jopa maailman lobatuin maa: lobbareita on tuhansia, ja rahaakin vaikuttamiseen humahtaa liki 700 miljoonaa euroa vuodessa, Blom on laskenut. Blom tosin edustaa laajaa linjaa, jonka mukaan ay-liikkeen edunvalvontakin on pitkälti lobbausta, eli hän laskee lobbareiksi myös esimerkiksi työmarkkinajärjestöt.

Erityiset viestintätoimistot ovat hänen mielestään vähäisempi tekijä ja merkki murroksesta, joka koskee mediaa, rahaa, kauppaa ja tiedon digitalisointia. ”On kova kilpailu siitä, mitkä tahot pystyvät saamaan päättäjät käyttämään juuri omaa tietoaan”, Blom kuvaa. Hänen mukaansa Suomessakin olisi hyvä saada lobbarit avoimeen rekisteriin.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestössä SAK:ssa käsitykset lobbaamisesta ovat hieman toisenlaiset.

”Vaikuttajaviestintähän on Suomessa verraten nuorta verrattuna vaikka Ruotsiin, jossa on pidempi vuoropuhelun ja diskuteeraamisen kulttuuri”, arvioi projektipäällikkö Matti Hirvola.

Hirvola on toiminut aiemmin eri tehtävissä Sdp:ssä, mutta oli myös pari vuotta viestintätoimisto Miltton Networksin asiantuntija ja osakas.

Etenkin välittävien toimijoiden eli ulkopuolisten konsulttien käyttö on vasta viime vuosina nostanut päätään Suomessa, vaikka suoraa vaikuttamista on ollut pidempään.

”Ei täällä vieläkään mitään lobbariarmeijoita ole, kuten vaikka Brysselissä. Tämähän on pieni maa, jossa kaikki tuntevat toisensa, ja voisi tietysti ajatella, että yritykset ja etujärjestöt myös itse pystyisivät vaikuttamaan”, Hirvola pohtii.

Hirvola puhuu vaikuttamisen sijaan yhteiskunnallisesta neuvonnasta tai insinööritaidosta, joka on hänen mukaansa tervetullut ilmiö.

Monipuolisen kokemuksen omaava konsultti auttaa ymmärtämään esimerkiksi poliittista päätöksentekoprosessia eli sitä, missä päätökset valmistellaan ja milloin niihin voi vaikuttaa. Toisaalta poliitikkojenkin on syytä ymmärtää yksityisen sektorin bisneslogiikkaa, Hirvola arvioi.

”On myös hyvä, että ihmiset liikkuvat erilaisissa töissä, sillä turhaa siiloutumista ja putkiaivoisuutta tulee karttaa.”

Hirvola vieroksuu toisinaan ehdotettuja karensseja siirryttäessä vaikka virasta bisnekseen, koska rajanveto olisi hankalaa. Samalla hän myöntää vaaran paikat lobbareitten liikkeissä.

”Paha asia tietysti on, jos tulee kuva, että ostetaan vaikutusvaltaa.”

Sen sijaan vaikuttajien julkisia rekistereitä Hirvola kannattaa: ”Avoimuus on ehdoton edellytys sille, että tämä ala voi ylipäätään toimia. Pitää olla tiedossa, kenen asialla kulloinkin liikutaan.”

HS-työryhmä: Marjukka Liiten, Eeva Palojärvi, Olli Pohjanpalo, Juha-Pekka Raeste, Jaana Savolainen ja Teija Sutinen

Korjaus pe 13.35: Anna Anttisen ja Maria-Elena Cowellin nimet kirjoitettu oikein.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat