Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuore selvitys: Kunniamurhan uhka on osa joidenkin koululaisten elämää Suomessa

Kunniaan liittyvän väkivallan muodot vaihtelevat sosiaalisesta rajoittamisesta vakavaan fyysiseen väkivaltaan.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kunniaan liittyvällä väkivallalla tarkoitetaan sellaista väkivaltaa, jolla pyritään suojaamaan tai palauttamaan perheen, suvun tai yhteisön kunnia tai maine. Tällaista väkivaltaa esiintyy erityisesti eräillä Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Aasian alueilla.
Kunniaan liittyvällä väkivallalla tarkoitetaan sellaista väkivaltaa, jolla pyritään suojaamaan tai palauttamaan perheen, suvun tai yhteisön kunnia tai maine. Tällaista väkivaltaa esiintyy erityisesti eräillä Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Aasian alueilla. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Selvitys perustuu pääosin haastatteluihin

 Ihmisoikeusliiton Kunniakäsitykset ja väkivalta -selvityksen tarkoituksena on tuottaa perustietoa kunniaan liittyvästä väkivallasta ja sen ilmentymisestä Suomessa.

 Selvityksen pääasiallisena aineistona oli 17 maahanmuuttajataustaisen henkilön ja 15 viranomaisten tai järjestöjen edustajan haastattelua vuosina 2015–2016.

 Maahanmuuttajataustaisista haastateltavista 15 oli naisia ja kaksi miehiä. He tai heidän perheenjäsenensä ovat kotoisin sellaisilta Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Aasian alueilta, joissa kunniaan liittyvää väkivaltaa tiedetään esiintyvän.

 Lisäksi selvityksen aineistona oli valikoiduissa kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa toteutettu sähköinen kysely sekä Poliisihallituksen kanssa yhteistyössä kerätty poliisin asiakirja-aineisto.

 Ihmisoikeusliitto on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö. Se on perustettu vuonna 1979.

Jotkut koululaiset ja opiskelijat elävät kunniamurhan uhan alla Suomessa, kertoo Ihmisoikeusliiton tuore selvitys. Uhka koskee selvityksen mukaan useampia kuin yksittäisiä henkilöitä.

Selvityksen mukaan Suomessa on mahdollisesti yritetty toteuttaa kunniamurhia tai sellaista on suunniteltu, mutta viranomaisten tiedossa ei ole yhtään varmasti toteutunutta henkirikosta. Suomessa asuvat henkilöt ovat kuitenkin voineet olla henkirikoksen uhrina tai tekijänä ulkomailla.

Ihmisoikeusliitto julkaisi maanantaina selvityksen kunniaan liittyvästä väkivallasta ja siihen puuttumisesta Suomessa.

Kunniaan liittyvällä väkivallalla tarkoitetaan sellaista väkivaltaa, jolla pyritään suojaamaan tai palauttamaan perheen, suvun tai yhteisön kunnia tai maine. Tekoihin liittyy epäily siitä, että henkilö ei noudata tai aio noudattaa sukupuoleen tai seksuaalisuuteen liittyviä käyttäytymissääntöjä.

Tällaista väkivaltaa esiintyy erityisesti eräillä Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Aasian alueilla.

Kunniaan liittyvää painostusta ja väkivaltaa kohtaavat selvityksen mukaan etenkin tytöt ja nuoret naiset mutta myös naimisissa olevat ja eronneet naiset.

Se voi kohdistua myös poikiin ja miehiin. Näin on etenkin silloin, jos he kuuluvat sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöihin.

Selvityksen mukaan kunniaan liittyvän väkivallan muodot vaihtelevat Suomessa sosiaalisesta rajoittamisesta vakavaan henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan, joka voi viedä pahimmillaan uhrilta hengen.

Sosiaalinen rajoittaminen voi tarkoittaa esimerkiksi eristämistä kotiin tai jatkuvaa valvontaa.

Henkinen väkivalta ilmenee puolestaan muun muassa painostamisena, pukeutumisen rajoittamisena ja fyysisellä väkivallalla uhkaamisena.

”Selvityksen aineiston perusteella henkinen väkivalta on yleisin kunniaan liittyvän väkivallan muoto”, kertoo Ihmisoikeusliiton tutkimuspäällikkö Maija Jäppinen.

Selvityksessä tehtyjen haastattelujen perusteella fyysinen väkivalta on puolestaan yleisemmin lyömistä, hakkaamista ja omaisuuden tuhoamista.

Väkivallan yleisyyttä ei kartoitettu selvityksessä.

Suomessa asuvia pakotetaan myös avioliittoon. Tällöin kyse on yleensä siitä, että tyttö tai nainen viedään ulkomaille avioliittoon pakottamista varten.

Pieni osa Ihmisoikeusliiton kyselyyn vastanneista opetusalan työntekijöistä on kohdannut tilanteita, joissa oppilas on ilmaissut henkensä olevan uhattuna, koska hänen väitetään loukanneen perheen tai yhteisön kunniaa.

”Tulosten perusteella ei voi tehdä päätelmiä ilmiön yleisyydestä. Aineisto kuitenkin vahvistaa, että Suomessa on koululaisia ja opiskelijoita, joiden elämässä kunniamurhan uhka on läsnä. Kyse on enemmän kuin yksittäistapauksista”, selvitys toteaa.

Muutama Ihmisoikeusliiton haastattelema henkilö kertoi kunniamurhan yrityksistä tai suunnitelluista kunniamurhista.

Sosiaalityöntekijän mukaan eräs miehensä jättänyt yksinhuoltajaäiti joutui kunniamurhan yrityksen kohteeksi. Naisen miespuoliset serkut olivat työntekijän mukaan matkustaneet kahdesta muusta EU-maasta Suomeen tappaakseen hänet, mutta poliisi esti aikeet ja poisti miehet maasta.

Opettaja puolestaan kertoi haastattelijoille oppilaastaan, joka oli muuttanut salaa perheensä kotikaupungista Ruotsista Suomeen. Oppilas pelkäsi opettajan mukaan henkensä puolesta, koska hän seurusteli pojan kanssa eikä perhe hyväksynyt suhdetta.

Haastateltavat kertoivat myös joistakin kunniamurhiksi epäillyistä tapauksista, joissa uhri tai tekijä on asunut Suomessa mutta mahdollinen henkirikos olisi tapahtunut ulkomailla.

Selvityksen mukaan suomalaisilla viranomaisilla ja muilla ammattilaisilla on yleisesti ottaen riittämättömät tiedot kunniaan liittyvän väkivallan yhteisöllisistä erityispiirteistä ja väkivaltaan puuttumisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat