Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarkastusvaliokunta moittii ministeriötä Savonlinnan opettajakoulutuksen lakkauttamisesta

Eduskunnan tarkastusvaliokunta haluaisi selvittää, pitäisikö yliopistojen toiminnan supistukset arvioida alueellistamisen koordinaatioryhmässä.

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Itä-Suomen yliopisto päätti viime huhtikuussa lakkauttaa opettajakoulutuksen Savonlinnassa.
Itä-Suomen yliopisto päätti viime huhtikuussa lakkauttaa opettajakoulutuksen Savonlinnassa. Kuva: Pentti Vänskä

Opetusministeriö saa eduskunnan tarkastusvaliokunnalta moitteet, jotka liittyvät Savonlinnan opettajakoulutuksen lakkauttamiseen ja siirtoon Joensuuhun. Valiokunta ilmoittaa olevansa ”erittäin huolestunut” talousongelmista, jotka siirto Savonlinnan alueelle aiheuttaa.

Savonlinnan opettajankoulutukselle on myönnetty vuosittain noin kahden miljoonan euron lisämääräraha toiminnan turvaamiseksi. Valiokunnan mukaan opetusministeriö ei ole seurannut tämän Itä-Suomen yliopistolle annetun rahan käyttöä.

Valiokunnan mielestä on syytä pohtia, soveltuvatko yliopistojen rahoitusta koskevat kriteerit opettajankoulutukseen, joka on suoraan ammattiin valmistavaa koulutusta. Siinä jatko-opintoja ja tutkijakoulutusta tehdään vähemmän kuin muilla tieteenaloilla.

”Koska päätöksenteko tapahtuu yliopiston toimesta ja sen omista tarpeista, ei siinä oteta huomioon päätösten mahdollisia vaikutuksia esimerkiksi alueen talouteen eikä myöskään kokonaistaloudellisia vaikutuksia julkiselle sektorille”, tarkastusvaliokunnan mietintöä koskevassa tiedotteessa sanotaan.

Valiokunnan mielestä on ilmeinen riski siihen, että vastaavanlaisia tilanteita syntyy monilla Savonlinnan kaltaisilla seutukaupunkialueilla.

Kun julkisia toimintoja keskitetään, sama alue voi joutua karsimistoimien kohteeksi. Kellään ei ole välttämättä käsitystä alueelle aiheutuvista seurauksista.

Valiokunnan mukaan pitäisi selvittää, pitäisikö yliopistojen tämän kaltaiset toiminnan supistukset arvioida alueellistamisen koordinaatioryhmässä.

Se myös esittää eduskunnan lausumaa, joka velvoittaisi hallitusta selvittämään etenkin seutukaupunkien taloudellista pärjäämistä ja julkisten tehtävien sijoittumisen vaikutuksia alueiden talouksille.

Itä-Suomen yliopiston hallitus päätti huhtikuussa, että se lakkauttaa opettajankoulutuksen Savonlinnassa ja siirtää sen Joensuuhun.

Savonlinna on vastustanut yliopiston päätöstä, sillä opettajankoulutuksen lähdöstä koituu sille merkittävät taloudelliset ja imagolliset menetykset. Se pelkää, että kampuksen lopetus hiljentää kaupungin talven ja heikentää talouden kriisin partaalle.

Kaupunki on laskenut, että opettajakoulutuksen lopetuksen myötä kaupungista lähtisi jopa yli 300 työpaikkaa ja 2 000 asukasta. Se tarkoittaa kaupungin arvion mukaan 12 miljoonan euron ostovoimaa.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta hyväksyi maanantaina hallituksen vuosikertomusta 2015 koskevan mietinnön.

Valiokunnan mietinnössä käsiteltiin Savonlinnan opetuskoulutuksen siirron lisäksi muun muassa harmaan talouden torjuntaa, julkisen sektorin sähköisiä asiointipalveluja sekä Senaatti-kiinteistöjä ja valtion toimitilapalveluja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat