Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mustikkasato näyttää jäävän vain keskinkertaiseksi – pölyttäjät eivät ehtineet liikkeelle tarpeeksi aikaisin

Lämpimän kevään runsas kukinta ei hyödyttänyt välttämättä mustikkaa. Lakkasadostakaan ei ole tulossa kovin antelias.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Mustikan kukinta oli tänä vuonna monta viikkoa etuajassa, mutta sato saattaa jäädä keskinkertaiseksi.
Mustikan kukinta oli tänä vuonna monta viikkoa etuajassa, mutta sato saattaa jäädä keskinkertaiseksi. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Mustikka ei näytä hyötyneen lämpimän kevään aikaansaamasta runsaasta kukinnasta, sillä pölyttäjät eivät ehtineet lähtemään liikkeelle yhtä aikaisin.

Kukinta oli monta viikkoa etuajassa ja koko maassa vähintään keskinkertaista. Useimmiten se on ollut runsasta ja paikoitellen jopa erittäin runsasta, kertoo vanhempi tutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskus Lukesta.

Kokonaisuudessaan ei vielä tiedetä, miten hyvin kukat ovat onnistuneet pölyttymään. Etelä-Suomen ensimmäisten havaintojen mukaan raakileiden määrä on kuitenkin vain keskinkertainen.

Peltolan mukaan näyttäisi siltä, että pölytys ei ole onnistunut ihan niin hyvin kuin optimaalisimmissa olosuhteissa.

”Olisiko tässä käynyt niin, että pölyttäjät eivät ole kerta kaikkiaan kerenneet mukaan”, hän arvioi.

Näin saattaa käydä niinä vuosina, kun mustikka kukkii etuajassa. Metsämarjat kuten myös mustikka ovat hyönteispölytteisiä. Kimalaisista ainoastaan kuningatar talvehtii.

”Herättyään sillä on kova kiire saada ensimmäinen työläissukupolvi maailmalle. Jos se ei ehdi sitä tekemään ennen kuin mustikka ja muut marjat kukkivat, pölyttävää työvoimaa on tietenkin vähemmän.”

Pohjois-Suomen lakkasadon perään on jo ehditty huolehtia, sillä sitä ovat uhanneet viime viikkojen kylmät yölämpötilat ja myrskytuulet.

”Länsi-Lapissa oli aika rajut kelit, kun kukinta oli vielä päällä. Voi olla, että täyden sangon perässä voi joutua kävelemään aika paljon tänä vuonna”, Peltola arvioi.

Pieni räntä- tai lumisade ei Peltolan mukaan haittaa lakan kukintoa, mutta piiskaava sade rikkoo kukan terälehdet, eivätkä pölyttäjät löydä kukkaan. Korpihilla on paremmin suojassa kuin avosoilla kasvava hilla.

Sadosta ei näytä tulevan kovin hyvä Pohjanmaalla ja Länsi-Lapissa. Satopotentiaali voi kuitenkin vaihdella, ja esimerkiksi Ranualla hilla on kukkinut komeasti ja välttynyt kovilta säiltä.

Puolukan kukkimista Luonnonvarakeskus ei ole vielä tutkinut.

”Toistaiseksi näyttäisi siltä, että metsämarjoista ei ole tulossa ennätyssatoa, vaan varmaan aika keskinkertaisella mennään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat