Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadan miljoonan euron veroalen suurin este on Nordean parintuhannen työntekijän lisäeläkeriita

Jos pankki- ja apteekkiala tulevat mukaan kilpailukykysopimukseen, sopimuksen kattavuus nousee 90 prosenttiin palkansaajista. Silloin hallitus alentaa veroja lisää sadalla miljoonalla eurolla.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallituksen kilpailukykysopimukseen (kiky) liittämän sadan miljoonan euron lisäveroalen toteutuminen on käytännössä kiinni enää rahoitusalan ja apteekkialan pitkään junnanneista neuvotteluista.

Jos kilpailukykysopimukseen tulee mukaan 90 prosenttia palkansaajista, hallitus on luvannut alentaa ensi vuonna verotusta 515 miljoonalla eurolla.

Jos kattavuus jää 85:een prosenttiin, verotusta alennetaan 415 miljoonalla eurolla. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan kattavuus on nyt 87 prosenttia.

Jos rahoitusalalla ja apteekkialalla saadaan sopu kikyn mukaisista työehdoista, EK:n laskelmien mukaan kattavuus saavuttaa 90 prosentin rajan.

Olennaista veroalen kannalta on, että noin 30 000 palkansaajan rahoitusalalla syntyy kilpailukykyneuvottelujen mukainen sopimus. Itse asiassa kiistaa ei edes ole varsinaisesti kikystä, vaan lisäeläkkeistä, jotka eivät kuulu kiky-sopimukseen.

Nordealaisia edustava ammattiliitto Nousu ei ole allekirjoittanut kiky-sopimusta, koska palkansaajien ja pankin välillä on riita vuonna 1992 suljetun eläkesäätiön piirissä olevien työntekijöiden lisäeläkkeistä. Näitä henkilöitä on noin kaksituhatta.

Rahoitusala tuo kattavuuteen lisää 2,4 prosenttiyksikköä. Apteekkialan merkitys on noin 0,61 prosenttiyksikköä.

Apteekkialalla on periaatteessa jo neuvottelutulos muilla aloilla paitsi farmaseuttien kanssa. Kiistaa on siitä, että farmaseutit haluavat 24 tunnin työajan pidennyksen määräaikaiseksi, vaikka kiky-sopimus on tarkoitettu pysyväksi. Työnantajaa edustava Apteekkialan työantajaliiton toimitusjohtaja Kirsi Mäkinen uskoo, että on sovun ainekset ovat olemassa.

Samaa sanoo Farmasialiiton toiminnanjohtaja Mika Leppinen. ”Olemme ottaneet askelia eteenpäin. Olen varovaisen toiveikas”, hän sanoo. Leppinen sanoo, että liitto tekee päätökset riippumatta hallituksen verolinjauksista.

Leppinen uskoo, että neuvotteluja voidaan jatkaa aina maan hallituksen elokuussa pitämään budjettiriiheen saakka, jolloin ensi vuoden verolinjauksista päätetään.

Rahoitusalalla on periaatteessa sopu kaikille muilla paitsi Nordean ja Nordean työntekijöitä edustavan Nousun kanssa. Työnantaja on ehdottanut, että eläkekysymys ratkaistaan erillään kilpailukykysopimuksesta. Nousun lisäksi neuvotteluissa mukana olleet kaksi muuta ammattiliittoa eli Pro ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ovat jo hyväksyneet esityksen.

Kiistassa on kyse siitä, saavatko aikoinaan eläkesäätiöön kuuluneet edelleen lisäeläkettä, kun eläkeikä nousee 2017 korkeammaksi kuin se aikoinaan säätiön aikana oli.

”Kyse on niiden ihmisten eläkkeistä, jotka olivat töissä Nordeassa ennen kuin Nordean eläkesäätiö suljettiin vuonna 1992”, sanoo ammattiliitto Nousun puheenjohtaja Kari Ahola. ”Näistä on sovittu työehtosopimuksessa, mutta kovaa tulosta tekevä pankki haluaa laittaa ne omiin voittoihinsa.”

”Ongelma on ollut, että palkansaajapuoli toi pöytään kikyyn kuulumattoman asian, jolla on kustannusvaikutuksia”, sanoo työnantajia edustavan Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto. ”Varsinaisen kilpailukykysopimuksen soveltamisesta osapuolten välillä on jo pitkään ollut alustava yhteisymmärrys”, hän sanoo.

Lisäveroale voisi toteutua myös niin, että mukaan tulisi aloja, joiden neuvottelut eivät ole alkaneet tai ne ovat päättyneet. Muun muassa kuljetusalaa edustava AKT, Rakennusliitto, elintarviketyöntekijöitä edustava SEL, lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys jäivät jo kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle jo alkumetreillä. ICT-alalla neuvottelut ovat keskeytyneet kikyyn kuuluttomaan vuokratyöntekijäkysymykseen.

Myös joidenkin pienien alojen neuvottelut ovat vielä joko kesken tai niitä ei ole kirjattu EK:n laskelmiin sopimuksen kattavuudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat