Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Hyvät arvosanat yo-kokeissa ennustavat menestystä korkeakoulussa

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu haluaa jatkossa kahmia erinomaisesti ylioppilaskirjoituksissa menestyneet. Tällä halutaan estää huippuopiskelijoiden karkaaminen ulkomaille.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Hyvä tulos ylioppilaskirjoituksissa ennustaa menestystä korkeakouluopinnoissa. Kuvassa Töölön yhteiskoulun ylioppilaita tämän kevään lakkiaispäivänä.
Hyvä tulos ylioppilaskirjoituksissa ennustaa menestystä korkeakouluopinnoissa. Kuvassa Töölön yhteiskoulun ylioppilaita tämän kevään lakkiaispäivänä. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Etenkin pitkässä matematiikassa laudaturin kirjoittaneet opiskelijat saavat parhaita arvosanoja korkeakouluopinnoissaan. Laudaturin kirjoittaneet myös valmistuvat koulusta muita nopeammin.

Myös äidinkielen ja pitkän kielen arvosana vaikuttaa positiivisesti korkeakouluopintojen sujumiseen.

Tämä selviää Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tuoreesta tutkimuksesta, jossa haluttiin selvittää, ennustavatko ylioppilaskirjoitustulokset opiskelijoiden menestymistä kauppatieteellisissä opinnoissa. Emma Mieskosen tekemässä tutkimuksessa tarkasteltiin vuosina 2005–2013 paikan vastaanottaneiden opiskelijoiden koepiste -ja muita opiskelutietoja.

Jatkossa Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun pääsevätkin ylioppilaskokeissa hyvin pärjänneet suoraan ilman pääsykokeita, kertoo varadekaani Seppo Ikäheimo Aalto-yliopistosta. Ensimmäistä kertaa väylä aukeaa syksyllä 2017 alkavaan koulutukseen, ja koskee sellaisia ensimmäistä opiskelupaikkaa hakevia, joilla Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu on ensimmäinen hakukohde kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa.

”Toiveet ovat korkealla siitä, että saamme näin lisää huippuopiskelijoita eivätkä he lähtisi ulkomaille opiskelemaan”, Ikäheimo sanoo.

Ulkomaille lähtö johtuu Ikäheimon mukaan paljolti siitä, että ulkomaiseen oppilaitokseen päästäkseen ei tarvitse suorittaa pääsykoetta.

”Tätä virtaa haluamme tyrehdyttää.”

Myös muihin kauppakorkeakouluihin samaa suunnitellaan. Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan ohjausryhmä on päättänyt, että kevään 2017 valinnassa kunkin hakukohteen aloituspaikoista enintään 20 prosenttia tullaan täyttämään ylioppilastutkinnon arvosanoista saatavien pisteiden perusteella. Paikat täytetään pisteiden osoittamassa paremmuusjärjestyksessä.

Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa ovat mukana Aalto-yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Oulun yliopiston ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulut, Itä-Suomen, Tampereen ja Vaasan yliopistot sekä Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Lopulliset päätökset valintaperusteista tehdään yliopistoissa kuitenkin vasta elokuun loppuun mennessä.

Ikäheimon mukaan on tärkeää, että oppilaitoksiin on tarjolla sekä pääsykoeperusteisia että ylioppilastodistusvalintaisia reittejä.

”Meillä oli jo vuonna 2006 pieni kiintiö, jossa otettiin opiskelijoita sisään ylioppilastodistuksen perusteella, ja he menestyivät todella hyvin. Silloin jo heräsi kysymys, että papereilla sisäänvalinta voisi olla järkevää.”

Tutkimuksen mukaan myös pääsykokeen valintakoepisteet vaikuttavat positiivisesti siihen, kuinka paljon opintopisteitä kertyy. Korkeammat pisteet saaneilla on keskimäärin enemmän opintopisteitä kolmen vuoden opiskelun jälkeen kuin heikommin pärjänneillä. Sen sijaan arvosanakeskiarvoon tai valmistumisaikaan valintakoepisteet eivät juuri vaikuta.

Sisään päässeistä hyvin ylioppilaskirjoituksissa pärjänneet menestyvät valintakokeessa huonommin kuin ne, jotka ovat saaneet huonoja yo-arvosanoja.

”Todella hyvin kirjoittaneet eivät ilmeisesti satsaa pääsykokeisiin niin paljon kuin ne, joilla kirjoitukset ovat menneet huonosti. Huonosti ylioppilaskokeissa menestyneet tietävät, että jos opiskelemaan haluaa – pääsykokeisiin täytyy lukea kunnolla”, Ikäheimo toteaa.

Korkeakoulut ovat uudistamassa valintakoemenettelyjään, minkä tavoitteena on vähentää tarpeettomia välivuosia ja aikaistaa opintojen aloitusta.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) nimitti toukokuussa työryhmän selvittämään sitä, miten ylioppilastutkintoa voisi hyödyntää paremmin korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat