Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikkukaupunki odottaa tehdasta kuin ihmettä – metsäteollisuuden suurin investointi palautti toivon Äänekoskelle

Suomen metsäteollisuuden suurinta investointia rakentaa 1 300 työntekijää. Tehdas tuo keskisuomalaiseen pikkukaupunkiin työtä ja positiivista asennetta.

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Uutta sellutehdasta rakennetaan vanhan sellutehtaan viereen. Vanhaa tehdasta näkyy uuden tehdastyömaan takaa vasemmalla.
Uutta sellutehdasta rakennetaan vanhan sellutehtaan viereen. Vanhaa tehdasta näkyy uuden tehdastyömaan takaa vasemmalla. Kuva: Pentti Vänskä
Fakta

Suunnitteilla viisi metsäteollisuuden tehdasta

  Äänekosken biotuotetehtaan lisäksi Suomessa on suunnitteilla viisi uutta metsäteollisuuden tehdasta.

  Finnpulp suunnittelee rakentavansa 1,4 miljardia maksavan havusellutehtaan Kuopioon.

  Kemijärvelle on suunnitteilla 800 miljoonaa euroa maksava biojalostamo ja havusellutehdas.

  Kainuuseen on suunnitteilla biojalostamo ja sellutehdas.

  Kiinalaisomisteinen Kaidi Finland suunnittelee Kemiin biojalostamoa, joka valmistaisi nestemäistä biodieseliä puuraaka-ainesta. Tehdas maksaisi miljardi eroa ja valmistuisi 2019.

  Haapajärvelle on suunnitteilla 500 miljoonaa euroa maksava biojalostamo ja havusellutehdas.

Äänekoski

Kun uutinen uudesta sellutehtaasta julkistettiin, Äänekosken – pienen keskisuomalaisen tehdaskaupungin – tulevaisuus näytti yhtäkkiä ihmeellisen valoisalta.

Huhtikuussa 2014 Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre ilmoitti suunnittelevansa Äänekoskelle Suomen metsäteollisuuden historian kalleinta investointia. Vuoden kuluttua päätös sinetöitiin ja rakennustyöt aloitettiin.

Metsä Fibre rakentaa nykyisen sellutehtaan tilalle 1,2 miljardia euroa maksavaa uuden sukupolven biotuotetehdasta. Se tuottaa sellun lisäksi energiaa ja materiaalivirtoja hyödynnettäväksi.

Äänekoskella on ollut metsäteollisuutta 1800–1900-taitteesta lähtien. On ollut ylä- ja alamäkiä. Nykyisille äänekoskelaisille suurin menetys oli vuonna 2012 suljettu hienopaperitehdas, joka jätti 150 ihmistä työttömäksi.

Uuden tehtaan tulo on tuonut 20 000 asukkaan kaupunkiin sen kaipaaman piristysruiskeen.

”Onhan sillä huikea merkitys. Usko tulevaisuuteen on muuttunut ihan toisenlaiseksi”, sanoo toimitusjohtaja Sari Åkerlund Ääneseudun Kehitys Oy:sta.

Äänekoski on myllerryksen keskellä. Vanha sellutehdas toimii yhä, mutta uuden tehtaan seinät ovat jo kohonneet sen viereen. Laiteasennustyöt ovat alkaneet.

Kaupungin keskustassa uudistetaan liikennejärjestelyjä ja keskustan ilmettä uusitaan.

Kaupunkiin tuloväylät uusitaan kasvavien liikennemäärien takia. Jyväskylän ja Äänekosken välinen ratayhteys kunnostetaan ja sähköistetään. Nelostielle Äänekosken kohdalle rakennetaan kymmenen kilometriä uutta moottoritietä ja eritasoliittymiä.

Tehdas vaikuttaa äänekoskelaisten elämään rakennusajan jälkeenkin. Nyt tehdasta tekee 1 300 työntekijää, loppuvuodesta heitä on 2 500.

Rakentajista iso joukko tulee kauempaa. Työntekijöiden joukossa on 16 eri kansallisuutta.

Työmaa on tuonut töitä paikallisillekin, vaikka Äänekosken työttömyysprosentti on yhä korkea. Huhtikuussa se oli 17,8 prosenttia.

”Työttömyysprosenttia on saatu alaspäin, mutta kaikki työttömät eivät ole rakennusmiehiä. Jos joku rakennustyömies onnistuu nyt olemaan työttömänä, se on jo saavutus”, sanoo kaupunginjohtaja Matti Tuononen.

Muualta tulleille työntekijöille kaupunki ja yksityiset ovat remontoineet ja kalustaneet asuntoja vuokralle. Aiemmin kaupungin 150 vuokra-asuntoa oli tyhjillään, nyt kaikki 1 270 asuntoa ovat vuokralla.

Tehdasrakentajat käyttävät paikallisia palveluita. Etenkin liikuntapaikoille on tungosta.

”Edellisen sellutehtaan rakentamisen aikaan kaivattiin iltaviihdepuolta ravintoloissa. Nyt tarpeet ovat enemmän urheilupainotteisia”, Åkerlund sanoo.

Tehdas valmistuu syksyllä 2017. Valmistuessaan se ei työllistä juuri nykyistä 160 työntekijää enempää väkeä. Välillisesti tehdas kuitenkin luo uusia työpaikkoja. Lisää tekijöitä tarvitaan etenkin puun korjuuseen ja kuljetukseen. Työpaikkoja syntyy myös laitoksiin, jotka hyödyntävät tehtaasta syntyvää energiaa tai sen sivumateriaaleja.

Työpaikkoja voi poikia myös poikia myös metsäteollisuuden ulkopuolelle. Kaupunginjohtaja Tuonosen mukaan osa paikallisista yrityksistä on uskaltautunut investoimaan. Hän on on saanut soittoja myös uusilta yrityksiltä paikkakunnan ulkopuolelta.

”Draivi on kova, mutta se on myös kaupunkilähtöistä. On aika toimia, jos meinataan toimia”, Tuononen sanoo.

Kaupunginjohtajan mukaan suurin muutos on kuitenkin tapahtunut äänekoskelaisissa itsessään. Ihmiset ovat saaneet uskoa tulevaisuuteen.

”Positiivinen asenne on tarttunut aika hyvin joka toimialalla”, Tuononen sanoo.

”Odotukset ovat korkeat, mutta pitää olla realistinen. Tehdas aiheuttaa paljon hyvää, mutta kyllä tämä homma pitää ratkaista ihan omilla toimilla ja omilla aivoilla. Ei voi jäädä yhden tehtaan varjoon tai aurinkoon.”

Pentti Vänskä
Janne Parantaisen 17 vuotta kului paperitehtaalla. Nyt hän työllistää omassa vuokratyöfirmassaan 70 työntekijää, joista iso joukko työskentelee uuden sellutehtaan työmaalla.
Janne Parantaisen 17 vuotta kului paperitehtaalla. Nyt hän työllistää omassa vuokratyöfirmassaan 70 työntekijää, joista iso joukko työskentelee uuden sellutehtaan työmaalla.
Tehdastyömaa toi kaupunkiin kuorma-autoilijoiden rallin

”Sinä päivänä, kun tehtaan rakentaminen alkoi, ralli alkoi heti”, sanoo toimitusjohtaja Seppo Kärki paikallisten kuorma-autoilijoiden osuuskunnasta, Äänekosken Kak:sta (Kuorma-autokeskus).

Raskaan kaluston ajoneuvot hallitsevat pikkukaupungin teitä nyt, kun biotuotetehtaan rakennustyöt ovat käynnissä.

Kärjen mukaan tehtaan rakennusta edeltävät kolme vuotta olivat Äänekosken kuorma-autoilijoille historian hiljaisimmat. Talous laahasi koko maassa, ja Äänekoskella oli odottava tunnelma. Kauppaa alkoi syntyä, kun tehdastyömaa starttasi.

”Meidän koko kalusto on nyt menossa, ja lisäksi ulkopuolisia on apuna. Valtaosa ajaa tehtaalle”, Kärki kertoo.

Äänekosken Kak:n hallituksen hallituksen puheenjohtaja, kuorma-autoilija Marko Anttila ajaa itse täyttä päivää ja työllistää kaksi muuta kuljettajaa. Tehdastyömaan aikana hänellä on ollut osa-aikaisesti töitä myös kolmannelle.

”Keski-Suomen alueella maansiirtopuolella on jo pula valmiista, kokeneista kuljettajista”, Kärki sanoo.

Rakentaminen on jo pitkällä, joten maansiirtotyöt vähenevät. Kuorma-autoilijat odottavat lisätöitä, kun tehtaan sivuvirtoja hyödyntäviä laitoksia aletaan tehdä. Tehdasalueelta on löytynyt aina myös tukitöitä. Anttila ja Kärki toivovat myös, että tehdas poikisi asuntojen ja muiden yritysten rakentamista.

Pentti Vänskä
Assistentti Pia Kainberg (oik.) ja toimitusjohtaja Sari Åkerlund maistelevat keittiömestari Tommi Lindholmin kehittämää Äänekoski-jäätelöä.
Assistentti Pia Kainberg (oik.) ja toimitusjohtaja Sari Åkerlund maistelevat keittiömestari Tommi Lindholmin kehittämää Äänekoski-jäätelöä.
Tehdasuutinen päätti vuoden työttömyyden

Uutiset biotuotetehtaan tulosta päättivät äänekoskelaisen Pia Kainbergin työttömyyden ja työnhaun.

Kaupungin kehitysyhtiö Ääneseudun Kehitys palkkasi Kainbergin kartoittamaan muualta tulevien tehtaanrakentajien majoitustarpeita ja lähialueen majoitusmahdollisuuksia.

Uusi työ istui Kainbergille kuin nenä päähän. Yo-merkonomin koulutuksen saanut äänekoskelainen oli aiemmin työskennellyt tehtaalla ja sittemmin kiinteistönvälitystöissä. Uutta työtä edelsi vuoden työttömyys.

”Tässä työssä ne molemmat yhdistyivät. Kertyneistä suhteista ja verkostoista oli tosi paljon hyötyä”, Kainberg sanoo.

Assistentiksi palkattu Kainberg alkoi etsiä sopivia majoituspaikkoja 40 kilometrin säteellä. Haussa olivat etenkin yli 30 hengen majapaikat. Niitä löytyi muun muassa seurakuntien tiloista. Äänekosken entinen verotoimistotalo ja entinen poliisitalo remontoitiin väliaikaisesti asuinkäyttöön.

”Tarvetta on laidasta laitaan. Sillanrakentajille tarvittiin majoitus kahdeksi kuukaudeksi. Osa tekee suoraan sopimuksen kahdeksi vuodeksi. Tällä hetkellä menee paljon mökkejä”, Kainberg kertoo.

Nykyään Kainbergin työnkuvaan kuuluu myös muun muassa tapahtumien järjestelyä. Hänen työsuhteensa kestää suunnilleen niin pitkään kuin tehtaan pystytys eli vuoden 2017 loppuun.

Määräajan päätyttyä Kainberg uskoo jälleen työllistyvänsä. Nykytyö kaupungin kehitysyhtiössä on antanut hänelle tärkeää työkokemusta yksityisten työnantajien jälkeen.

”Tämä on avannut silmiä, että mitä kaikkea meillä täällä onkaan. Äänekoski on oikeasti hirveän hyvä kaupunki asua, pieni suuri kaupunki. Tämä kuva on nyt vahvistunut. Meillä on täällä asiat paremmin kuin luullaan.”

Pentti Vänskä
Ku orma-autoilija Marko Anttilan työt alkoivat lisääntyä heti tehdastyömaan startattua. Anttilan autoon on noussut myös Äänekosken Kak:n toimitusjohtaja Seppo Kärki.
Ku orma-autoilija Marko Anttilan työt alkoivat lisääntyä heti tehdastyömaan startattua. Anttilan autoon on noussut myös Äänekosken Kak:n toimitusjohtaja Seppo Kärki.
Lähtöpassit tekivät Parantaisesta yrittäjän

Kun Janne Parantainen tammikuussa 2012 sulki Äänekosken hienopaperitehtaan oven viimeisen kerran, hän tiesi perustavansa yrityksen. Hienopaperitehdas lopetettiin, 150 ihmistä jäi työttömäksi.

Tehdas kannusti yrittäjyyteen, mutta Parantaisella ei ollut vielä tarkkoja suunnitelmia. Hän oli työskennellyt paperitehtaalla 17 vuotta.

Parin viikon huiliajan jälkeen mies lähti työnhakuun. Pian hänelle valkeni, että yritykset kyllä haluavat työvoimaa, mutta eivät halua palkata sitä itse.

Parantainen työskenteli pari kuukautta sisarensa yrityksessä. Samalla oma yritysidea kypsyi mielessä: hän perustaisi vuokratyöfirman.

Sen Parantainen perusti vappuna, neljä kuukautta tehtaalta lähdön jälkeen. Hän työllisti alussa itsensä ja pari muuta.

Tehdaspäätös lisäsi töitä. Nyt Parantainen työllistää 70 ihmistä, joista iso joukko työskentelee tehdastyömaalla. On kirvesmiehiä, rakennusmiehiä, rakennusapulaisia, luokkahitsareita, sähkömiehiä, telinemiehiä. . .

”Me emme ole puhdas vuokratyöfirma, vaan meillä on myös työkaluja ja muuta kalustoa”, yrittäjä kertoo.

Vuokratyön maine ei ole aina hyvä, mutta Parantainen pitää työntekijöistään huolta. Jotain hänen onnistumisestaan kertoo se, että jotkut työntekijät ovat halunneet mennä työmaalle Parantaisen yrityksen kautta eivätkä suoraan.

Lähtijöitäkin on, mutta yrittäjä ei pahastu: ”Ei sillä ole väliä, kunhan työllistyy.”

”Ahkerat pystyvät työllistämään itsensä. He menevät työmaalle pariksi päiväksi, ja sieltä sanotaan, että tämä kaveri jää tänne. Sitten on toisinkin päin. Sanotaan, että tämä kaveri ei enää tule tänne.”

Ilman biotuotetehtaan tuloa Parantainen uskoo, että hänen yrityksessään olisi 5–10 työntekijää. Nyt äänekoskelainen on voinut tarjota töitä paljon isommalle joukolle.

Itsekin hän yhä nousee telineille.

”Vielä en ole laittanut kauluspaitaa enkä työnjohtajan valkoista kypärää”, Parantainen sanoo ja painaa päähänsä sinisen kypärän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat