Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus vastaa välikysymykseen maataloudesta

Välikysymys on kd:n ensimmäinen nykyhallitukselle

Kotimaa
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Neljän oppositiopuolueen välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ja kansanedustajat Krista Mikkonen, Hanna Sarkkinen sekä Mats Nylund välikysymyksen tiedotustilaisuudessa eduskunnassa 3. kesäkuuta.
Neljän oppositiopuolueen välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ja kansanedustajat Krista Mikkonen, Hanna Sarkkinen sekä Mats Nylund välikysymyksen tiedotustilaisuudessa eduskunnassa 3. kesäkuuta. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Hallitus vastaa tiistaina iltapäivällä kristillisdemokraattien välikysymykseen hallituksen maatalouspolitiikasta. Oppositio ei ole yhtenäisenä välikysymyksessä mukana, sillä Sdp on jäänyt pois. Allekirjoittajia ovat vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp. Ensimmäinen allekirjoittaja on kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

Oppositio kysyy miten hallitus aikoo helpottaa kriisiin ajautuneiden maatalousyrittäjien ahdinkoa ja nopeuttaa viivästyneiden maataloustukien maksua sekä parantaa maatalousyrittäjien mahdollisuuksia saada sopeutumislainoitusta?

Kysyjät ovat huolissaan myös tuottajien asemasta elintarvikeketjussa. He kysyvät mitä hallitus aikoo tehdä alentaakseen maatalouden tuotantokustannuksia ja nostaakseen tuottajahintoja ja lisätäkseen maataloustuotteiden vientimahdollisuuksia?

Maataloustuottajat ovat joutuneet vaikeuksiin tuottajahintojen laskun vuoksi, koska hintojen halpuuttaminen vähittäiskaupoissa on kaatunut alkutuottajien maksettavaksi. Venäjän elintarvikeviennille asettamat vastapakotteet ovat olleet tuhoisia ja viimeinen pisara oli viljelijätukien maksatusten viivästyminen.

Se johti maanviljelijöiden traktorimarssiin maaliskuussa, jonka seurauksena maatalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) otti maksatuksista vastaavan Maaseutuviraston tiukempaan ohjaukseen.

Välikysymyksen mukaan hallituksen tavoite parantaa suomalaisen ruokatuotannon kannattavuutta ei ole toteutumassa.

”Nyt tarvitaan toimia, joilla autetaan maatalousyrittäjiä akuutin kriisin yli, ja pitkän tähtäimen toimia, joilla luodaan uskoa suomalaisen maatalouden tulevaisuuteen. Hallituksen tulisi pikaisesti lanseerata ahdingossa oleville maatiloille tarkoitettu sopeutumislaina, myöntää lyhennysvapaita vuosia maatilatalouden lainoille ja karsia byrokratiaa.”

Välikysymys on opposition ase yrittää muuttaa hallituksen politiikkaa. Välikysymyskäsittely päättyy äänestykseen hallituksen luottamuksesta. Maatalousvälikysymys on kahdeksas Juha Sipilän (kesk) hallitukselle jätetty välikysymys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat