Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntien sote-kustannukset kasvoivat – Lahdessa pienimmät kustannukset ja Oulussa suurimmat

Väestön ikääntyminen ja lisävelvoitteet lisäsivät kustannuksia.

Kotimaa
 
Marja Airio
Kuntien sosiaali- ja terveystoimen kustannukset ovat kasvaneet muun muassa väestön ikääntymisen vuoksi.
Kuntien sosiaali- ja terveystoimen kustannukset ovat kasvaneet muun muassa väestön ikääntymisen vuoksi. Kuva: Marja Airio

Kuntien sosiaali- ja terveystoimen kustannukset kasvoivat edellisvuodesta. Suurten kaupunkien inflaatiosta puhdistetut terveydenhuollon ja vanhustenhuollon kustannukset nousivat 1,6 prosenttia ja keskisuurten kuntien koko sosiaali- ja terveystoimen kustannukset 3,3 prosenttia.

Tiedot ovat Suomen Kuntaliiton tiistaina julkaisemasta tutkimuksesta Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset vuonna 2015.

”Väestön ikääntyminen, taantuma ja kuntien lakisääteisten velvoitteiden lisääntyminen ovat kasvattaneet kustannuksia”, analysoi Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen järjestön tiedotteessa.

”Toisaalta kunnissa on tehty määrätietoista palvelurakenteiden ja -prosessien kehittämistä, mikä näkyy jo joidenkin kohdalla kustannusten kasvun taittumisena.”

Selvitykseen osallistuivat suurista kaupungeista Espoo, Helsinki, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Oulu, Pori, Tampere, Turku ja Vantaa. Keskimäärin kyseiset kaupungit maksoivat terveydenhuollosta 2 320 euroa vuodessa asukasta kohti.

Pienimmillä kustannuksilla terveydenhuoltonsa vuonna 2015 järjesti Lahti, 2 213 eurolla asukasta kohti. Suurimmat kustannukset olivat Oulussa, 2 490 euroa asukasta kohti ikävakioituna.

Raportissa tarkastellaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon tietojen lisäksi sosiaalitoimen puolelta tietoja ympärivuorokautisesta hoidosta ja kotipalvelusta.

Kun kustannukset nousivat vertailukaupungeissa 1,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, Lahdessa nettokustannukset nousivat vain 1,1 prosenttia.

Keskisuurten kuntien osalta Kuntaliitto vertaili terveydenhuollon kustannusten lisäksi sosiaalitoimen kustannuksia. Kustannusten reaalikasvu oli 3,3 prosenttia.

Kasvu oli suurimmillaan Kotkassa, 54 euroa asukasta kohden, ja pienimmillään Kaarinassa, 13 euroa asukasta kohden.

Vertailukuntien matalimmat sote-kustannukset olivat Mustijoen (Mäntsälä ja Pornainen) perusturvalla, 2 995 euroa asukasta kohden ikävakioituina. Suurimmat kustannukset olivat puolestaan Kemissä, 3 961 euroa asukasta kohden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat