Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Evira: Pakkausmerkinnöissä puutteita – allergiaa aiheuttavia aineita voi olla enemmän kuin ilmoitetaan

Suklaassa voi olla pähkinää niin paljon, että allerginen reagoi, vaikka pakkaus varoittaisi vain vähäisestä määrästä.

Kotimaa
 
Milla Takala / Lehtikuva
Pohjoismaisessa tutkimuksessa makeisista löydettiin maitoa, jota ei ollut mainittu pakkauksessa.
Pohjoismaisessa tutkimuksessa makeisista löydettiin maitoa, jota ei ollut mainittu pakkauksessa. Kuva: Milla Takala / Lehtikuva

Jopa joka kymmenes elintarvikkeiden pakkausmerkintä on puutteellinen, pohjoismainen tutkimus havaitsi. Viranomaiset Suomessa, Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa tutkivat allergisoivia aineita 351 tuotteesta, ja löydöksiä verrattiin pakkauksen merkintöihin.

Näytteet haettiin viime vuonna yrityksiltä, jotka tekevät tai tuovat maahan pakattuja suklaa- ja leipomotuotteita, makeisia, eineksiä sekä liha- ja kalatuotteita.

Tutkijat etsivät maitoa, hasselpähkinää, maapähkinää, kananmunaa ja gluteenia tuotteista, joiden pakkauksessa ei mainittu niitä. Silti niitä löytyi.

Maitoproteiinia oli 12 prosentissa tuotteita, joista ei kerrottu, että niissä on maitoa edes pieniä määriä. Erityisen usein niin kävi suklaan ja leivonnaisten kohdalla.

Joka neljännessä suklaa- tai makeistuotteessa ja joka 20. leivonnaisessa oli maitoa, jota ei ollut mainittu pakkauksessa. Pohjoismaissa on tuhansia lapsia ja aikuisia, jotka voivat saada allergisen reaktion näistä tuotteista, raportti toteaa.

Myös hankkeen Suomen-projektipäällikkö, Eviran erikoistutkija Minna Anthoni korostaa, että maitoallergia voi aiheuttaa ihmisille yhtä vakavia oireita kuin pähkinä.

Pähkinää oli joissakin tuotteissa enemmän kuin pakkauksessa sanottiin olevan. Vaikka pakkaus varoitti, että tuote saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää, määrä saattoikin olla niin suuri, että joka toinen allergikko voisi reagoida siihen.

Neljässä prosentissa suklaita ja leivonnaisia oli hasselpähkinää enemmän kuin pakkausmerkintä ilmoitti.

Kananmunan ja gluteenin määrät vastasivat pakkausmerkintöjä.

Tutkimus tehtiin edellisen kerran neljä vuotta sitten, mutta merkintöjen täsmällisyys ei ole juuri parantunut. Yritysten mukaan on usein mahdotonta estää allergeenien tarttuminen tuotteesta toiseen tuotantolinjalla.

Tutkimuksen tehneet viranomaiset taas huomauttavat, että joka kolmas yritys ei havainnut tartuntaa. Siksi he arvioivat, että yritykset voisivat olla tarkempia, varsinkin, kun allergeenien määrät tuotteissa vaihtelivat huomattavasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat