Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin – ota nämä seikat huomioon, kun valjastat auringon sähköksi kotona

Aurinkopaneelien hankinta omalle katolle vaatii vielä melkoisen investoinnin, mutta taloudellisuus, ekologisuus ja helppous tekevät siitä kannattavaa.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Leif Rosas
Kari Välimäki on tyytyväinen uuteen aurinkosähköjärjestelmään, joka peittää suurimman osan talon eteläisimmän katon puoliskosta. Paneelit tuottavat myös, vaikka aurinko ei paista suoraan niihin, niin kuin torstaina aamulla aikaisin.
Kari Välimäki on tyytyväinen uuteen aurinkosähköjärjestelmään, joka peittää suurimman osan talon eteläisimmän katon puoliskosta. Paneelit tuottavat myös, vaikka aurinko ei paista suoraan niihin, niin kuin torstaina aamulla aikaisin. Kuva: Leif Rosas

Aurinkopaneelien hankkiminen katolle on helppo tapa tuottaa itse uusiutuvaa energiaa. Viime vuosina aurinkosähköjärjestelmistä on tullut entistä halvempia, ja oma sähköntuotanto onkin nyt kannattavampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Jotkut voivat erehtyä luulemaan, ettei Suomessa riitä auringonpaistetta. Todellisuudessa aurinkosähkön vuosituotantopotentiaali on Etelä-Suomessa samaa luokkaa kuin Pohjois-Saksassa, selviää Euroopan komission laskelmista. Saksa on suurin aurinkosähkön hyödyntäjä maailmassa.

Jos verrataan Helsingin ja Rovaniemen eroja, samankokoisella järjestelmällä vuosituotanto eroaisi vain kymmenyksellä.

Leif Rosas / redstar
Kari Välimäki on tyytyväinen uuteen aurinkosähköjärjestelmäänsä. Perhe aikoo ryhtyä lämmittämään myös uima-allasta aurinkosähköllä.
Kari Välimäki on tyytyväinen uuteen aurinkosähköjärjestelmäänsä. Perhe aikoo ryhtyä lämmittämään myös uima-allasta aurinkosähköllä.

Vantaalaisen Kari Välimäen omakotitalon katolla on ollut huhtikuun 20. päivästä lähtien 26 aurinkopaneelia.

Sähköllä lämmittäminen oli kallista, ja Välimäki haki vaihtoehtoista ratkaisua verkkosähkölle. Ensimmäinen ajatus oli maalämpö, mutta se olisi vaatinut kiertovesilämmityksen ja suuren remontin. Vertailun jälkeen aurinkosähkö osoittautui kannattavaksi vaihtoehdoksi.

”Kyllä sitä sähköä kulutetaan, niin onhan se hyvä, että sitä pystyy tuottamaankin”, sanoo Välimäki.

Verkkoon kytketyn aurinkosähköjärjestelmän voi asentaa niin omakotitaloon kuin kerrostaloonkin. Järjestelmiä asennetaan nyt kiihtyvää tahtia.

Aurinkoenergia-asiantuntijan Markku Tahkokorven mukaan kotimaisesta aurinkosähköstä voi kasvaa lähivuosina sadan miljoonan euron vuosittainen bisnes, kun tällä hetkellä se on kymmenen miljoonan luokkaa.

Kärsivällisille ihmisille taloudellinen kannattavuus on selkeä syy asentamiselle. Järjestelmä maksaa itsensä takaisin tietyssä ajassa, vaikkei vuodesta tai parista olekaan kyse. Myös kiinteistön arvo nousee.

Vaikka päätös aurinkosähköstä tehdään usein taloudellisin perustein, on järjestelmän ekologisuus monille yhä painavampi asia. Aurinkosähköjärjestelmä lisää kiinteistön energiaomavaraisuutta ja vähentää päästöjä.

Välimäki kilpailutti aurinkosähköjärjestelmän kolmella yrityksellä. Pienimmällä yrityksellä hinta oli halvin, ja sen myymät paneelit olivat kotimaisia. Suomessa 50–70 prosenttia järjestelmistä on kotimaista tekoa.

Välimäen aurinkosähköjärjestelmä maksoi noin 11 500 euroa. Se mukailee avaimet käteen -periaatteella tilattujen järjestelmien keskihintaa, joka on noin kaksi euroa watilta.

Yleisin aurinkosähköjärjestelmä on teholtaan kolme kilowattia, jolloin kahden euron wattihinnalla kustannukseksi tulee 6 000 euroa. Työn osuudesta saa kotitalousvähennyksen.

Välimäki arvioi, että hänen järjestelmänsä maksaa itsensä takaisin 8–10 vuodessa.

Aurinkosähkön hankkiminen on helppoa: sen ylläpito ei vaadi oikeastaan mitään, sillä järjestelmä toimii automaattisesti, eikä sitä tarvitse huoltaa.

”Ei vaadi mitään muuta kuin tilauksen”, sanoo Välimäki.

Järjestelmä asennettiin katolle kahdessa päivässä, minkä jälkeen se jo tuotti sähköä.

Välimäki kertoo, että aurinkosähkön asennuksen jälkeen eläminen on muuttunut vain siten, että hän seuraa kulutusta tarkemmin.

Aurinkosähkö on kannattavaa varsinkin niille, joilla on sähköntarvetta kesällä.

Välimäki käyttää aurinkosähköä kesällä esimerkiksi ulkouima-altaan lämmitykseen.

Vaikka vuosituotantopotentiaali on Saksan luokkaa, tuotanto painottuu Suomessa kesälle. Talven pimeinä aikoina on ostettava enemmän verkkosähköä.

Mökille kannattaa hankkia akuilla varustettu järjestelmä, jota ei kytketä verkkoon. Sähköverkkoon liittyminen tulee kalliiksi, ja tuhannen euron järjestelmä riittää hyvin mökille.

Leif Rosas / redstar
Aurinkosähköjärjestelmä peittää suurimman osan talon eteläisimmästä katonpuoliskosta.
Aurinkosähköjärjestelmä peittää suurimman osan talon eteläisimmästä katonpuoliskosta.
Akut seuraava investointi

Akkujen käyttö verkkoon kytketyssä aurinkosähköjärjestelmässä ei ole vielä taloudellisesti kannattavaa. Vantaalainen Kari Välimäki kertoo, että hän silti aikoo hankkia akut aurinkosähköjärjestelmänsä tueksi. Välimäki kuitenkin odottaa, että akkuteknologia halpenee.

Akkuja käytetään energian varastointiin, jolloin päivällä tuotettua sähköä voidaan käyttää myös silloin, kun aurinko ei paista. Ilman akkuja ylimääräinen sähkö syötetään verkkoon.

Koska sähkön myyminen eteenpäin ei ole kannattavaa, on varastointi seuraava askel aurinkosähkön hyödyntämisessä. Akut ovat toistaiseksi vielä kalliita, mutta on odotettavissa, että tulevaisuudessa hinnat halpenevat ja kysyntä kasvaa.

”Akkuteknologiaa tutkitaan ihan hillittömästi tällä hetkellä. Se on kaikessa avain ja kaikki tietävät sen”, kertoo professori Raimo Lovio Aalto-yliopistosta.

Sähköautoja valmistava Tesla on akkutuotannossa edelläkävijä. Yhtiö on kehittänyt Powerwall-akun, joka on tarkoitettu kotitalouksien uusiutuvan energian varastoimiseen.

Teslan akku ei sisällä uusia innovaatioita, mutta se on hyvin tuotteistettu ja helppo käyttää. Lisäksi akku on edullinen.

Myös muut akkuvalmistajat ovat vastanneet akkujen kysynnän kasvuun.

Esimerkiksi autovalmistaja Mecredes-Benz on esitellyt kilpailevan tuotteen.

Amerikkalainen Enphase Energy puolestaan päätti kaksinkertaistaa vuosituotantonsa Australiassa, missä ovat maailman suurimmat akkumarkkinat. Yhtiö tuottaa nyt kotitalouskäyttöön 60 000 akkua vuodessa.

Aurinkosähkön hankinta pähkinänkuoressa

1. Paistaako talosi katolle aurinko? Katolta on löydyttävä tarpeeksi pinta-alaa, jolle aurinko paistaa esteettömästi pitkin päivää. Katon tulee olla etelän suuntaan, eivätkä suurikokoiset puut saa varjostaa sitä.

Sunenergia.com-sivusto tarjoaa ilmaisen laskurin sähköntuoton arviointiin.

2. Selvitä sopiva järjestelmäkoko, sillä aurinkosähköjärjestelmä on kannattavin, kun tuotto ja kulutus vastaavat toisiaan. Sähköyhtiöt maksavat ylijäämäsähköstä pilkkahintaa, joten myynti ei ole kannattavaa.

Aurinkosähkökartoitus kannattaa jättää ammattilaisen vastuulle, mutta voit myös tehdä sen itse hyödyntämällä kulutustietojasi.

3. Etsi sopiva järjestelmätoimittaja. Avaimet käteen -periaatteella hankittu järjestelmä on helpoin, ja ammattilaiset vastaavat siitä, ettei kattosi vaurioidu asennuksen aikana.

Aurinkosähköjärjestelmä on mahdollista asentaa myös itse, mutta sähkötyöt tulee teettää ammattilaisella.

Yksi mahdollisuus on hankkia laitteet yhteistilauksen kautta. Yhteistilauksen tarkoituksena on pienentää kuljetuskuluja ja jakaa tietoa asentamisesta.

4. Selvitä, mitä lupia tarvitset aurinkosähkön asentamiseen. Tarkista kuntasi rakennusvalvonnasta, onko asentamiselle estettä tai tarvitsetko siihen toimenpidelupaa. Avaimet käteen -periaatteella tilattaessa järjestelmätoimittaja hoitaa luvat kuntoon.

Lähde: Janne Käpylehdon kirja Auringosta sähköt kotiin, kerrostaloon ja yritykseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat