Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monelle vanhukselle koti ei ole turvapaikka – sukulaiset tai hoitoalan ammattilaiset saattavat satuttaa ikääntyvää

Keskiviikkona vietetään kansainvälistä ikääntyneisiin kohdistuvan kaltoinkohtelun ja väkivallan vastaista kampanjapäivää.

Kotimaa
 
Meri Liukkonen
Akseli Valmunen
Kaltoinkohtelun myötä ihmissuhteeseen astuu pelko. Moni ikääntyvä häpeää tapahtunutta varsinkin jos tekijä on läheinen.
Kaltoinkohtelun myötä ihmissuhteeseen astuu pelko. Moni ikääntyvä häpeää tapahtunutta varsinkin jos tekijä on läheinen. Kuva: Akseli Valmunen
Fakta

Ikääntyneiden kaltoinkohtelu

 Ikääntyneisiin kohdistuva kaltoinkohtelu on luottamuksellisessa ihmissuhteessa tapahtuvia tekoja tai tekemättä jättämisiä, jotka vaarantavat ikääntyneen hyvinvoinnin, turvallisuuden tai terveyden.

 Kaltoinkohtelua ovat muun muassa fyysinen, psyykkinen, hengellinen ja seksuaalinen väkivalta, taloudellinen hyväksikäyttö sekä hoidon ja avun laiminlyönti.

Valtion ja kuntien tavoitteena on, että ikääntyvät saisivat asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Monelle ikääntyvälle koti on kuitenkin kaukana turvapaikasta.

Vanhuksia huonosti kohtelevien kirjo laaja: oman puolison lisäksi aikuiset lapset, lapsenlapset ja muut sukulaiset tai hoitoalan ammattilaiset saattavat satuttaa ikääntyvää.

Keskiviikkona vietetään kansainvälistä ikääntyneisiin kohdistuvan kaltoinkohtelun ja väkivallan vastaista kampanjapäivää. Eri toimijoiden muodostama kampanjaryhmä haluaa tällä kertaa herättää Suomessa keskustelua erityisesti siitä, onko koti aina paras ja turvallisin paikka ikääntyvälle ihmiselle.

Helsingin Sanomat kertoi toukokuussa Valviran selvityksestä, jonka mukaan vanhusten kaltoinkohtelu on arkipäivää hoitokodeissa. Kyselyyn vastasi 7 406 työntekijää vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä.

Toiminnanjohtaja Leena Serpola-Kaivo-oja Suvanto ry:stä yllättyi siitä, miten yleistä kaltoinkohtelu selvityksen mukaan on.

”Suurin yllätys oli kuitenkin se, miten rohkeasti ja avoimesti vastaajat toivat vaikean asian esille”, Serpola-Kaivo-oja sanoo.

Ikääntyneisiin kohdistuvaa kaltoinkohtelua ja väkivaltaa on tutkittu vain vähän.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL koordinoi viitisen vuotta sitten eurooppalaista tutkimusta, joka selvitti asiaa naisten näkökulmasta. Tuolloin kyselyyn vastanneista yli 60-vuotiaista suomalaisnaisista joka neljäs oli kokenut väkivaltaa tai kaltoinkohtelua viimeisen 12 kuukauden aikana. Vastaavaa tutkimusta miehiin kohdistuvasta kaltoinkohtelusta ei ole Serpola-Kaivo-ojan mukaan toistaiseksi tehty.

”Maailmalla tehtyjen yleisyystutkimusten perusteella näyttää siltä, että miehiin kohdistuva kaltoinkohtelu on suhteellisesti lähes yhtä yleistä kuin naisiin kohdistuva. Miehillä on kuitenkin tyypillistä se, että ikä nostaa kaltoinkohtelun riskiä.”

Rikoslaissa on määritelty pahoinpitelyn tunnusmerkit, mutta tätä lievemmän kaltoinkohtelun tunnistaminen voi olla haastavaa. Keskeistä on kuitenkin luottamussuhteen rikkoutuminen.

”Ihmissuhteeseen astuu pelko. Ikääntynyt on usein riippuvainen toisen ihmisen avusta, joten kaltoinkohteluun liittyvät keskeisesti myös valta ja vallan väärinkäyttö.”

Läheinen saattaa esimerkiksi antaa vanhukselle liikaa lääkkeitä, jotta saisi enemmän omaa aikaa, tai määrätä, kuinka paljon tämä saa syödä ja juoda, jottei vaippoja tarvitsisi vaihtaa usein. Ikääntyvä saatetaan myös ohittaa keskusteluissa tai eristää muista.

”Mitä hauraampi ja riippuvaisempi toisten avusta ikääntyvä on, sitä haavoittuvammassa asemassa hän myös on. Tämä ei ole suoraan riippuvaista hänen iästään”, Serpola-Kaivo-oja sanoo.

Joskus kaltoinkohtelu on saattanut alkaa jo vuosikymmeniä aiemmin.

”Jos perheessä on ollut aiemminkin väkivaltaa, se ei katoa itsestään. Väkivalta saattaa kuitenkin muuttaa muotoaan ja muuttua yhä vakavammaksi ongelmaksi, sillä ikääntymisen myötä monille tulee perussairauksia ja sosiaalinen ympäristö kapenee.”

Kaltoinkohtelu voi olla tahallista tai tahatonta, ja siihen on hyvin monenlaisia syitä. Monesti taustalla ovat omaisten päihde- ja mielenterveysongelmat, taloudelliset vaikeudet tai muuten haastava elämäntilanne. Myös pitkään jatkuneet, selvittämättömät ristiriidat voivat kärjistyä vaarallisesti, tai läheinen uupua hoitamiseen. Joskus puoliso sairastuu muistisairauteen, johon voi liittyä myös aggressiivisuutta.

Moni kaltoinkohtelun tai väkivallan uhriksi joutunut häpeää tilannettaan. Asiantuntijat arvioivatkin, että vain harva ikääntynyt kertoo tapahtuneesta muille saati tekee ilmoituksen poliisille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat