Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tamperelaiset saattavat päästä yksityislääkärille halvalla jo ensi vuonna

Tampere haluaa mukaan kokeilemaan sote-uudistuksen valinnanvapautta. Kokeilu koskisi Tammelan keskuksen ja Kaukajärven asukkaita.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Esimerkiksi yksityiseen hammashoitoon voi päästä pian halvemmalla Tampereella.
Esimerkiksi yksityiseen hammashoitoon voi päästä pian halvemmalla Tampereella. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Jo ensi vuonna osa tamperelaisista voi kävellä oman terveyskeskuksensa sijaan valitsemalleen yksityiselle lääkäriasemalle tai järjestön hoteisiin ja maksaa palvelusta saman verran kuin terveyskeskuksessa.

Näin tapahtuu, jos Tampere valitaan kokeilukunnaksi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hankkeeseen, jonka tarkoituksena on kokeilla sote-uudistuksen valinnanvapautta.

STM hakee kokeilulla tietoa siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaat ja tuottajat käyttäytyvät ja mitä kustannuksille tapahtuu ennen kuin sote-uudistus tulee voimaan vuonna 2019.

”Ideana on, että kaikki palveluntuottajat ovat samalla viivalla, asiakas valitsee niistä haluamansa ja maksaa saman hinnan. Ei kilpailla hinnalla vaan laadulla”, hankepäällikkö Minna Saario sanoo.

Tämän hetken suunnitelmien mukaan kokeilu koskee Tampereella perinteisiä terveysaseman palveluja eli lääkärin, sairaanhoitajan, terveydenhoitajan ja fysioterapeutin vastaanottoja, suun terveydenhuoltoa ja päihde- ja mielenterveyshoitajan peruspalveluja.

Sosiaalipalveluista mukana saattaa olla esimerkiksi lapsiperheiden kotipalvelu. Erikoissairaanhoito on kokeilun ulkopuolella.

Kokeilu kestäisi kaksi vuotta ja siinä olisivat mukana Kaukajärven ja Tammelakeskuksen terveysaseman alueiden asukkaat, hyvinvointipalveluista vastaava johtaja Taru Kuosmanen kertoo.

Asiakkaat saattaisivat voida valita käyntipaikkansa jopa jokaisella käyntikerralla, eikä esimerkiksi puolen vuoden välein.

Sote-uudistuksen kokeiluun on toistaiseksi ilmaissut kiinnostuksensa noin tusina eri kokoista kuntaa ja kuntayhtymää. Saarion mukaan kiinnostusta on tullut myös pääkaupunkiseudun kunnista.

STM tekee päätökset valittavista kunnista lokakuussa. Valinnassa arvioidaan kunnan valmiuksia kokeiluun. Saarion mukaan mukana voi olla korkeintaan viisi kuntaa. Niille maksetaan valtionavustusrahoitusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat