Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Yrityksillä on harhaluuloja kybertaidoistaan

Valtaosa yrityksistä uskoo joutuneensa tietämättään kyberhyökkäyksen kohteeksi.

Kotimaa
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisyritykset yliarvioivat kykynsä havaita kyberhyökkäykset.
Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisyritykset yliarvioivat kykynsä havaita kyberhyökkäykset. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva
Fakta

Kyselytutkimus selvitti kyberturvallisuutta

 Kyberturvallisuuden tila suomalaisissa organisaatioissa 2016 -tutkimus tehtiin viime marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

 Kyselyyn osallistui Suomessa toimivien yritysten ja julkishallinnon henkilöstöä.

 200 vastaajasta 86 prosenttia koki kyberriskin kasvaneen viime vuoden aikana.

Suomalaiset yritykset ja julkishallinto yliarvioivat kykynsä havaita kyberhyökkäykset, kertoo tietotekniikan palveluyhtiön CGI:n tuore tutkimus.

Tutkimukseen osallistuneista 69 prosenttia luotti organisaationsa kykyyn tunnistaa kyberhyökkäykset. Peräti 40 prosenttia arveli pystyvänsä havaitsemaan myös niin sanotut edistyneet ja kohdistetut APT-hyökkäykset (Advanced Persistent Threat).

Ero vastaajien itseluottamuksen ja kansainvälisen tutkimusnäytön välillä on huomattava, sanoo CGI:n kyberturvallisuusjohtaja Jan Mickos.

”Kansainvälisten tutkimusten mukaan vain kuusi prosenttia kykenee havaitsemaan itse APT-hyökkäyksen”, Mickos sanoo.

CGI:n kyselytutkimuksessa selvitettiin kyberturvallisuuden tilaa suomalaisissa yrityksissä ja organisaatioissa. Vastaajat olivat liiketoiminta-, tietotekniikka- ja tietoturvajohtajia sekä asiantuntijoita.

Kohdistettuja hyökkäyksiä on havaittu Suomessa yli kymmenen vuoden ajan. APT-hyökkäykset ovat ammattimaisia ja pitkäaikaisia vakoiluoperaatioita, joiden kohteina ovat yleensä valtionhallinto ja huipputekniikan yritykset.

APT-hyökkäyksistä saadaan tieto usein ulkomailta tulleiden vihjeiden perusteella. Näin kävi myös ulkoministeriön kybervakoilutapauksessa, joka paljastui vuonna 2013. Silloin tieto verkkovakoilusta saatiin Ruotsista.

CGI:n tutkimuksen mukaan suurin usko omaan kyberuhkien havainnointikykyyn on energia ja vesi -toimialoilla sekä tietotekniikka-, viestintä- ja pankkisektoreilla.

Suurin osa eli 63 prosenttia vastaajista piti todennäköisenä, että heidän organisaationsa oli joutunut huomaamattaan tietomurron kohteeksi. ”Tietämättömyys on siunaus”, sanoo Mickos sarkastisesti.

Kolme neljästä vastaajasta uskoi organisaationsa joutuvan kyberhyökkäyksen kohteeksi seuraavan vuoden aikana.

”Hyökkääminen on älyttömän helppoa ja halpaa. Puolustautuminen on puolestaan kallista ja vaikeaa”, Mickos tiivistää ongelman.

”Hyökkäysten määrä ei ole merkittävästi lisääntynyt. Tähän on herätty, mutta varautuminen on vielä hakusessa.”

HS kertoi tiistaina, että hallituksen asettama selvitysryhmä esittää jopa noin sadan uuden kyberrikoksiin erikoistuneen poliisin palkkaamista.

Samalla halutaan muuttaa pakkokeinolainsäädäntöä niin, että verkkorikosten tutkiminen helpottuisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat