Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikenteessä kuolleiden määrä kasvoi viime vuonna – kuolleista neljännes oli alle 25-vuotiaita

Vaikka kuolleiden määrä kasvoi, loukkaantuneita oli vähemmän.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kahden ajoneuvon törmäys oli yleisin tieliikenneonnettomuus viime vuonna.
Kahden ajoneuvon törmäys oli yleisin tieliikenneonnettomuus viime vuonna. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Liikennekuolemien määrä kasvoi kaikissa ikäluokissa viime vuonna, selviää Tilastokeskuksen tieliikenneonnettomuustilastosta. Liikenteessä kuoli yhteensä 266 henkilöä, joka on 37 henkilöä enemmän kuin vuonna 2014. Kuolleiden määrä kasvoi vähiten alle 14-vuotiaiden ikäryhmässä.

Liikenneturvan tutkimuspäällikön Juha Valtosen mukaan ilmiötä selittää se, että vuonna 2014 kuolemaan johtaneita onnettomuuksia oli poikkeuksellisen vähän.

”Nyt ollaan palattu takaisin. Toivottavasti kääntyy uudestaan laskevalle linjalle”, sanoo Valtonen.

Loukkaantuneiden määrä sen sijaan väheni yli 300:lla edellisvuoteen verrattuna. Kuitenkin yli 64-vuotiaita ja alle 14-vuotiaita loukkaantui liikenteessä aikaisempaa enemmän.

Valtonen kertoo, että liikenneympäristön parantaminen on yhteydessä loukkaantumisien vähenemiseen. Kuolemaan johtaviin onnettomuuksiin liittyy usein ääri-ilmiöitä kuten itsetuhoisuutta ja hurjastelua, jolloin esimerkiksi ajoneuvon turvallisuus tai hyvät liikennejärjestelyt eivät estä kuolemia.

Tieliikenneonnettomuuksissa kuolleista noin neljännes ja loukkaantuneista reilu kolmannes oli alle 25-vuotiaita nuoria.

Vaarallisin kulkuneuvo on henkilöauto. Viime vuonna kuoli 116 henkilöautonkuljettajaa ja 40 matkustajaa. Se on 23 kuljettajaa ja 12 matkustajaa enemmän kuin vuonna 2014. Syy on yksinkertainen.

”Sillähän Suomi liikkuu”, kertoo Valtonen.

Kuolemien määrä lisääntyi myös moottoripyöräilijöiden ja polkupyöräilijöiden joukossa.

Suurin osa kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista oli kohtaamisonnettomuuksia ja tieltä suistumisia. Kohtaamisonnettomuuksissa kuoli sata henkilöä ja suistumisonnettomuuksissa 75 henkilöä.

Alkoholilla oli aikaisempaa vähemmän osuutta henkilövahinkoon johtaneissa onnettomuuksissa. Alkoholi oli mukana 505 onnettomuudessa, joka on 30 onnettomuutta vähemmän kuin edellisvuonna.

Korjaus kello 11.05: Toisin kuin jutussa aikaisemmin kerrottiin, kuolemat eivät lisäntyneet kaikissa tienkäyttäjäluokissa, vaan mopoilijoiden ja jalankulkijoiden joukossa kuolemat vähenivät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat