Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KKO: Pesutuvan kulut voidaan kattaa yhtiövastikkeilla, erillistä käyttömaksua ei tarvitse periä

Kahden asukkaan mielestä muut asuntoyhtiön osakkaat saivat oikeudetonta etua. He itse eivät käyttäneet pesutupaa.

Kotimaa
 

Pesutuvan käyttö voidaan kustantaa asuntoyhtiön perimistä yhtiövastikkeista, eikä erillistä käyttömaksua ole pakko periä. Korkeimman oikeuden (KKO) ennakkopäätöksen mukaan tamperelaisen asuntoyhtiön päätös ei siten ollut lain tai yhtiöjärjestyksen vastainen. Sillä ei myöskään loukattu osakkaiden yhdenvertaisuutta.

Suurehkossa tamperelaisessa taloyhtiössä päätettiin, että pesutuvan käytöstä ei peritä maksua. Päätös tehtiin yhtiökokouksessa enemmistöllä sen jälkeen, kun pyykkituvan koneiden rahastimet oli varastettu.

Kaksi osakasta vei asian käräjille, sillä heidän mielestään pesutuvan kustannukset eivät kuulu taloyhtiölle. Heidän mielestään kyse on asukkaiden vaihtelevista ja vapaaehtoisista elinkustannuksista. Lisäksi päätös käyttömaksuista luopumisesta olisi heidän mukaansa pitänyt tehdä yksimielisesti eikä enemmistöpäätöksenä.

Osakkaat hävisivät jutun kaikissa oikeusasteissa.

Vaatteiden peseminen ja kuivattaminen kuuluvat osakkaiden tavanomaisiin tarpeisiin, KKO huomautti. Pyykkitupa liittyy kiinteästi myös yhtiön pääasialliseen tarkoitukseen eli osakkaiden asumistarpeiden tyydyttämiseen. Lisäksi kustannukset pesutuvasta olivat varsin kohtuulliset. Lähes sadan asunnon yhtiössä kustannukset olivat tuhannesta pariin tuhanteen euroon vuodessa.

KKO päätyi siihen, että tällaiset kustannukset voidaan kattaa yhtiövastikkeesta. Laki ei tätä estä, eikä tässä tapauksessa myöskään taloyhtiön yhtiöjärjestys.

Osakkaiden on siedettävä kohtuulliseen määrään asti sitä, etteivät kaikki aina hyödy kaikesta maksujaan vastaavassa suhteessa. Yhdenvertaisuutta koskevan säännöksen tarkoituksena on estää se, että joku saisi epäoikeutettua etua yhtiön tai muiden osakkaiden kustannuksella, KKO totesi.

Harkinnassa otetaan huomioon muun muassa se, onko kaikilla samanlainen oikeus käyttää yhteisiä tiloja. Tässä tapauksessa kaikilla oli yhtäläinen oikeus varata pyykkituvasta vuoroja ja käyttää yhtiön koneita.

Yhtiökokouksissa pääsääntö on, että päätökset tehdään enemmistöpäätöksellä. Yksimielistä päätöstä ei tässäkään tapauksessa tarvittu, koska päätös ei ollut lain tai yhtiöjärjestyksen vastainen, KKO totesi.

Hävinneille osakkaille riita tuli kalliiksi. Omien oikeudenkäyntikulujensa lisäksi he joutuvat maksamaan taloyhtiön kulut. Laskua kertyi yhteensä noin 25 000 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat