Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oletko haaveillut arkeologin työstä? – Inarissa pääsee tutkimaan saksalaisten sotasairaalaa

Mitä ihmettä ne saksalaiset tekivät Lapissa toisen maailmansodan aikana? Jos elokuun alussa on kalenterissa tilaa, voi lähteä Inariin selvittämään vastauksen.

Kotimaa
 
Pertti Neuvonen
Oula Seitsonen
Kuorma-auton hytti saksalaisten sotilassairaala-alueella.
Kuorma-auton hytti saksalaisten sotilassairaala-alueella. Kuva: Oula Seitsonen

Toisen maailmansodan aikana Lapissa palveli noin 200 000 saksalaista sotilasta. Heitä oli enemmän kuin koko Lapissa asukkaita sinä aikana. Saksalaiset jättivät jälkensä Lappiin, ja nyt näitä jäänteitä tutkitaan vapaaehtoisten avulla.

Lapin synkkä kulttuuriperintö -hankkeen yleisökaivaus järjestetään Inarissa sijainneen sotilassairaalan alueella elokuun alussa.

Yleisökaivauksen järjestämisessä ovat mukana Helsingin yliopisto, Oulun yliopisto ja saamelaismuseo Siida. Kaivauksen tavoitteena on saada paikalliset ihmiset ja arkeologiasta kiinnostuneet osallistumaan kulttuuriperinnön tutkimukseen sekä saada tietoa saksalaisten sotilassairaala-alueesta.

Oulun yliopiston arkeologian professori Vesa-Pekka Herva kertoo, että hankkeen järjestäjille on tärkeää antaa paikallisille mahdollisuus päästä kertomaan kokemuksia ja näkemyksiä sodasta ja sen kulttuuriperinnöstä.

Viime kesänä paikallinen vei tutkijajoukon tutustumaan Inarin länsipuolella sijaitsevaan alueeseen, jolla on paljon toisen maailmansodan aikaista rojua. Se oli sairaala-alue, josta museoviranomaiset eivät aikaisemmin tienneet.

Helsingin yliopiston tutkijan Oula Seitsosen mukaan sairaala-alueesta ei löydy tietoa historiallisista lähteistä, mutta paikallisille alue on tuttu.

Inarilaiset, jotka osaavat kertoa saksalaisten olosta sillä alueella, olivat toisen maailmansodan aikaan lapsia tai teini-ikäisiä. He muistelevat, että saksalaiset saapuivat Inariin vuonna 1941 ja viettivät siellä kolme vuotta.

Seitsonen kertoo, että paikallisten kokemukset saksalaisista olivat enimmäkseen hyviä. Saksalaiset jopa tarjosivat palveluitaan paikallisille.

”He muistavat varsinkin sen, että pääsivät lääkärin hoitoon, joka ei ollut niihin aikoihin Inarissa kovin tavallista”, kertoo Seitsonen.

Kaivauksen osallistujamäärä on rajoitettu kymmeneen vapaaehtoiseen päivässä, jotta kaikille riittää kaivettavaa. Urakka alkaa elokuun ensimmäisenä päivänä ja kestää viisi päivää. Osallistua voi yhden tai useamman päivän ajan. Kaivamisen lisäksi tarjolla on asiantuntijoiden pitämiä luentoja, opastuksia ja muuta ohjelmaa.

Osallistuja joutuu maksamaan pienen päivämaksun, jolla katetaan kaivauskulut, välineet ja päiväkahvit.

Vapaaehtoiset ovat päässeet osallistumaan arkeologisille kaivauksille jo pitkään, mutta nyt on kyseessä ensimmäinen kerta, kun vapaaehtoiset pääsevät tutkimaan saksalaisten toimintaa Lapissa.

Asiantuntijat avustavat vapaaehtoisia, joiden työhön kuuluu enimmäkseen kaivamista ja löytöjen talteenottoa.

”He eivät ole meille työvoimaa, vaan yhteistyökumppaneita”, kertoo Herva.

Lapin sota käytiin suomalaisten ja saksalaisten joukkojen välillä syyskuun 1944 ja huhtikuun 1945 välisenä aikana.

Oula Seitsonen
Kenttäkeittimen jäänteet.
Kenttäkeittimen jäänteet.
Oula Seitsonen
Poltetun sairaalaparakin rauniot.
Poltetun sairaalaparakin rauniot.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat