Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisihallitus yrittää nopeuttaa rikostutkintaa – omaisuusrikoksissa tutkinta-ajat ovat pidentyneet jopa kymmenellä vuorokaudella

Rikosuhripäivystys: Odotus lisää epätietoisuutta ja stressiä

Kotimaa
 
Sofia Kuisma
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Kiireellisistä hälytystehtävistä tingitä, joten säästöt osuvat rikostorjuntaan ja erityisesti päivittäisrikosten tutkinnan kohdalle.
Kiireellisistä hälytystehtävistä tingitä, joten säästöt osuvat rikostorjuntaan ja erityisesti päivittäisrikosten tutkinnan kohdalle. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Rikosuhripäivystys on huolestunut rikosten pitkittyneistä tutkinta-ajoista ja epätietoisuudesta, joka koskee tutkintaa. Rikoksen uhreja palvelevissa pisteissä on huomattu poliisin resurssien heikentyneen rikosepäilyjen tutkinnassa.

”Kun rikosilmoitus on tehty, uhri olettaa, että asia etenee. Asianomistaja saattaa elää epätietoisuudessa, kun kuulusteluun kutsuminen kestää. Pitkittyminen lisää ylimääräistä huolta ja stressiä”, sanoo Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.

”Työn sisällössä tämä näkyy niin, että Rikosuhripäivystyksestä yritetään soitella tutkijoille ja nopeuttaa toimintaa. Emme kuitenkaan halua viedä poliiseilta heidän aikaansa pois tutkinnasta.”

Rikosuhripäivystys tarjoaa erilaisten rikosten uhrille henkistä apua, tukea ja neuvoja. Palveluita saa niin verkossa, puhelimitse kuin kasvokkainkin. Poliisi rahoittaa toimintaa ja on mukana koko maan kattavassa rikosuhritoiminnassa sekä asiantuntijana alueryhmien työssä.

Åbergin mukaan Rikosuhripäivystys ei ole tehnyt valtakunnallista kartoitusta, mutta useat aluejohtajat ovat puhuneet ongelmasta. Sisä-Suomen aluejohtajan Katariina Westman vahvistaa, että rikosten tutkinta-ajat ovat pitkittyneet.

”Pitkittyminen on asiakkaan kannalta raskasta, kun omaa näkemystä tai asiaa ei pääse kertomaan. Jos on enemmän todistajia, kaikkia ei saada kuultavaksi, ja tutkinta venyy”, Westman kuvailee.

Tutkinnan pitkittyminen herättää Åbergin mukaan uhreissa epätietoisuutta ja saattaa heikentää uhrin elämänlaatua. Rikosprosessi kokonaisuudessaan vie aikaa, ja rikoksen uhrilla kestää näin kauemmin päästä takaisin arkielämään.

Poliisihallitus myöntää, että tutkinta-aikojen pitkittyminen on jatkunut pidemmän aikaa.

”Tilanne on valitettavasti jouduttu hyväksymään. Päivittäisrikosten tilanne on huolestuttava, sillä juttuja on paljon ja tutkijoita vähän. Tutkijat ovat äärirajoilla”, sanoo Poliisihallituksen poliisitoimintayksikön poliisitarkastaja Tommi Reen.

”Lisäksi esitutkinta- ja pakkokeinolain myötä tuli joitain muotoseikkoja esitutkintaan, jotka osaltaan pidentävät tutkinta-aikaa.”

Kiireellisistä hälytystehtävistä ei Reenin mukaan tingitä. Lupahallinnon tietyt tehtävät ovat lakisääteisiä. Säästöt osuvat siis rikostorjuntaan ja erityisesti päivittäisrikosten tutkintaan.

Reenin mukaan esimerkiksi omaisuusrikoksissa tutkinta-ajat ovat pidentyneet jopa kymmenellä vuorokaudella vuodessa.

Poliisihallituksen poliisitoimintayksikön poliisitarkastaja Juha Henttalan mukaan on kaikkien etu, että tutkinta saataisiin nopeasti läpi ja siirrettyä syyttäjälle.

”Poliisihallituksessa tarkastellaan menetelmiä, joiden avulla esitutkintaa voidaan nopeuttaa. Tutkinnassa tulee kuitenkin aina huomioida esitutkintalain mukaisesti yleiset periaatteet ja lainmukaisuus. Näiden asioiden huomioiminen on aina myös asianosaisen etu”, Henttala sanoo.

Resurssien osalta poliisi joutuu Henttalan mukaan tasapainoilemaan tiettyjen tilanteiden mukaisesti.

”Hyvä esimerkki oli turvapaikka-asiat viime talven aikana. Tällöin poliisi joutui kohdentamaan resursseja niin, että tietyt tutkintatehtävät jäivät myöhemmäksi. Näissä tilanteissa käytetään tapauskohtaista harkintaa”, Henttala kertoo.

Poliisin nykyisillä resursseilla pitää olla myös joustavuutta. Jossain yksikössä voi tulla laaja tutkinta, ja resursseja voidaan siirtää toisiin tehtäviin.”

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Poliisitarkastaja Tommi Reen.
Poliisitarkastaja Tommi Reen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat