Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itä-Suomen yliopisto lopettaa saksan pääaineopetuksen

Karsintaa perustellaan hakijoiden vähentymisellä ja työnjaolla.

Kotimaa
 
Kalle Koponen
Syventävistä opinnoista luopuminen merkitsisi toteutuessaan saksan kielen koulutusvastuusta luopumista.
Syventävistä opinnoista luopuminen merkitsisi toteutuessaan saksan kielen koulutusvastuusta luopumista. Kuva: Kalle Koponen

Itä-Suomen yliopisto aikoo luopua saksan kielen opetuksesta pääaineena. Filosofisen tiedekunnan tiedekuntaneuvosto päätti kokouksessaan keskiviikkona käynnistää selvityksen saksan kielen ja kulttuurin sekä saksan kielen ja kääntämisen syventävistä opinnoista luopumisesta.

Taustalla on niin sanottu yliopistojen rakenteellinen kehittäminen, jossa pyritään tehostamaan yliopistojen työnajakoa ja keskittämään koulutusta entistä suurempiin yksiköihin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja yliopisot kävivät toukokuun aikana tulosneuvottelut, joissa sovittiin seuraavien neljän vuoden tavoitteista. Yliopistot saivat ministeriöltä kuitenkin vielä ”lisätehtäviä”, eli niiden tulee tehdä esityksiä koulutusvastuidensa muutoksista kesäkuun loppuun mennessä. Sopimukset allekirjoitetaan myöhemmin syksyllä.

Itä-Suomen yliopisto perustelee saksan karsintaa sillä, että kielen hakijamäärät ovat pienentyneet. Myös työvoimatarve on vähentynyt erityisesti opetusalalla siksi, että saksan lukijoiden määrä koulussa on vuosi vuodelta pienentynyt.

Syventävistä opinnoista luopuminen merkitsisi toteutuessaan saksan kielen koulutusvastuusta luopumista. Sekä saksan kieli ja kulttuuri sekä saksan kieli ja kääntäminen jatkuisivat kuitenkin Itä-Suomen yliopistossa perus- ja aineopintoina eli kandidaattitasolla.

Dekaani Markku Filppula vakuuttaa, että nykyisille pääaineopiskelijoille taataan oikeus suorittaa opintonsa loppuun asti. Filppulan mukaan saksaa on nyt tarjolla kahdeksassa yliopistossa.

Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto tehostavat työnajakoaan kieliaineissa niin, että samalla Turun yliopisto on luopumassa vastaavasti venäjän kielen syventävistä opinnoista ja alan koulutusvastuusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat