Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä Pariisissa: Suomeen ehkä hybridiuhkien keskus

Pääministerin mukaan Suomi saattaa saada hybridiuhkien tutkimuskeskuksen: ”Teemme kovasti työtä, että se voisi tulla Suomeen.”

Kotimaa
 
Anne Sjöholm / Valtioneuvoston kanslia
Juha Sipilä (vas.) ja François Hollande tapasivat keskiviikkona Pariisissa.
Juha Sipilä (vas.) ja François Hollande tapasivat keskiviikkona Pariisissa. Kuva: Anne Sjöholm / Valtioneuvoston kanslia

Ranska ja Suomi antoivat yhteisen julkilausuman EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamisesta pääministeri Juha Sipilän (kesk) tavattua keskiviikkona Ranskan presidentin François Hollanden.

Julkilausumassa korostetaan, että yhteistä puolustuspolitiikkaa pitää järjestelmällisesti voimistaa. Suomi ja Ranska haluavat myös tiivistää EU:n ja Naton välistä yhteistyötä.

”Meidän on vahvistettava puolustusyhteistyötämme EU:ssa, sillä turvallisuustilanne lähialueillamme – niin idässä kuin etelässäkin – on muuttunut. Toivomme Ranskan kanssa, että EU-mailla on poliittista tahtoa laajentaa yhteistyötä kriisinhallinnasta Euroopan ja eurooppalaisten turvallisuuden takaamiseen”, pääministeri Sipilä sanoi tiedotteen mukaan Pariisissa.

Julkilausumassa mainitaan erityisesti hybridiuhkien yleistyminen. Molemmat maat kannattavat sitä, että perustettaisiiin EU:n yhteinen osaamiskeskus, joka tutkisi hybridiuhkia. ”Sellaisen puute on tunnistettu, ja teemme nyt kovasti töitä, että keskus voisi tulla Suomeen. Olemme myös saaneet komissiolta tukea ja kannustusta”, sanoi Sipilä keskiviikkona illalla HS:lle.

Keskuksen paikasta tai aikataulusta ei ole vielä päätöksiä.

Suomen ja Ranskan mielestä EU:n ja Naton väliseen yhteistyöhön on saatava nykyistä strategisempi ote.

”Kesäkuun Eurooppa-neuvoston ja Naton Varsovan huippukokouksen tulisi luoda edellytyksiä yhteistyön kehittämiselle. Yhteistyö olisi tärkeää erityisesti meriturvallisuuden alalla, hybridiuhkiin vastaamisessa sekä harjoituksissa”, pääministeri Sipilä totesi.

Julkilausuman mukaan unionin rauhaa uhkaavat monet tekijät kuten terrorismi ja siirtolaispaineet. Ranska ja Suomi rohkaisevat jäsenmaita suurempaan solidaarisuuteen ja taakanjakoon. Keinoja olisivat yhteinen rahoitus ja yhteiset operaatiot.

Julkilausuman mukaan Nato on yhä yhteisen puolustuksen kulmakivi, mutta myös EU:n roolia puolustuksessa tulee vahvistaa. Jäsenmaiden tulisi myös olla enemmän yhteistyössä, kun ne laativat puolustussuunnitelmiaan.

Sipilän ja Hollanden keskusteluissa puhuttiin myös terrorismin vastaisesta toiminnasta, muuttoliikkeestä ja Britannian EU-suhteesta eli mahdollisesta lähdöstä unionista (Brexit). Esillä olivat myös Suomen ja Ranskan ajankohtaiset talouskysymykset.

Tiedotustilaisuudessa kävi ilmi, että Hollanden mukaan EU:n puolustusyhteistyötä tulee tiivistää, vaikka Britannia lähtisikin EU:sta. Myös Sipilä on samaa mieltä. ”Tietysti toivomme, että maa pysyy mukana”, Sipilä sanoi HS:lle.

Etenkin turvallisuuspolitiikka on nyt pinnalla Ranskassa Pariisissa alkaneiden jalkapallon EM-kisojen takia. Niiden on pelätty lisäävän terroriuhkaa. Britannian EU-kansanäänestyksen virallinen vaalipäivä puolestaan on 23. kesäkuuta.

Sipilä tapasi myös kollegansa pääministeri Manuel Vallsin, jonka kanssa esillä olivat niinikään EU ja muut kansainväliset asiat sekä Ranskan ja Suomen suhteet.

Sipilä tapasi keskiviikon Pariisin-vierailunsa aluksi myös OECD:n apulaispääsihteerin Mari Kiviniemen.

Torstaina Sipilä jatkaa ajankohtaisten EU-asioitten puintia, kun Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk saapuu vierailulle Suomeen ja puhuu Sipilän kanssa Kesärannassa. Tusk tapaa myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön Mäntyniemessä.

Anne Sjöholm / Valtioneuvoston kanslia
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat