Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio paheksuu turvapaikanhakijoiden valitusajan lyhentämistä

Hallitus haluaa nopeuttaa turvapaikkapäätöksiä ruuhkan takia. Lakiesityksen mukaan turvapaikka-asioissa valitusaika hallinto-oikeuteen lyhennetään 21 päivään nykyisestä 30 päivästä.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Hallitus haluaa lyhentää turvapaikkahakua koskevaa valitusaikaa. Kuvassa Siikajärven vastaanottokeskuksen edustalla oleskelevia miehiä lokakuussa 2015.
Hallitus haluaa lyhentää turvapaikkahakua koskevaa valitusaikaa. Kuvassa Siikajärven vastaanottokeskuksen edustalla oleskelevia miehiä lokakuussa 2015. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Eduskunnan oppositio ihmettelee hallituksen keinoja, joilla yritetään tehostaa turvapaikkapäätösten tekemistä ja hillitä käsittelyaikojen pidentymistä.

Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit jättivät vastalauseet ulkomaalaislain muutosesitykseen, joka hyväksytään eduskunnassa vielä ennen juhannusta.

Lakiesityksen mukaan turvapaikka-asioissa valitusaika hallinto-oikeuteen lyhennetään 21 päivään nykyisestä 30 päivästä.

Valitus ja valituslupahakemus korkeimpaan hallinto-oikeuteen olisi tehtävä 14 päivän kuluessa nykyisen 30 päivän sijaan.

Eduskunnan perustuslakivaliokuntakaan ei ollut erityisen innostunut valitusaikojen lyhentämisestä. Valiokunnan näkemyksen mukaan ne voivat heikentää valittajan oikeusturvaa, jos tälle ei jää riittävästi aikaa valmistella hakemusta.

Myös esimerkiksi Helsingin hallinto-oikeus on arvioinut, että valitusajan lyhentäminen ei juuri vaikuta asioiden käsittelyaikaan kokonaisuudessaan.

Vaikutus voi hallinto-oikeuden mielestä olla jopa päinvastainen, jos valitusten taso heikkenee kiireen vuoksi, ja niitä on pakko täydennellä jälkeenpäin.

Ulkomaalaislaissa muutetaan myös turvapaikanhakijan mahdollisuutta saada oikeusapua.

Hakija ei saisi enää avustajaa mukaan turvapaikkapuhutteluun, jollei avustajan läsnäolo olisi erityisen painavista syistä tarpeen.

”Tämän asian ihmisoikeusvaikutuksia ei ole selvitetty”, vihreiden Emma Kari sanoi keskiviikkona eduskunnassa.

”Nyt luodaan suomalaiselle yhteiskunnalle vierasta oikeusjärjestelmää.”

Hallitus perustelee kiristyksiä turvapaikanhakijoiden määrän kasvulla.

Viime vuonna Suomeen saapui 32 478 turvapaikanhakijaa, noin kymmenkertaisesti edellisvuoteen verrattuna.

Lakiesityksessä arvioidaan, että heistä noin 10 000 päätyy päätöksen saatuaan valittamaan hallinto-oikeuteen ja noin 5 000 edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat