Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb kieltäytyi Orpon kutsusta – aivan kuten pitikin

Kokoomuksessa on edessä perusteellinen ministerikierrätys. Entinen puheenjohtaja Alexander Stubb kieltäytyi tarjotuista paikoista käsikirjoituksen mukaan, kirjoittaa HS:n talouden- ja politiikan toimittaja Teija Sutinen.

Kotimaa
 
Stubb ei halunnut jäädä "jämäksi" hallitukseen - "Nyt voi hengittää vapauden happea"
Stubb ei halunnut jäädä "jämäksi" hallitukseen - "Nyt voi hengittää vapauden happea"
Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Alexander Stubb perusteli keskiviikkona laajasti, miksi aikoo jättäytyä rivikansanedustajaksi. Hän kertoi, ettei halua jäädä entiseksi "jämäksi" hallitukseen ja sanoi viettävänsä vihdoin rauhallisen kesän. HSTV kasasi Stubbin näkemykset yhteen. Toimittajat: Salla Hekkala ja Esa Juntunen, kuvaus ja editointi: Esa Juntunen

Kokoomuksen uuden puheenjohtajan Petteri Orpon ensimmäinen tulikaste on hoitaa puolueen ministerivaihdokset taitavasti.

Orpo rakentaa ministerilistastaan kokonaisuuden, jossa yhtenä palasena on myös eduskunnan varapuhemiehen paikka. Puolue hyväksyy nimet ensi viikon tiistaina. Keskiviikkona näillä näkymin on presidentin esittely, jossa ministerivaihdokset virallistuvat.

Keskiviikon perusteella Orpo hoiti asiallisesti ainakin entisen puheenjohtajan Alexander Stubbin kohtelun. Sen sijaan etenkin ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka joutui kiusalliseen asemaan.

Ministerikierrätykset ovat vaikeita. Joku aina loukkaantuu.

Esimerkiksi Sdp:ssä Jutta Urpilainen hoiti puheenjohtaja-aikanaan kierrätyksen niin brutaalisti, että sai ikuisia vihollisia ja loi suotuisan pohjan omalle lähtölaskennalleen.

Stubb kutsui aamulla koolle tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi, että Orpo oli tarjonnut hänelle erilaisia tehtäviä. Stubb kertoi, että on tarjouksesta huolimatta päättänyt pitää ensin kesän mittaisen hengähdystauon ja palata sitten kansanedustajaksi. Käsikirjoitus meni juuri niin kuin pitikin: Orpo kohteli entistä puheenjohtajaa hyvin ja tarjosi tehtäviä, ja entinen puheenjohtaja ymmärsi niistä itse kieltäytyä.

Orpo oli Stubbin mukaan tarjonnut ”kaiken mahdollisen”.

”Kyse oli vain siitä, mitä itse halusin”, Stubb kertoi Vanhan Kauppahallin nurkalla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Suora tarjous Stubbille oli tullut ulkomaankauppa- ja kehitysministerin paikasta, jota nyt hoitaa Lenita Toivakka, ja tarjouspöydällä oli ollut myös Paula Risikon nyt hoitama eduskunnan varapuhemiehen tehtävä.

Niistä Stubb kieltäytyi.

Stubb sanoi ilmeisesti freudilaisena lipsahduksena tukevansa uutta ulkomaankauppaministeriä, ”kuka tahansa hän onkin”.

Kenties Orpon ja Stubbin tapaamisessa tuli selväksi, että Toivakka vaihtuu joka tapauksessa?

Tai sitten Stubb lipsautti tietoisesti. Stubbin kannattajana pidetty Lenita Toivakka ilmoittautui Orpon tukijaksi vain päivää ennen puheenjohtajaäänestystä viime viikolla. Tarkoitus saattoi olla vilpitön, mutta ulospäin se näytti epätoivoiselta yritykseltä pelastaa oma ministerinpaikka. Vielä ei ole tiedossa, onko Toivakalle enää lainkaan tilaa Orpon joukoissa.

Orpo ottaa valtiovarainministerin salkun, joten ministeriruletissa pyörivät ulkomaankauppaministerin, sisäministerin, opetus- ja kulttuuriministerin sekä varapuhemiehen paikat.

Lisäksi tarjolla on puheenjohtajien paikkoja eduskunnan valio­kunnissa. Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja saattaa vaihtua. Spekulaatioissa ovat esillä Kalle Jokisen ja Kai Mykkäsen nimet.

Orpon täytyy lisäksi löytää itselleen uusi Petteri Orpo – siis puheenjohtajan läheisin ministeri, luottopelaaja, jonka voi laittaa paikkaan kuin paikkaan, koska itse ei ehdi joka neuvottelua hoitaa. Jyrki Kataisella se oli Jyri Häkämies, Stubbilla Orpo.

Kuka on Orpon luottoministeri: Paula Risikko, Jan Vapaavuori, Henna Virkkunen? Näyttääkö pahalta, jos kaikki stubbilaiset menevät vaihtoon, myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen?

Stubbin päätös kieltäytyä Orpon tarjouksesta on ymmärrettävä. Hän on jo kertaalleen ollut ulkomaankauppaministeri.

Stubbille oli tarjolla myös varapuhemiehen paikka, joka tarkoittaa virka-autoa, omaa avustajaa ja sihteeripalveluita. Varapuhemies ei voi kuitenkaan näkyvästi kommentoida päivänpolitiikkaa, ja hänen pitää jaksaa kuunnella iltamyöhään edustajatoveriensa joskus pitkäpiimäisiäkin puheita.

Eduskunnassa on ollut monia vallassa olleita puheenjohtajia, jotka ovat jääneet kansanedustajiksi: Jutta Urpilainen (sd), Mari Kiviniemi (kesk), Stefan Wallin (r) esimerkiksi. Vaihdos ei ole aina käynyt helposti, vaan uhkana on kuoreen vetäytyminen ja passiivisuus. Ehkä Stubb tekee nyt poikkeuksen – hänhän on monella tapaa poikkeuksellinen suomalainen.

Eduskunnassa odottaa työyhteisönä eduskuntaryhmä, josta hänen syrjäyttämiseensä johtanut kapina alkoi.

Stubb tuskin toimii kansanedustajana vaalikauden loppuun asti, jos veikata saa. Entisten poliitikkojen on nykyisin vaikea solahtaa yritysmaailmaan, mutta järjestöjä, lobbarinpaikkoja ja muita puolipoliittisia tehtäviä aina avautuu.

Stubb ei halunnut jäädä jämäksi hallitukseen. HSTV/hs.fi
Markus Jokela / HS
Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Alexander Stubb kertoi päätöksestään keskiviikkona.
Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Alexander Stubb kertoi päätöksestään keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat